Με ένα doodle γιορτάζει η Google την 20η Νοεμβρίου που είναι αφιερωμένη στα παιδιά, μιας και σαν σήμερα πίσω στο 1989 υπεγράφη η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πρόκειται για μια Διεθνής Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υπερασπίζεται τα παιδιά και το δικαίωμά τους να γεννιούνται όλα με τις βασικές ελευθερίες.

Η Συνθήκη περιλαμβάνει 54 άρθρα σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και επικυρώθηκαν από 193 κράτη. Ωστόσο, εκτός της συνθήκης βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Σομαλία, οι οποίες δεν της έχουν δώσει νομική υπόσταση.

Η Ελλάδα ενσωμάτωσε τη σύμβαση στο εθνικό της δίκαιο στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 με το νόμο 2101/1992 εστιάζοντας σε τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

-Την προστασία από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση κτλ.

-Την παροχή θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια κτλ.

-Τη συμμετοχή αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των παιδιών στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση κτλ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η παγκόσμια ημέρα του παιδιού χαρίζει στους μικρούς μας φίλους την ευκαιρία να υποστηρίξουν, να διεκδικήσουν και να γιορτάσουν τα δικαιώματά τους.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας των παιδιών, ο ΟΗΕ ζήτησε από πολίτες, σχολεία και επιχειρήσεις να «βαφτούν» στα μπλε (#GoBlue), ώστε να συνεισφέρουν στην οικοδόμηση ενός κόσμου όπου κάθε παιδί θα μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο και να ζει με ασφάλεια.

Συγκεκριμένα ζήτησε:

-Να φορέσουν μπλε ρούχα και αξεσουάρ και να μοιραστούν τις φωτογραφίες  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

-Χρωματίζοντας σε μπλε για μια ημέρα την ιστοσελίδα ή το λογαριασμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Παράλληλα, σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο σπουδαία μνημεία θα φωτιστούν με μπλε χρώμα για να τιμήσουν την ημέρα.