Ο 5χρονος γιος σου λατρεύει τις γάτες, και όπου βρει κάποια τρέχει καταπάνω της να την αγκαλιάσει, αλλά έχεις και μια κόρη, που μόλις γιόρτασε τα πρώτα της γενέθλια, οπότε προβληματίζεσαι για το πότε μπορείς να πάρεις το κατοικίδιο, που τόσο επίμονα ζητάει ο μικρός.

Αν τα παιδιά σου είναι υγιή δεν έχουν ιστορικό αλλεργίας, φροντίσεις για τον εμβολιασμό του κατοικίδιου, και έχεις και μεγάλο σπίτι, θεωρητικά μπορείς να κάνεις τη χάρη στον μικρό σου.

Και  αυτό επειδή είναι πολύ ευεργητικό για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών να μεγαλώνουν μαζί με κατοικίδια ζώα και να αναλαμβάνουν μέρος της φροντίδας τους, καθώς διδάσκονται τη φιλία, τη συμπόνια, την ανιδιοτελή αγάπη, αλλά και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Αν σε ανησυχεί το γεγονός ότι  ενδέχεται κάποιες ασθένειες να μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στα παιδιά να ξέρεις ότι οι πιθανότητες μηδενίζονται όταν το ζώο έχει κτηνιατρική παρακολούθηση και τηρούνται σχολαστικά οι βασικοί κανόνες υγιεινής.

Εξυπακούεται πως θα φροντίσεις ώστε τα παιδιά να αποφεύγουν την επαφή με τα περιττώματα και τις εκκρίσεις του ζώου. Επίσης, θα πρέπει η μικρή ειδικά να προστατεύεται από τυχόν γραντζουνιές και τυχόν δαγκώματα.

Αυτό θα επιτευχθεί αν η μικρή, αλλά και ο γιος σου, δεν έρχονται σε επαφή με το κατοικίδιο χωρίς  την επιτήρηση κάποιου ενήλικα. Ετσι ή αλλιώς θα πρέπει να φροντίσεις ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι το κατοικίδιο δεν είναι ένα ακόμη παιχνίδι, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός, στον οποίο θα πρέπει να συμπεριφέρονται ανάλογα.

Εφόσον μπορείς να φροντίσεις για όλα τα παραπάνω, σκέψου πολύ σοβαρά αν στη συγκεκριμένη φάση μαζί με τα παιδιά, εσύ και ο σύντροφός σου, μπορείτε να αναλάβετε τη δέσμευση, που απαιτεί ένα κατοικίδιο, φροντίζοντας να καλύπτετε τις ανάγκες που έχει και δίνοντας και σ’ αυτό την φροντίδα και την αγάπη που χρειάζεται. Σε διαφορετική περίπτωση καλό είναι η επίσκεψη στο pet shop να περιμένει…