Ενα απίστευτο, βυζαντινό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας που συνεδριάζει για να συζητήσει το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι γίνεται κανονική «σφαγή» καθώς είναι έντονες οι αντιδράσεις στις τάξεις των μητροπολιτών τόσο για τη συμφωνία που αποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος όσο και για σειρά διαδικαστικών θεμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, αποχώρησε έξαλλος από την Ιερά Σύνοδο καθώς δεν του επετράπη να μιλήσει. Είχε, σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάσει 8σέλιδη εισήγηση όμως δεν τον άφησαν να την αναλύσει. Λέγεται μάλιστα ότι του είπαν «δεν είναι η ώρα για τέτοια. Κάθισε κάτω» και ότι «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας να φύγει».

Ο κ. Χρυσόστομος μάλιστα δεν θέλησε να κάνει καμιά δήλωση επί του θέματος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία κι έχουν κατατεθεί και διαφορετικές προτάσεις κι από άλλους ιεράρχες.

Ανάλογο περιστατικό φαίνεται να συνέβη και με τουλάχιστον 4 μητροπολίτες που θέλησαν να πάρουν το λόγο και να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους. Συγκεκριμένα στον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, τον Ναυπάκτου Ιερόθεο και τον Πειραιώς Σεραφείμ αλλά και σε άλλους μητροπολίτες που φέρεται να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία με το Κράτος.

Επεισόδιο φαίνεται να υπήρξε και με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Αναφορικά με τον Ναυπάκτου Ιερόθεο η σύγκρουση ήταν γιατί είπε ότι δεν χρειάζεται να συσταθεί άλλη επιτροπή αλλά να παραπεμφθεί το θέμα στην επιτροπή που υπήρχε επί Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ιερώνυμος τους είπε ότι ο μοναδικός διάλογος που μπορεί να γίνει είναι για την περιουσίας, αλλά κανένας για το μισθολογικό των κληρικών. «Εχει τελειώσει το θέμα», φέρεται να τους είπε και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους.

Λέγεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θέλει από τη συνεδρίαση να βγάλει ένα κείμενο με πλειοψηφία το οποίο θα λέει ότι γίνεται αποδεκτή η συμφωνία των 15 σημείων με Τσίπρα, θα παραπεμφθεί σε μια νομοπαρασκευστική επιτροπή για να γίνουν βελτιώσεις προτού γίνει νόμος.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο χώρος όπου συνεδριάζουν οι Συνοδικοί είναι αποκλεισμένος και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν γεγονός που καθιστά δύσκολη και την πληροφόρηση για τα γεγονότα. Επίσης έξω από το κτίριο υπάρχει αστυνομική δύναμη ενώ για πρώτη φορά δε δόθηκε η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου, αλλά υπήρξαν διαρροές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι προτάσεις του Αρχιεπισκόπου

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ιερώνυμος προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής για τη διενέργεια διαλόγου επί των σημείων της συμφωνίας, καθώς, εκτός από τη μισθοδοσία των κληρικών, στη συμφωνία Κράτους – Πολιτείας περιλαμβάνονται η πρόβλεψη για θρησκευτική ουδετερότητα και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ στην ομιλία του, ο Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο.

Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.