Σκηνικό ρωμαïκής αρένας διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό μετά την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» ότι η Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Κώστα Σημίτη, συγγενικών προσώπων και συνεργατών του, πρώην υπουργών. Στο πεδίο της σκανδαλολογίας και της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής στην οποία επενδύει η κυβέρνηση καθ» οδόν προς τις κάλπες, γίνεται φανερό ότι ο μεγάλος στόχος πίσω από το «χτύπημα» κατά του πρώην πρωθυπουργού είναι το Κίνημα Αλλαγής που δεν ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις του Μαξίμου για πολιτική σύμπλευση. Με τη βεβαιότητα αυτή κινούνται, άλλωστε, και στη Χαριλάου Τρικούπη, μην αποκλείοντας ο επόμενος στόχος να είναι επίσης στελέχη με κυβερνητική διαδρομή και αφετηρία το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, κεντρικά στελέχη της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη από την πλευρά της κυβέρνησης η εφαρμογή του «δόγματος Πολάκη», δίνοντας έμφαση στην αλληλουχία των εξελίξεων μετά τις προτροπές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, τις οποίες υιοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η στοχοποίηση Σημίτη ακολούθησε την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου. Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «σχέδιο απαξίωσης» του κεντροαριστερού χώρου μέσω της δικαστικής οδού.

Δεν είναι τυχαίο, όπως υποστηρίζεται, ότι σε αυτό το σχέδιο εντάσσονται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ η αξιοποίηση και της επικείμενης ποινικής δίωξης για τα δάνεια των κομμάτων (σ.σ.: άρα και του ΠΑΣΟΚ), η υπόθεση της Siemens παράλληλα με τις υποθέσεις Παπαντωνίου και Τσοχατζόπουλου κ.ά. Υπογραμμίζεται δε ότι χωρίς ενδείξεις και αποδείξεις ουδεμία κυβέρνηση δεν συναινεί να ανοίξουν λογαριασμοί ενός πρώην πρωθυπουργού έπειτα από 14 έτη.

Τα ερωτήματα

Σε αυτό το άκρως συγκρουσιακό κλίμα, πολιτικοί και νομικοί παράγοντες θέτουν τουλάχιστον τέσσερα ερωτήματα σε σχέση με την κίνηση κατά του Κώστα Σημίτη:

1Γιατί τώρα το αίτημα; Κι αυτό επειδή δεν προκύπτει ότι υπήρξαν το τελευταίο διάστημα στοιχεία που να δικαιολογούν το αίτημα για άνοιγμα των λογαριασμών.

2Συνδέεται η κίνηση κατά του πρώην πρωθυπουργού με την υπόθεση Παπαντωνίου ή πρόκειται για παράλληλη έρευνα;

3Εχουν κληθεί σε οποιαδήποτε φάση για οπαιαδήποτε εξήγηση όσα πολιτικά πρόσωπα στοχοποιούνται με το αίτημα (Σημίτης, Χρυσοχοΐδης, Μαλέσιος) ή στόχος είναι ο αιφνιδιασμός τους και η δημιουργία σκιών;

4Πλην του Γάλλου (πρώην επιτελικού στελέχους της εταιρείας Thales) Μισέλ Ζοσεράν, που κατέθεσε για το C-4I στις γαλλικές Αρχές το 2004, υπάρχει οποιαδήποτε άλλη κατάθεση που να οδηγεί βασίμως σήμερα στη συγκεκριμένη δικαστική κίνηση;

Κρύβονται

Από το Μέγαρο Μαξίμου καλύπτονται πίσω από τον δικαστικό μανδύα, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή. «Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης. Η Αρχή και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητες» μεταδίδεται από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.

Σε μια γραμμή αποστασιοποίησης επιχείρησε να κινηθεί χθες στη Βουλή και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, απαντώντας στη Φώφη Γεννηματά, ανέφερε ότι είναι ο τελευταίος που θα πει ότι τα όποια στοιχεία κατά προσώπων «επιβαρύνουν την παράταξή σας συνολικά». Ωστόσο, λίγο αργότερα άλλαξε κατεύθυνση: «Πώς είναι δυνατόν να μας κουνάτε διαρκώς το δάχτυλο όταν έχετε ευθύνες ως παράταξη… Δεν αισθάνεστε την ανάγκη όταν έχει βγει εκτός από τον Τσοχατζόπουλο και ο Γιάννος Παπαντωνίου, όταν έχει έρθει η υπόθεση Μαντέλη, η υπόθεση Τσουκάτου, να ζητήσετε μια συγγνώμη;».

Βέβαια, ο Πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν λέει κανείς ότι ο Σημίτης δεν έχει κάνει έργα και σημαντικά πράγματα για τον τόπο, αλλά – απαντώντας ουσιαστικά στην αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού – ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν και να αισθάνονται μάλιστα μόνιμοι ιδιοκτήτες του τόπου και τότε αλλά και σήμερα». «Ιδιοκτήτης σε αυτόν τον τόπο είναι ο ελληνικός λαός και κανένας άλλος και όλοι είμαστε περιστασιακοί, και εσείς και εμείς» συμπλήρωσε.

Ο Καμμένος

Ακόμη μία φορά τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό της συγκυβέρνησης στη Βουλή, με επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, φάνηκε να αναλαμβάνει ο Πάνος Καμμένος, στον απόηχο και του ερωτήματος της Γεννηματά για το ποιος εισαγγελέας παρενέβη για όσα άθλια ακούστηκαν στο Υπουργικό και τις καταγγελίες Κοτζιά: «Συνεργαζόμαστε και με το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψε τους κλέφτες και τους απατεώνες που σήμερα έχουν γεμίσει τον Κορυδαλλό… Τώρα που η Δικαιοσύνη φτάνει και στην εποχή του Σημίτη θα δούμε πόσα απίδια σηκώνει ο σάκος» ήταν το μήνυμα Καμμένου, υπό τα χειροκροτήματα και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξι υποθέσεις ανοικτές

Στρωμένος με ποινικά αγκάθια προδιαγράφεται ο δρόμος προς τις κάλπες. Τα μηνύματα από τις δικαστικές Αρχές είναι πως μια σειρά από υποθέσεις φαίνεται να ωριμάζουν και να οδεύουν στο αμέσως επόμενο διάστημα σε ανοιχτή απόδοση ευθυνών – που εκ των πραγμάτων θα παίξει ρόλο στην πολιτική σκακιέρα, χωρίς αυτό να σχετίζεται στις πλείστες των περιπτώσεων με τις προθέσεις των δικαστικών λειτουργών που χειρίζονται τους φακέλους, αλλά με τη στάση των πολιτικών κομμάτων μπροστά σε δικαστικές εξελίξεις, όπως φάνηκε και προ ημερών με την προφυλάκιση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ολα δείχνουν ότι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν κατά τη μακρά προεκλογική περίοδο θα είναι η ανοικτή έρευνα για την υπόθεση της Novartis, για την οποία ο φάκελος που αφορά δέκα πολιτικά πρόσωπα – δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς – έχει επιστρέψει πίσω στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Πέραν όμως αυτής της υπόθεσης, τουλάχιστον άλλες  πέντε υποθέσεις και εισαγγελικές έρευνες θα τροφοδοτήσουν την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς σε διάφορα δικονομικά στάδια παραμένουν ανοιχτές δικογραφίες για μεγάλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων στις αρχές του 2000 (φρεγάτες, υποβρύχια), άλλες συμβάσεις του Δημοσίου, όπως το σύστημα ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων C4I, για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις χρηματοδοτήσεις του, τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, αλλά και για τα δάνεια των κομμάτων.

Στις υποθέσεις με έντονο πολιτικό άρωμα συμπεριλαμβάνεται και εκείνη με τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου, που απασχολεί όχι μόνο τις ελληνικές δικαστικές Αρχές, αλλά έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον των ευρωπαίων εταίρων.