Ενα σκηνικό ελεγχόμενης έντασης έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία μετά τον θάνατο του έλληνα ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα. Το ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε διάβημα σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό του.

Την ίδια στιγμή ξεκάθαρες απαντήσεις  για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός από τα πυρά αλβανών αστυνομικών σε βουνοπλαγιά του χωριού Βουλιαράτες στη Νότια Αλβανία ζητούν οι γονείς του Γιάννης και Βασιλεία, οι οποίοι ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων και επίσημο αίτημα για τον ορισμό ανεξάρτητου πραγματογνώμονα από τα Ιωάννινα.

«Υπάρχουν μαρτυρίες ότι επρόκειτο για εν ψυχρώ εκτέλεση και την καταγγέλλουμε» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπης Καραθάνος. «Μπορούσαν να τον συλλάβουν και δεν το έκαναν, τον δολοφόνησαν» αναφέρει ο πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Παππάς, πρώην πρόεδρος της Δημοκρατικής Ενωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια». Μιλώντας στα «ΝΕΑ» και οι δύο μεταφέρουν αποκαλυπτικές μαρτυρίες, σημειώνοντας ότι στην περιοχή ξεχειλίζουν πια η οργή και η θλίψη.

«Ο Κωνσταντίνος περικυκλώθηκε, συνελήφθη ζωντανός, καταδιωκόμενος από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, και δολοφονήθηκε. Τα αίματα στην παλιά δεξαμενή δείχνουν ότι προφανώς είχε χτυπηθεί και όλα δείχνουν ότι τον έσυραν αιμόφυρτο σαν το σκυλί 100 μέτρα πιο πάνω στη βουνοπλαγιά!

Το ενδεχόμενο οι αλβανικές Αρχές να «έστησαν» ανταλλαγή πυρών στη βουνοπλαγιά αφήνει ανοικτό και ο πρώην πρόεδρος της «Ομόνοιας» Λεωνίδας Παππάς, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον 35χρονο. «Δεν ξέρω πού βρήκε το όπλο ο Κωνσταντίνος, αλλά αν είχε πρόθεση να σκοτώσει μπορούσε να το κάνει όταν είχε απέναντί του ομάδα αστυνομικών. Δεν το έκανε. Κατέφυγε στην πλαγιά, η οποία παρεμπιπτόντως είναι εντελώς «γυμνή» και υπάρχει μόνο η παλιά δεξαμενή νερού. Υπήρχε τρόπος να συλληφθεί» λέει και προσθέτει: «Ανθρωποι που ανέβηκαν στο σημείο εκτιμούν ότι οι αστυνομικοί ίσως τον έσυραν. Πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί τι είδους συμπλοκή υπήρξε. Ο Κωνσταντίνος δεν προκάλεσε ποτέ. Εξέφραζε ανοιχτά την υπερβολική αγάπη του για την πατρίδα, αλλά ούτε ακραίος ήταν, ούτε έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα. Φρόντιζε πάντα να ανεμίζουν ελληνικές σημαίες στο χωριό».

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις μαρτυρίες στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ