Είναι νέοι, διαφορετικοί και έτοιμοι να κυνηγήσουν τα όνειρά τους! Είκοσι πέντε άνδρες, ηλικίας από 18 έως 22 ετών, διαμένουν στον Ξενώνα Νέων του SolidarityNow και του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων & Νέων, στο κέντρο της Αθήνας.

Νέοι από διαφορετικές χώρες του κόσμου μοιράζονται τον ίδιο χώρο, έχοντας κοινές αλλά και διαφορετικές δραστηριότητες. Τους συνδέει, βέβαια, το ίδιο όνειρο: Να ενδυναμωθούν και να κερδίσουν το στοίχημα για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα μας. Στον Ξενώνα Νέων διαμένουν νεαροί άνδρες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, που προηγουμένως κατοικούσαν σε χώρους φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους και οι οποίοι σήμερα υποστηρίζονται κατά τη μεταβατική περίοδο της ζωής τους, αυτή που αρχίζει με την ενηλικίωσή τους. Ο Ξενώνας Νέων προσφέρει φιλοξενία και υποστήριξη σε αυτή την ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα προσφύγων και αιτούντων άσυλο που δεν έχουν ένα περιβάλλον διαμονής.

«Μέχρι χθες έφεραν την ταμπέλα του «ασυνόδευτου ανηλίκου» και φιλοξενούνταν σε κάποιο ξενώνα. Όταν όμως ενηλικιώθηκαν, και με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, τα παιδιά αυτά υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο φιλοξενίας τους και να τα καταφέρουν μόνα τους – είτε ήταν έτοιμα για αυτό το βήμα, είτε όχι», επισημαίνει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow.

Το SolidarityNow ανέλαβε τη διαχείριση του Ξενώνα από τις αρχές του 2018 και πρόσθετα της στέγασης και της σίτισης, προσφέρει στους ωφελούμενούς του τις ακόλουθες υπηρεσίες:

– Ψυχοκοινωνική υποστήριξη

– Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με επίκεντρο τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας μέσω των προγραμμάτων εκμάθησης της ίδιας της οργάνωσης, αλλά και παραπομπών σε κοινοτικά κέντρα

– Παροχή συμβουλών για την απασχολησιμότητα μέσω της αντίστοιχης υπηρεσίας που λειτουργεί στο Κέντρο Αλληλεγγύης της οργάνωσης στην Αθήνα

– Ιατρική συνοδεία, όταν κρίνεται απαραίτητο, και νομική υποστήριξη μέσω της αντίστοιχης υπηρεσίας που λειτουργεί στο Κέντρο Αλληλεγγύης της οργάνωσης στην Αθήνα.