Νέα «γραμμή» αντιμετώπισης της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, δείχνει να χαράσσει το Μέγαρο Μαξίμου. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις σε ΜΜΕ, κορυφαίων υπουργών καθώς και στελεχώντου ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον χαρακτηρίζουν ως «ακατανόητη και πολιτικά μη ερμηνεύσιμη» την παραίτηση Κοτζιά, ενώ σπεύδουν να δηλώσουν ότι η δέσμευση της κυβέρνησης στην Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής και μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη, ο Πάνος Καμμένος οφείλει να έχει λάβει το μήνυμα και να πράξει ανάλογα.

Στόχος να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ομηρίας του πρωθυπουργού από την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, οτι στέλνουν «αυστηρό μήνυμα» – έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο – στον Πάνο Καμμένο, ότι δεν θα δεχτούν άλλη ανταρσία.

Στο Μαξίμου έχουν δώσει «γραμμή» στα στελέχη να αποδομήσουν τον Ν. Κοτζιά, ουσιαστικά να μην επιτρέψουν την «θυματοποίησή» τους στα μέσα ενημέρωσης. Θέλουν με κάθε τρόπο να αποσυνδέσουν τις αποφάσεις του με το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος ήταν ο νικητής στο ιδιαίτερα έντονο μπρα ντε φερ που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτή η φράση «πολιτικά ακατανόητη» δείχνει την προσπάθεια να βγάλουν… τρελό τον πρώην ΥΠΕΞ λες και η παραίτησή του δεν αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών και την προσωπική στρατηγική του Πάνου Καμμένου που, κατά τον Ν. Κοτζιά, έκανε ζημιά στη χώρα.

Και φυσικά τα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι σε θέση να απαντήσουν για το πώς ο «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας είναι εκτός κυβέρνησης ενώ ο πολέμιός της είναι στην κυβέρνηση και κατά πολλούς είναι και ο… άτυπος πρωθυπουργός.

Βεβαίως, κάνουν κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν ή ακόμη και να διαψεύσουν τις φήμες περί επεισοδίου, όπως κι ότι οι αποφάσεις για την τύχη του Ν. Κοτζιά είχαν ληφθεί στο γεύμα στη ΛΑΕΔ μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου.

Ούτε λόγος βέβαια για τα μυστικά κονδύλια και για τις απίστευτες καταγγελίες που ακόμη έχουν μείνει αναπάντητες.

Τζανακόπουλος: Ακατανόητη παραίτηση

Ο πλέον αρμόδιος για τη χάραξη της επικοινωνιακής γραμμής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ποτέ δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος στην κυβέρνηση, για να σημειώσει ότι το μήνυμα που εξέπεμψε το υπουργικό συμβούλιο ήταν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και γι’ αυτό σύμφωνα με τον ίδιο είναι ακατανόητη η στάση του κ. Κοτζιά.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε μάλιστα ότι στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξε δέσμευση από όλους και τον Πάνο Καμμένο ότι δεν θα ταυτιστεί ποτέ με την ΝΔ για να πέσει η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός δεν εκβιάζεται από κανέναν».

Παππάς: Δεν είναι θέμα προσώπων

Από το χορό των δηλώσεων δεν θα μπορούσε να λείπει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος ήρθε να επιβεβαιώσει τη «γραμμή» με δηλώσεις του στο «Κόκκινο» στις οποίες ανέφερε: «Οι επιλογές πολιτικής έχουν γίνει. Δεν είναι θέμα προσώπων. Άλλωστε, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής υπήρξε η απόλυτη ταύτιση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε φλέγον ζήτημα το Μακεδονικό, συμπληρώνοντας ότι το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την κυβέρνηση, έχει καταγραφεί από όλους, ακόμα και από αυτούς που δεν θα ήθελαν λύση του και συγχέουν την αλλαγή στο ΥΠΕΞ με αλλαγή πλεύσης. Επανέλαβε για ακόμα μία φορά δε ότι: «Η Ελλάδα δεσμεύεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο».

Σκουρλέτης: Ο Καμμένος πήρε το μήνυμα

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 κινήθηκε στην ίδια γραμμή υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε να φύγει ο Κοτζιάς και να μείνει ο Καμμένος.

«Θα κατανοούσα τους λόγους της παραίτησης του Κοτζιά αν η κυβέρνηση είχε δείξει σημάδια για αλλαγή στάσης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όταν ο πρωθυπουργός λέει μετά την παραίτηση Κοτζιά ότι δεν επιλέχθηκε η εγκατάλειψη της πολιτικής στο Μακεδονικό για χάρη του Καμμένου έστειλε μήνυμα με δύο αποδέκτες. Ότι παρά το σεβασμό για τις αντίθετες απόψεις πρέπει να γνωρίζουμε όλοι τα όρια της κυβερνητικής πολιτικής», είπε ο κ. Σκουρλέτης προσθέτοντας ότι «δεν είναι κατανοητό γιατί παραιτήθηκε ο Κοτζιάς». Αναφερόμενος δεν στον Πάνο Καμμένο ο κ. Σκουρλέτης είπε: «ο υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό θεωρώ ότι δεν ισχύει μετά το υπουργικό Συμβούλιο. Θεωρώ ότι ο κ. Καμμένος από την επόμενη του υπουργικού  Συμβουλίου δεν θα επαναλάβει τις απειλές του». Αν το κάνει, πρόσθεσε, «τότε θα υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα. Ο κ. Καμμένος νομίζω ότι κατανόησε το μήνυμα του πρωθυπουργού».

Βερναρδάκης: Δέσμευση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος μιλώντας στο «Κόκκινο» σημείωσε ότι : «όλες οι προσωπικές στρατηγικές (κάτι που απευθύνεται σε όλο το υπουργικό συμβούλιο, όχι κατά βάση στον υπουργό Εξωτερικών) δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση. Και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών παραμένουμε αταλάντευτοι χωρίς εναλλακτικό σχέδιο. Δεν υπάρχει πιο πολιτική απάντηση και το υπουργικό συμβούλιο ομόφωνα τάχθηκε υπέρ αυτής της γραμμής ως επίσημης κυβερνητικής γραμμής, πάνω στην οποία θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες διαφωνίες».

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου τόνισε ότι «προσωπικές αντιπαραθέσεις μπορούν και είναι θεμιτό να υπάρχουν … Όταν όμως λαμβάνουν διαστάσεις που αφορούν την κυβερνητική πολιτική, είναι προφανές ότι όποιος δεν συμφωνεί, μπορεί να «κατέβει από το τρένο». Είναι θεμιτή, δημοκρατική, ανεκτή αυτή η επιλογή, δεν είναι ανεκτή η υπονόμευση της κυβέρνησης τη στιγμή που υπάρχει διαβεβαιωμένη κυβερνητική πολιτική».

Τέλος, απέρριψε οποιοδήποτε σενάριο περί πολιτικών εξελίξεων που θα οδηγούσαν σε απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όχι, δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα … Ο Ν. Κοτζιάς ήταν ένας πολύ πετυχημένος υπουργός Εξωτερικών, αυτό του το αναγνωρίζουν όλοι. Το λάθος που έκανε είναι ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή, που η Συμφωνία των Πρεσπών ολοκληρώνεται με τεράστιο δικό του μερίδιο συμβολής, διαλέγει να παραιτηθεί προβάλλοντας στοιχεία περισσότερο προσωπικής ευθιξίας».

Βούτσης: Δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής

Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στην παραίτηση Κοτζιά λέγοντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη Συμφωνία των Πρεσπών: «έχει προκαλέσει μια ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι να προχωρήσει και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, η συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον βέβαια εξαντληθεί ο οδικός χάρτης από τη γείτονα χώρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει. Η χθεσινή εξέλιξη δεν ήταν μια καλή εξέλιξη. Όμως διευκρινίστηκε σε όλους τους τόνους, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη μεγάλη αυτή επιλογή και με μεγάλη συνέπεια θα την υπηρετήσει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών».

Σε ερώτηση αν η παραίτηση Κοτζιά μπορεί να δημιουργήσει θέματα συνοχής, ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι απλά προσηλωμένος αλλά πρωταγωνιστής της εξωτερικής πολιτικής αυτή την τριετία, πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό, και με αυτή την έννοια, επ΄αυτού, δεν υπάρχει ζήτημα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης για το θέμα της παραίτησης Κοτζιά, τη Συμφωνία των Πρεσπών, μόνο τυχαίες δεν μπορεί να θεωρηθούν μετά το μέγιστο θόρυβο που προκλήθηκε τόσο στον ελληνικό Τύπο όσο και στα διεθνή ΜΜΕ, ενώ μηνύματα παίρνει η Αθήνα και από την Ουάσιγκτον, που ζητούν να μην αλλάξει η γραμμή στο «Μακεδονικό».