Μπορεί ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και η κ. Δούρου να έκαναν την φιέστα τους χθες στο Μάτι για να δείξουν το ενδιαφέρον για την περιοχή, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Και μπορεί ο Τσίπρας να «απειλεί» ότι θα είναι κάθε μήνα εκεί για να επιβλέπει, όμως, οι κάτοικοι δεν μπορούν να περιμένουν και είναι εξοργισμένοι.

Σε μια επιστολή-κόλαφο που αποκαλύπτουν σήμερα τα «Νέα», στην οποία καταγράφουν στον Αλέξη Τσίπρα τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων οικισμών της Ανατολικής Αττικής, οι κάτοικοι στο Μάτι περιγράφουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν από τις 23 Ιουλίου, όταν έζησαν την πύρινη κόλαση. Αιφνιδιασμένοι από τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι (ΣΕΚΜΑ) δημοσιοποίησαν λίγες ώρες μετά αναλυτική ανακοίνωση για όσα… δεν έχουν γίνει για την ανακούφιση των πυροπλήκτων ή όσα έχουν ξεκινήσει αλλά «εκτελούνται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς».

Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι:

  1. Για λόγους κινδύνων της υγείας των κατοίκων, των επισκεπτών και των εργαζομένων στην περιοχή.

– Κίνδυνοι υγείας από την έλλειψη διάγνωσης των επιπτώσεων, ενημέρωσης των κατοίκων και λήψης μέτρων αντιμετώπισης της σοβαρής μόλυνσης του περιβάλλοντος (αέρας, έδαφος, πόσιμο νερό, θάλασσα,) από την καύση διαφόρων υλικών.

– Κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών από την έλλειψη κάδων και σχεδίου για την αποκομιδή απορριμμάτων, πολλών δε τοξικών (αμίαντος) και την έλλειψη ασφαλούς καθαρισμού των δρόμων, ιδιαίτερα στα σημεία όπου κάηκαν εκατοντάδες οχήματα αφήνοντας τοξικά κατάλοιπα.

  1. Για λόγους κινδύνων ασφάλειας διαβίωσης των κατοίκων.

– Υψηλός κίνδυνος πλημμυρών από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται και τα οποία είναι άμεσης και κατεπείγουσας προτεραιότητας για την προστασία της περιοχής και των κατοίκων της εν όψει των αναμενόμενων βροχών λόγω της έναρξης της φθινοπωρινής περιόδου.

– Προχωρημένη διάβρωση του παραλιακού χωματόδρομου.

– Κίνδυνος ατυχημάτων, κλοπών και επιθέσεων προς τους κατοίκους από την έλλειψη δημόσιου φωτισμού (ούτε καν στη λεωφόρο Μαραθώνος).

  1. Για λόγους ολοκληρωτικής καταστροφής των κατοικιών, του περιβάλλοντος χώρου και των υποδομών.

– Ελλειψη σταθερής τηλεφωνίας στην περιοχή

  1. Για λόγους απουσίας οικονομικής ενίσχυσης και μέριμνας των πληγέντων πυροπλήκτων.

– Δεν έχουν λάβει ακόμη όλοι οι δικαιούχοι πληγέντες από τη φωτιά κάτοικοι στο Μάτι τα χαρακτηριζόμενα ως πρώτης ανάγκης οικονομικά επιδόματα για την προσωρινή ανακούφιση και κάλυψη των αναγκών τους.

– Δεν έχει εκδοθεί νομοθετική διάταξη για τη φροντίδα και οικονομική ενίσχυση των δεκάδων εγκαυματιών και λοιπών ασθενών

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων