Πότε είναι η τελευταία φορά που έκανες chec up, επισκέφτηκες γυναικολόγο, μαστολόγο και ενδοκρινολόγο; Δυστυχώς η πλειονότητα των ανθρώπων ασχολούνται με την υγεία τους εφόσον τους προκύψει ένα πρόβλημα, ξεχνώντας ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Ειδικά οι γυναίκες, που είναι πιο ευάλωτες σε κάποιες ασθένειες στην ενήλικη ζωή τους, δεν δικαιολογούνται που δεν αφιερώνουν μια ημέρα της χρονιάς στον έλεγχο της υγείας τους, ο οποίος αν βγει αρνητικός θα τις επιτρέψει να χαίρονται ότι αγαπούν, και παράλληλα θα γλυτώσουν ταλαιπωρία από τυχόν επιδείνωση ενός προβλήματος και χρήματα.

Πέρα από την ετήσια παθολογική εξέταση κατά την οποία παραγγέλνονται γενικοί εργαστηριακοί έλεγχοι (π.χ. σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), και εξατομικευμένοι ιατρικοί έλεγχοι αναλόγως ευρημάτων, οι γυναίκες πρέπει να κάνουν μια σειρά άλλων εξετάσεων. Έχουμε και λέμε:

Μπορεί η ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα να είναι διαρκής, και θεωρητικά οι περισσότερες γυναίκες, λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης για να προστατευτούν εφόσον έχουν σεξουαλική ζωή, ωστόσο, επιβάλλεται η επίσκεψη στον γυναικολόγο για pap test, εξέταση του τραχήλου και ψηλάφηση του μαστού αλλά και ο περιοδικός έλεγχος για HPV, έιτζ, σύφιλη, βλεννόρροια και ηπατίτιδες. Εννοείται πως πρέπει να θυμηθείτε την ετήσια μαστογραφία, ενώ απαραίτητη είναι και η διενέργεια κολονοσκόπησης ανά δεκαετία μετά τα πενήντα.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι η υπέρταση ενώ αρκετές ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους. Μια άλλη σοβαρή απειλή για τον γυναικείο οργανισμό είναι ο οστεοπόρωση. Λίπος στην κοιλιά και περιττά κιλά αποτελούν αιτία διαφόρων μεταβολικών νοσημάτων. Αγχος έλλειψη άσκησης, κακή διατροφή και κάπνισμα επιβαρύνουν την καρδιά. Βρείτε τρόπο να ξεφύγετε από τη ρουτίνα και να γεμίζετε τις μπαταρίες σας.

Με το φθινόπωρο να πλησιάζει μην ξεχάσετε να φροντίσετε το ανοσοποιητικό σας, με την κατάλληλη διατροφή και γυμναστική, θωρακίζοντας τον οργανισμό απέναντι στο κρύωμα και στη γρίπη.

Θυμηθείτε και τον έλεγχο στον οδοντίατρο.

Ακόμη δεν βγάλατε την ατζέντα σας για να κλείσετε τα ιατρικά ραντεβού, που επιβάλλονται, προκειμένου να έχετε καλή υγεία;