Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζουν να βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών και την συνεχώς οξυνόμενη ρητορική μεταξύ των δύο πλευρών. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, χαρακτηρίζοντας την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών ως «διμερές ζήτημα» μεταξύ τους.

ΥΠΕΞ: Αυθαίρετη και εκδικητική ενέργεια

Την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στη Ρωσία, για την απέλαση των ελλήνων διπλωματών, με μία ανακοίνωση στην οποία κατήγγειλε τη Μόσχα για μία αυθαίρετη και εκδικητική, ενέργεια η οποία δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.

«Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών» αναφέρει στην ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλει τη Μόσχα ότι «δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική».

«Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα. Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο» αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ και προσθέτει: «Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας».

«Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων. Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο» σημειώνει το ΥΠΕΞ και απαντώντας στη διακοίνωση προς την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο ζητούσε διευκρινίσεις σχετικά με τις καταγγελίες για άρνηση χορήγησης βίζας σε κληρικούς της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, αργά το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή αναφέρει: «Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας», οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής».

«Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα» καταλήγει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Κομισιόν: Διμερές ζήτημα

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε για «διμερές ζήτημα», επί του οποίου η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαίκής Επιτροπής, Κάρλος Μαρτέν, αναφέρθηκε στην ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα, ενώ σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές η Επιτροπή «αναγνωρίζει την πρόκληση των πολύ καλών σχέσεων» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών και είναι διαθέσιμη για την παροχή βοήθειας.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι «αυστηρά διμερές» και αρνήθηκε να προβεί σε συγκεκριμένο σχόλιο.

Πώς ξεκίνησε η ένταση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση μετατων δύο χωρών ξέσπασε με την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και την απαγόρευση εισόδου ακόμα δύο ρώσων πολιτών, οι οποία καταγγέλθηκαν από την Αθήνα ότι δρούσαν υπονομευτικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ακολούθησε η απάντηση της Ρωσίας, η οποία τη Δευτέρα, προχώρησε στην απέλαση ελλήνων διπλωματών.

Η κίνηση της Μόσχας θεωρήθηκε προσωπική αιχμή κατά του Νίκου Κοτζιά και προκάλεσε ενόχληση στην Αθήνα, με διπλωματικές πηγές να αναφέρονται σε «ασύμμετρη» ενέργεια, σημειώνοντας η Ρωσία δεν μπορούσε να προσάψει υπονομευτική ή εχθρική δράση στους έλληνες διπλωμάτες.

Μεντβέντεφ: «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου

Ενδεικτικό των όσων ακολουθούν την επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων  είναι και η δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ερωτηματικά για τη μελλοντική στάση της Μόσχας, καθώς μίλησε για το ψευδοκράτος, αποκαλώντας το «τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Συγκεκριμένα, σε απόσπασμα της συνέντευξής του επανέλαβε την άποψή του ότι η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

«Αυτό (σ.σ. η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ) μπορεί να προκαλέσει μια τρομακτική σύγκρουση, είναι ακατανόητο, γιατί χρειάζεται να γίνει αυτό;» είπε, διερωτώμενος αν πρόκειται για διπλωματικό τέχνασμα.

«Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, προτείνουμε οι συνάδελφοί μας στο ΝΑΤΟ να μας πουν πού αλλού μπορεί να εφαρμόσουν αυτό το τέχνασμα. Για παράδειγμα, μπορεί να προσκαλέσουν το Κόσοβο να γίνει μέλος της Συμμαχίας ή την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Θα βελτιώσει αυτό την κατάσταση στον κόσμο;» διερωτήθηκε.

Ο Λαβρόφ στην Άγκυρα

Εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης Μόσχας – Αθήνας, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα στις 13 και 14 Αυγούστου, ενώ ματαιώνεται η επίσκεψη του στα μέσα Σεπτέμβρη στην Αθήνα, γεγονός που ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

ΝΔ: Αμεση ενημέρωση της Βουλής

«Η διατήρηση φιλικών και παραγωγικών σχέσεων με τη Ρωσία είναι διαχρονική επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτονόητη είναι επίσης η αρχή κάθε χώρα να σέβεται την κυριαρχία της άλλης και να αποφεύγει οποιαδήποτε εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, δεδομένης των εξελίξεων στις σχέσεις Αθήνας Μόσχας.

«Ο τραυματισμός των ελληνορωσικών σχέσεων είναι αναγκαίο να επουλωθεί το ταχύτερον δυνατόν με καλά μελετημένους, νηφάλιους και όχι παρορμητικούς χειρισμούς. Ως εκ τούτου, η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει επιτακτικά πλέον το αίτημα της στην κυβέρνηση να παράσχει πλήρη ενημέρωση στη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις», υπογραμμίζει ο Γ. Κουμουτσάκος.

Διαβάστε επίσης: