Ο πρώην πρωταθλητής του κρίκετ Ιμράν Καν δήλωσε χθες ότι το κόμμα του είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τετάρτη στο Πακιστάν εν μέσω τεταμένου κλίματος και καταγγελιών για νοθεία. «Τα καταφέραμε. Μας δόθηκε η εντολή», διακήρυξε σε τηλεοπτική παρέμβασή του μιλώντας από το επιτελείο του στην Μπάνι Γκάλα, μερικά χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Αν και ο 65χρονος Χαν δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τις 137 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δεν θα δυσκολευθεί να βρει εταίρους από μικρότερα κόμματα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Με σπουδές στην Οξφόρδη, από τους πιο σφοδρούς στο παρελθόν επικριτές της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, ο Καν ζήτησε «αμοιβαία επωφελείς» δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσφερε κλάδον ελαίας στην Ινδία, που αποτελεί παραδοσιακό αντίπαλο της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι τα δύο κράτη θα πρέπει επιτέλους να επιλύσουν την παλαιά αντιπαράθεσή τους για το Κασμίρ. Στην ομιλία του υποσχέθηκε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους φτωχούς και δήλωσε ότι θα μετατρέψει το προεδρικό μέγαρο σε σχολείο.

Οι υποστηρικτές του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ καταγγέλλουν τον Καν ότι έχει κάνει μυστική συμφωνία με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, μια συμφωνία που είχε με τον στρατό ο Σαρίφ πριν καταδικασθεί για διαφθορά. Ο Καν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι δέχεται οποιαδήποτε βοήθεια από τις ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονταν πολλά χρόνια στην εξουσία μέσω πραξικοπημάτων και ακόμα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στον καθορισμό της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής. Σε αυτές τις εκλογές η ηγεσία του στρατού ανέπτυξε 371.000 οπλίτες στα εκλογικά τμήματα της χώρας, αριθμό πενταπλάσιο σε σύγκριση με εκείνον των εκλογών του 2013.

Το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια όλο και μεγαλύτερη οικονομική κρίση που θεωρείται σίγουρο ότι θα οδηγήσει τη νέα κυβέρνηση σε αίτημα διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι όροι του οποίου θα θέσουν εν αμφιβόλω τις υποσχέσεις του Ιμράν Καν. Το κόμμα του δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητηθεί η αρωγή της Κίνας, που αποτελεί την πιο στενή σύμμαχο του Πακιστάν και τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην υποδομή της χώρας. Αλλωστε ο Καν έχει δηλώσει πως θέλει να συσφίγξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών και να αντιγράψει το επιτυχημένο πρόγραμμα του Πεκίνου για τον περιορισμό της φτώχειας.

Οι επενδυτές φαίνεται να χαιρετίζουν τη νίκη του Καν, με το χρηματιστήριο να σημειώνει άνοδο μεταξύ άλλων και επειδή η καλή εμφάνιση του κόμματός του σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να στηριχθεί σε κάποιο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που θα προκαλούσε προβλήματα.
Ο 65χρονος πολιτικός είναι εξαιρετικά δημοφιλής

Αφησε πίσω του τις μέρες με τα άγρια πάρτι

Ο Ιμράν Καν, θρυλικός αστέρας του κρίκετ και πάλαι ποτέ πλεϊμπόι, ετοιμάζεται να γίνει ο νέος πρωθυπουργος του Πακιστάν, μιας ισλαμικής δημοκρατίας με πυρηνικά όπλα. Υπάρχει κάτι περίεργο σε αυτή την εικόνα;

Ο Καν έγινε γνωστός από τα γήπεδα του κρίκετ και τα νυχτερινά κέντρα του Λονδίνου. Ομως στις δύο δεκαετίες που ασχολείται με την πολιτική στο Πακιστάν, υπέστη μια ολική μεταμόρφωση. Εγινε πιστός μουσουλμάνος, αντιτάχθηκε επανειλημμένα στην πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή και πήρε απόσταση από τις ημέρες και τις νύχτες των άγριων πάρτι –για να μην ξεχνιούνται όμως οι ψηφοφόροι στο σήμα του κόμματός του υπάρχει κι ένα μπαστούνι του κρίκετ.

Ο 65χρονος πολιτικός είναι πραγματικά εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα όπου το κρίκετ είναι το πιο αγαπητό άθλημα. Εχει χρησιμοποιήσει τη φήμη, το χάρισμα και τα χρήματά του για να κάνει εκστρατεία εναντίον της διαφθοράς, ένα θέμα που βρίσκει μεγάλη απήχηση στους πολίτες μιας φτωχής χώρας. Οι Πακιστανοί έχουν παρακολουθήσει τη μια πολιτική δυναστεία μετά την άλλη να πλουτίζουν, ενώ η χώρα καταρρέει. Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι άθλια, η παιδική θνησιμότητα είναι η υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ασίας και αναρίθμητοι νεαροί Πακιστανοί εγκαταλείπουν την χώρα κάθε χρόνο αναζητώντας δουλειές ως εργάτες, οδηγοί και οικοδόμοι στο εξωτερικό, καθώς υπάρχουν ελάχιστες δουλειές στη χώρα τους.

«Το γεγονός ότι δεν συνδέεται με κάποιο σκάνδαλο διαφθοράς –κάτι εξαιρετικά σπάνιο στο Πακιστάν, ιδιαίτερα για τους πολιτικούς –τον κάνει ξεχωριστό» σχολιάζει ο Ράζα Ρούμι, γνωστός δημοσιογράφος στη χώρα και πολιτικός αναλυτής του Ινστιτούτου Κορνέλ. Ο Καν υποσχέθηκε ένα «ισλαμικό κράτος πρόνοιας» και χαρακτήρισε την προεκλογική του εκστρατεία μάχη για να απομακρυνθεί από την εξουσία μια αρπακτική πολιτική ελίτ που εμποδίζει την ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα των 208 εκατομμυρίων, όπου ο αναλφαβητισμός ξεπερνά το 40%. «Θα είμαι υπόλογος εγώ, οι υπουργοί μου και όλος ο κρατικός μηχανισμός» δήλωσε.