Τα ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση της εταιρείας Δίοδος των αδελφών του Πρωθυπουργού –τις αποκαλύψεις, δηλαδή, για την πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα και τις χαριστικές ρυθμίσεις των δανείων της –έχουν τεθεί εδώ και μέρες σε κεντρικό επίπεδο από την αντιπολίτευση. Οι απαντήσεις, όμως, δεν έχουν ακόμη δοθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Παρότι και χθες δεν ήταν λίγοι οι αντιπολιτευόμενοι στην κυβέρνηση βουλευτές που συντήρησαν το θέμα στην επικαιρότητα, ζητώντας από ενημέρωση του Κοινοβουλίου για αυτό μέχρι και παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Οι περισσότεροι εστίασαν στην απώλεια του περίφημου ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, για το οποίο μιλούν συχνά-πυκνά τα τελευταία τριάμισι χρόνια άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μέχρι και τα μικρομεσαία στελέχη στα τηλεπαράθυρα. Ειδικά δε οι γαλάζιοι, έδωσαν έμφαση στο ζήτημα της δικαστικής διερεύνησης της επίμαχης υπόθεσης.

«Αρκεί κανείς να αναλογιστεί τι θα συνέβαινε εάν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και ο πρωθυπουργικός εξάδελφος, κατέθετε πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα για να πάρει Δημόσιο έργο άνω του 1 εκατ.Euro, τον έπαιρναν χαμπάρι αλλά ποτέ να μην είχε διωχθεί καθώς η υπόθεσή του μπήκε περιέργως στο αρχείο!», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας ζήτησε από τα ερτζιανά να ανασύρει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον φάκελο της δικογραφίας. «Να ερευνηθεί εάν είναι ορθή η άσκηση ποινικής δίωξης για την πλημμεληματική δίωξη της πλαστογραφίας εγγράφου γιατί με τα δεδομένα και τα χαρακτηριστικά που έχει η υπόθεση έχει μορφή κακουργήματος, καθώς ο δράστης αποσκοπούσε να έχει περιουσιακό όφελος» είπε επί λέξει. Και προσέθεσε πως «από τη στιγμή που τα αδέλφια του Πρωθυπουργού έγιναν δεκτά στον διαγωνισμό, λειτούργησαν προς βλάβη των συμφερόντων εκείνων που συμμετείχαν νομίμως στον διαγωνισμό». Στην ανάλυσή του η όλη υπόθεση μπορεί να χαρακτηριστεί «δικαστικό σκάνδαλο». Γι’ αυτό και χαρακτήρισε «γελοιότητα» το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νεοδημοκράτης βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς. Ο τελευταίος δήλωσε έκπληκτος από «τη μεθόδευση η οποία υπήρχε σε πολλά στάδια». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν είναι δυνατόν όταν χρησιμοποιείται μια πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα για να μπορέσει κάποιος να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό αυτού του ποσού, όταν αυτό αποκαλύπτεται να μην ασκείται η δίωξη η οποία πρέπει να ασκηθεί. Νομίζω ότι είναι υποχρέωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου πράγματι να ξαναδεί την υπόθεση, δεν είναι δικαίωμά της, είναι υποχρέωσή της με βάση τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν». Συμπλήρωσε δε ότι δεν υπάρχει παραγραφή.

ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ. Εκτός από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν κι εκείνοι του Κινήματος Αλλαγής. Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου τόνισε ότι «πρέπει να ενημερωθούν η Βουλή και η κοινωνία αν όλο αυτό συγκαλύπτεται λόγω οικογενειακού δεσμού». Εξ ου και ενημέρωσε τους ακροατές της εκπομπής των Παραπολιτικών FM ότι προτίθεται να ζητήσει «από τον υπουργό Δικαιοσύνης να μας ενημερώσει κατά πόσο τηρήθηκε η ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης στην υπόθεση πλαστογράφησης εγγράφου που εμπλέκονται τα αδέλφια του Πρωθυπουργού». Παράλληλα, διερωτήθηκε για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλά η κυβέρνηση όταν το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι «η προστασία του στενού κομματικού της συμφέροντος».

Ο Γιάννης Μανιάτης, από την άλλη, εστίασε το σχόλιό του στο περίφημο αριστερό ηθικό πλεονέκτημα, το οποίο «δυστυχώς έχει τσαλαπατηθεί και έχει εξαφανιστεί από την παρέα που κυβερνά τη χώρα, από το μέγαρο Μάξιμου, εδώ και πολύ καιρό». «Και αυτό» συνέχισε «είναι ένα επιπλέον από τα τραγικά λάθη που έκαναν σε βάρος της πραγματικής, της προοδευτικής Αριστεράς, οι άνθρωποι που κυβερνούν σήμερα».