Είναι άχρωμο, με μια ανεπαίσθητα γλυκιά οσμή και γεύση και το χρησιμοποιούν ευρέως (και νομίμως) μεταξύ άλλων οι οδοντίατροι στο στάδιο της προνάρκωσης, οι ζαχαροπλάστες για να φουσκώνουν τη σαντιγί και οι μηχανικοί για να ενισχύουν την απόδοση των κινητήρων των αυτοκινήτων. Οταν όμως μπαίνει σε πολύχρωμα μπαλόνια και μετατρέπεται σε φτηνό «ναρκωτικό» για νεαρούς που αναζητούν μια «αθώα» περιπέτεια ελλοχεύει ο εφιάλτης, με σοβαρές και συχνά απρόβλεπτες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι για τις επικίνδυνες εισπνοές υποξειδίου του αζώτου, του λεγόμενου αερίου του γέλιου ή hippy crack, που επέστρεψε και το φετινό καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά. Σε λιγότερο από έναν μήνα και μόνο στην Κρήτη (Ηράκλειο και Χερσόνησο) η Αστυνομία ξεσκέπασε πέντε υποθέσεις και κατέσχεσε σχεδόν 1.000 αμπούλες-φιαλίδια με αέριο γέλιου. Σε μόνο μία περίπτωση (στις 4 Ιουλίου) οι αστυνομικοί βρήκαν σε νυχτερινό μαγαζί 63χρονου στον Δήμο Χερσονήσου συνολικά 675 αμπούλες και 910 μπαλόνια.

«Το υποξείδιο του αζώτου δεν είναι παράνομη ουσία, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται από επιστήμονες. Το πρόβλημα ξεκινά όταν πέφτει στα χέρια νεαρών που προχωρούν σε ανεξέλεγκτη χρήση. Προφανώς λοιπόν δεν είναι ακίνδυνο» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδης Τσατσάκης και αναφέροντας τις βασικές, πιο συχνές, παρενέργειες από την εισπνοή του αερίου επισημαίνει: «Μιλάμε για ζαλάδα και αίσθηση αποπροσανατολισµού, απώλεια ισορροπίας, εξασθένιση της µνήµης και της νόησης». Επιπλέον, όπως τονίζει ο ίδιος, το αέριο του γέλιου «απενεργοποιεί» απευθείας τη βιταµίνη Β12, γεγονός που οδηγεί σε µούδιασµα των δαχτύλων (χέρια και πόδια) «και τελικά µπορεί να εξελιχθεί σε περιφερική νευροπάθεια και µεγαλοβλαστική αναιµία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εισπνοή γίνεται άκρως επικίνδυνη όταν συνδυάζεται με την κατανάλωση αλκοόλ ή παράνομων ουσιών, όπως ναρκωτικά χάπια κ.λπ.».

Το hippy crack έχει συνδεθεί με (ασφυκτικούς) θανάτους στο εξωτερικό, όπως σε Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία κ.α., ωστόσο νεαροί εξακολουθούν να το αναζητούν στις διακοπές τους, νομίζοντας ότι απλώς θα χαλαρώσει το σώμα τους και θα βιώσουν μια περιπέτεια με άφθονο γέλιο. Στην Ελλάδα τα πρώτα μπαλόνια «έσκασαν» το καλοκαίρι του 2015, ωστόσο οι αστυνομικοί έλεγχοι βγάζουν χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερα περιστατικά. Το 2015 η εφημερίδα «The Sun» χαρακτήριζε τον Κάβο Κέρκυρας ως «πρωτεύουσα του αερίου γέλιου της Ευρώπης», σημειώνοντας ότι πωλείται αντί ενός ευρώ το μπαλόνι ακόμη και στα περίπτερα. Εναν χρόνο μετά, η «Daily Star» έγραφε για τα Μάλια, φιλοξενώντας μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες Βρετανοί εργαζόμενοι σε νυχτερινά μαγαζιά έβγαζαν μεροκάματο διακινώντας αέριο του γέλιου ακόμα και στις παραλίες.

Βρετανική «μόδα». Εκρηξη υποθέσεων διακίνησης αερίου του γέλιου καταγράφεται εφέτος στην Κύπρο (κυρίως σε Αγία Νάπα και Πρωταρά) καθώς και άλλους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, ενώ σε πρόσφατο δημοσίευμα η «Daily Mail» αναφερόταν σε βρετανική εταιρεία, η οποία φέρεται ότι προσλαμβάνει νεαρούς προκειμένου να πουλούν αμπούλες με υποξείδιο του αζώτου σε θέρετρα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ισπανίας. Μιλώντας στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων για την επικίνδυνη «μόδα» στους κόλπους της νεολαίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου Ανδρέα Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι από τις 12 υποθέσεις που χειρίστηκαν οι Αρχές το 2015 και τις συνολικά 19 πέρυσι «έχουμε ήδη φτάσει τις 37 υποθέσεις φέτος και συγκεκριμένα μέχρι και τις 13 Ιουλίου». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αστυνομία εντείνει τα μέτρα προστασίας (με αυξημένες περιπολίες και ελέγχους κ.λπ.) καθώς σε έκθεση από τις αρμόδιες υπηρεσίες επισημαίνεται ότι η χρήση αερίου γέλιου «είναι δυνατόν να προκαλέσει νευροτοξικότητα, μεγαλοβλαστική αναιμία και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Εχουν επίσης παρατηρηθεί φαινόμενα όπου άτομα που κάνουν κατάχρηση του υποξειδίου του αζώτου και παράλληλα παίρνουν άλλες παράνομες ουσίες ή αλκοόλ, διαγνώστηκαν με νευρολογική βλάβη, μυελοεγκεφαλοπάθεια και νευροπάθεια».
ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Προμήθευαν 400 δόσεις την ημέρα

Ολο το 24ωρο «εργάζονταν» πυρετωδώς τα μέλη πολυεθνικού κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών για προμηθεύουν εκατοντάδες χρήστες στην Πλατεία Αμερικής και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Το κύκλωμα δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από τις αρχές του χρόνου με τα μέλη του χωρισμένα σε υποομάδες που είχαν την δυνατότητα, όπως διαπιστώθηκε, να προμηθεύουν με ουσίες περίπου 350 – 400 χρήστες την ημέρα. Από το πλούσιο βιντεοληπτικό υλικό και τη συστηματική αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν 800 αγοραπωλησίες ναρκωτικών. Σε μια συντονισμένη επιχείρηση με τη συνδρομή των ΟΠΚΕ και ομάδων ΔΙΑΣ συνελήφθησαν 28 αλλοδαποί, ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή και άλλων 11. Κατασχέθηκαν 30 αυτοσχέδιες συσκευασίες ηρωίνης, 40 κινητά τηλέφωνα και μετρητά (πάνω από 500 ευρώ).