Σε πλήρη αποδόμηση της συμφωνίας του Eurogroup για το χρέος, και μάλιστα σημείο προς σημείο, θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μεθαυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία σε επίπεδο αρχηγών την οποία ζήτησε η ΝΔ. Ο σχεδιασμός του κομματικού επιτελείου της Πειραιώς είναι η κατά μέτωπον επίθεση στην κυβέρνηση να μην περιοριστεί μόνο στη συμφωνία της για το χρέος, αλλά συνολικά στις κάκιστες επιδόσεις της στην οικονομία. Αλλωστε, αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε τις πρώτες προειδοποιητικές βολές. Χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «Πρωθυπουργό υπό προθεσμία», κατηγορώντας τον πως «ισχυρίζεται ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια, ενώ έχει ήδη υπογράψει νέες περικοπέςκαι νέους φόρους».

Οι στόχοι του Μητσοτάκη. Σε τρία επίπεδα θα κινηθεί, όπως προεξοφλείται, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Πρώτον, θα επιχειρήσει να καταδείξει με παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων ότι η συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολύ χειρότερη από αυτή του 2012. Αναμένεται να εξηγήσει δηλαδή ότι η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε την ίδια επιμήκυνση όπως το 2012, χωρίς κούρεμα. Θα υποστηρίξει ακόμη ότι τα οφέλη για τη χώρα μας θα ήταν πολλαπλάσια αν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2015. Επίσης, θα επιμείνει ότι με τη συμφωνία μονιμοποιείται το τέταρτο Μνημόνιο, αφού η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό αυξημένη εποπτεία. Δεύτερος στόχος του προέδρου της ΝΔ θα είναι να απαντήσει στην παροχολογία του Πρωθυπουργού απαριθμώντας τα σκληρά μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς, όπως η μείωση του αφορολογήτου και η περικοπή των συντάξεων, τα οποία θα ισχύσουν από τη νέα χρονιά. Σε τρίτο επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται να απαντήσει και σε ισχυρισμούς του κυβερνητικού στρατοπέδου που κατά τη ΝΔ δεν έχουν καμία βάση. Οσο πλησιάζουν οι εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση έχει παρατηρήσει πως έχουν πυκνώσει δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πως η ΝΔ θα κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων όταν γίνει κυβέρνηση. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αφήσει αναπάντητη μία επανάληψη αυτού του ισχυρισμού από τον Πρωθυπουργό.

Θέλει εκλογές. Και βέβαια στον απόηχο των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που φέρνουν τη ΝΔ σε τροχιά αυτοδυναμίας, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως εν αναμονή πρωθυπουργός. Αλλωστε και στη χθεσινή δήλωσή του επανέφερε το αίτημα των εκλογών, επισημαίνοντας πως «είναι η μοναδική διέξοδος για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά».

Σε εκλογική ετοιμότητα, εξάλλου, επιχειρεί να βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό. Χθες παρέστη στη σύνοδο των προέδρων των ΝΟΔΕ και η σαφής εντολή που τους έδωσε ήταν να είναι προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή για τη διενέργεια εκλογών.