«Πρέπει σήμερα να θυμηθούμε ότι η Αθήνα του Περικλή ήταν σημαντική γιατί μπορούσε να προσελκύσει από παντού τους αρίστους» λέει στα «ΝΕΑ» ο παγκοσμίου φήμης μαθηματικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Αθανάσιος Φωκάς, που βρέθηκε χθες στην Αθήνα για το μεγάλο διεθνές συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Ο Φωκάς αναφέρει ότι η χώρα μας πρέπει να βρει τον τρόπο να προσελκύσει ξανά τους αρίστους, θυμίζοντας ότι σχεδόν στην πλειονότητά τους οι μεγάλοι έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού «θυμούνται την Ελλάδα του φιλότιμου και της εργατικότητας, την Ελλάδα στην οποία μεγάλωσαν και για την οποία νιώθουν νοσταλγία, η οποία και πιθανώς θα τους έφερνε πίσω εάν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και τα αντίστοιχα κίνητρα». Οπως τονίζει: «Θα έπρεπε ίσως να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα ώστε να επιστρέφουν έλληνες καθηγητές του εξωτερικού για ένα εξάμηνο στην Ελλάδα, να συμμετέχουν εδώ σε πανεπιστημιακές συναντήσεις, να προσφέρουν τις γνώσεις και τη βοήθειά τους όπου αυτές απαιτούνται».

Η ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. Ο ίδιος αναφέρει για το συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, που ξεκίνησε χθες στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ότι είναι η πρώτη φορά που όλοι οι σημαντικοί έλληνες μαθηματικοί της υφηλίου συναντιούνται στην Αθήνα για μια μεγάλη επιστημονική συζήτηση. Το συνέδριο άρχισε με ομιλίες των δύο ίσως γνωστότερων μαθηματικών, οι οποίοι το 2006 είχαν τιμηθεί από κοινού με το Αριστείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη, του Αθανάσιου Φωκά και του Δημήτρη Χριστοδούλου, ομότιμου καθηγητή του Ινστιτούτου της Ζυρίχης.

Και οι δύο διάλεξαν την Ελλάδα για να κάνουν τις επόμενες ανακοινώσεις τους πάνω στις εξελίξεις της επιστήμης τους. Στην ομιλία του ο Φωκάς αναφέρθηκε σε μια καθιερωμένη πλέον μέθοδο λύσης διαφορικών εξισώσεων, η οποία ονομάζεται στη wikepidia Μέθοδος Φωκά, ενώ ανακοίνωσε για πρώτη φορά παγκοσμίως τη λύση ενός μεγάλου προβλήματος των μαθηματικών που παρέμενε άλυτο για 110 χρόνια και συνδέεται άμεσα με το γνωστότερο πρόβλημα στην ιστορία των μαθηματικών, την περίφημη Εικασία του Riemann. O Χριστοδούλου, από την πλευρά του, παρουσίασε μια καινοτόμο ανάλυση των προβλημάτων ρευστομηχανικής.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΘΕΜΕΛΙΑ. «Η χώρα πρέπει να διεκδικήσει λοιπόν πίσω την αριστεία» σημείωσε ο Φωκάς σχολιάζοντας την ανάγκη ανοικοδόμησης της σύγχρονης Ελλάδας μετά την πολυετή λεηλασία της κρίσης αλλά και την ανάγκη πλέον να χτίσει νέα θεμέλια: «Υπάρχει μια διαφορετική νοοτροπία εκτός Ελλάδος όσον αφορά τα θέματα αξιοκρατίας. Αυτή η νοοτροπία πρέπει επίσης να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Πάντως το βλέπω συχνά σε Ελληνες του εξωτερικού. Βλέπω την ανάγκη τους να έρθουν πίσω. Την νοσταλγία που νιώθουν για την πατρίδα μας. Ισως αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους έλληνες πολιτικούς. Πολλοί θέλουν να γυρίσουν. Και η Ελλάδα πρέπει να τους βοηθήσει».

Ο καθηγητής Μαθηματικών στο Cambridge και στο Imperial ξεκίνησε τις σπουδές του στο Λονδίνο σπουδάζοντας αεροναυπηγική. Αμέσως μετά έκανε διδακτορικό στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, ενώ στη συνέχεια αποφοίτησε και από ιατρική σχολή στις ΗΠΑ. «Η αφρόκρεμα του πλανήτη στην επιστήμη των μαθηματικών ήρθε στη χώρα μας για να γιορτάσει μαζί μας τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Είναι πραγματικά συγκινητικό. Αγαπούν τη χώρα τους και θέλουν να προσφέρουν» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Γιάννης Τυρλής.