Ενα ψεύτικο όνομα σε ένα ατόφιο ταλέντο. Είναι το πιο διάσημο προσωνύμιο στον σύγχρονο αθλητισμό και ταυτισμένο με τον σπουδαιότερο εκπρόσωπο του ποδοσφαίρου. Πελέ, το όνομα το οποίο ούτε ο ίδιος ο Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς προέκυψε.

Στην αυτοβιογραφία του Πελέ επιχειρείται η πιο σοβαρή προσέγγιση.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, τα μέλη της οικογένειας του Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο τον αποκαλούσαν Ντίκο. Το Εντσον προέρχεται από τον Τόμας Εντισον, τον οποίο θαύμαζε ο πατέρας του Ζοάο Ράμος.

Στην πρώτη ομάδα που πήγε τον νεαρό Εντσον ο πατέρας του, τη Βάσκο ντε Σάο Λουρένσο, υπήρχε ένας τερματοφύλακας με το προσωνύμιο Μπίλε.

Ο Εντσον παρακολουθούσε τις προπονήσεις και πολλές φορές στεκόταν στο τέρμα και έκανε τον τερματοφύλακα.

Κάποιος τότε παραποίησε το Μπίλε και τον αποκάλεσε Πιλέ. Οταν η οικογένεια μετακόμισε στο Μπαουρού, ένας συμμαθητής του άρχισε να τον πειράζει αποκαλώντας τον Πελέ.

Τα χρόνια πέρασαν και αφού είχε γίνει πια «βασιλιάς» του ποδοσφαίρου, ο Πελέ εξομολογήθηκε σε μια γερμανική εφημερίδα πως μισούσε τόσο πολύ το όνομα Πελέ, ώστε γρονθοκόπησε τον συμμαθητή του και τιμωρήθηκε από το σχολείο με δύο ημέρες αποβολή.

«Με τα χρόνια έμαθα να ζω με δύο ανθρώπους μέσα στην καρδιά μου. Ο ένας είναι ο Εντσον, που κάνει πλάκα με τους φίλους του και την οικογένεια, ο άλλος είναι ο ποδοσφαιριστής Πελέ. Δεν ήθελα το όνομα. Το Πελέ μοιάζει με μωρουδίστικη κουβέντα στα πορτογαλικά».

Αργότερα έγινε γνωστό πως στα εβραϊκά Πελέ σημαίνει «θαύμα».