Ξεκίνησε τη διοργάνωση με το πλεονέκτημα της οικοδέσποινας αλλά και με τη χαμηλότερη θέση στο ranking της FIFA από όλες τις συμμετέχουσες. Μια παράξενη ισορροπία για τη Ρωσία, που η αλήθεια είναι πως φορώντας το εθνόσημο έχει δεκαετίες ολόκληρες να κουβεντιάσει μια αληθινή επιτυχία.

Δύο 90λεπτα μετά; Η Αρκούδα όχι μόνο έγινε η πρώτη ομάδα που επί της ουσίας νιώθει ήδη στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, αλλά αποδεικνύεται και κάτι σαν… μηχανή των γκολ δίνοντας την εντύπωση πως ίσως τελικά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ιστορίας της. Στο δικό της Μουντιάλ, στο οποίο μάλιστα για πρώτη φορά μετά το 1986 τσεκάρει εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

Μια ξεγυρισμένη πεντάρα στην πρεμιέρα με τη Σαουδική Αραβία, άλλα τρία χθες βράδυ στην Αγία Πετρούπολη με αντίπαλο την Αίγυπτο (3-1) του Μο Σαλάχ. Εξι βαθμοί, οκτώ γκολ και να περάσει ο επόμενος με θέα πλέον στην κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου. Ο μίνιμουμ στόχος, εκείνος της πρόκρισης στους 16, μοιάζει να επιτεύχθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Μπορεί μάλιστα να κατοχυρωθεί απόψε κιόλας στο Ροστόφ, εκεί όπου Ουρουγουάη και Σαουδική Αραβία διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Με νίκη ή έστω ισοπαλία της παρέας του Λουίς Σουάρες, η Ρωσία γίνεται όντως η πρώτη ομάδα που… αλλάζει τεύχος σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Με στυλ και χαρακτήρα. Με τον Ντένις Τσερίσεφ (έκανε χθες το 2-0 και έφτασε στην κορυφή των σκόρερ τον Κριστιάνο Ρονάλντο με τρία γκολ), τον Αρτέμ Ντζούμπα, τον Αλεξάντρ Γκολοβίν να υπογράφουν αυτήν τη μικρή… επανάσταση. Φυσικά, σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι κανείς να έχει τα μάτια του γενικά ανοιχτά. Στην επόμενη φάση ο πρώτος όμιλος διασταυρώνεται με τον δεύτερο, άρα οι οικοδεσπότες θα πρέπει να ετοιμάζονται –λογικά –για κάποια εκ των Ισπανίας και Πορτογαλίας. Ποιος είπε όμως ότι σε ένα Μουντιάλ δεν γίνονται αργά ή γρήγορα τα πράγματα ζόρικα! Το θέμα είναι πως το συγκρότημα του Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ πλάθει χαρακτήρα και δείχνει σε καλό ρυθμό. Χθες την… μπουγάδα την καθάρισε μέσα σε δεκαπέντε λεπτά. Από το αυτογκόλ του Φατί (47′) ώς το 3-0 του Ντζούμπα (62′) μετράς μόλις δεκαπέντε λεπτά! Στο ματς με τη Σαουδική Αραβία, από το 3-0 ώς το 5-0 χρειάστηκαν δεκαεννιά λεπτά (71′-90′). Ενδιαφέρουσα επανάληψη, δεν συμφωνείτε;

Και μιας και τα νομίσματα είθισται να έχουν δύο όψεις, όση χαρά χωρά στα αποδυτήρια της Ρωσίας τόση πίκρα υπάρχει στα αντίστοιχα της Αιγύπτου, που μάλλον σιγά σιγά θα πρέπει να φτιάχνει βαλίτσες για την επιστροφή στο Κάιρο. Στην πρεμιέρα έχασε… τζάμπα από την Ουρουγουάη στο φινάλε, χθες άντεξε για ένα ημίχρονο και με το ξεκίνημα του δευτέρου βρέθηκε να κυνηγά στο σκορ έπειτα από ένα αυτογκόλ (Φατί) που δεν… συμβαίνει ακριβώς κάθε μέρα.

Λαβωμένοι Φαραώ

Ναι, επιστρατεύθηκε χθες κανονικά ο Μο Σαλάχ. Σκόραρε μάλιστα και το γκολ της τιμής (73′) από τη βούλα του πέναλτι (και έπειτα από την έγκριση του VAR). Ο σουπερστάρ της Λίβερπουλ όμως δεν πρόλαβε να αλλάξει την ιστορία σε αυτή την απόπειρα των Φαραώ να επιστρέψουν στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο. Και μιας και αναφερθήκαμε στη βούλα του πέναλτι, χθες βράδυ ήταν το δέκατο σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εχουν ώς τώρα δοθεί σε εννέα από τα δεκαεπτά ματς της διοργάνωσης. Προφανώς η χρήση του VAR είναι μια πρώτης τάξεως εξήγηση για αυτή την «επανάληψη».