«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», λέει ο σοφός λαός, όπως κι ότι πάντα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Ομως, όπως όλα δείχνουν σήμερα θα επισφραγιστεί η συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων για το όνομα, εκτός κι αν οι λεπτομέρειες αυτές δεν μπορέσουν να γεφυρωθούν.

Οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για μια ιστορική ημέρα η οποία θα σηματοδοτήσει την επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει τις δύο χώρες εδώ και μια τριακονταετία. Οι πιθανότητες να μην κλείσει σήμερα μια οριστική συμφωνία που θα επικυρωθεί σε συνάντηση στις Πρέσπες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, είναι ελάχιστες.

Αλλωστε, οι αποκαλύψεις που έκανε χθες ο Ν. Κοτζιάς για το όνομα (γεωγραφικός προσδιορισμός, δηλαδήSevernaήGornaμε πιο πιθανό το πρώτο) και η υπέρμετρη αισιοδοξία του Ζόραν Ζάεφ, δείχνουν πως ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε και απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «το νερό μπήκε στ’ αυλάκι, βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής απόφασης που θα αλλάξει το μέλλον των δύο χωρών».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο χθεσινό τηλεφώνημα ο Ζάεφ έδωσε μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, κυρίωως ως προς την εφαρμογή του erga omnes. Η ελληνική πλευρά απέρριψε πάντως το αίτημα για μια διετή περίοδο προσαρμογής ενώ στο τραπέζι φαίνεται να υπάρχει ένα αίτημα για εξαίρεση του «έναντι όλων» σε κάποιες περιπτώσεις.

Αν επιβεβαιωθούν όλες οι εκτιμήσεις, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα θα γίνει η τηλεφωνική επαφή, η δεύτερη, μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ.

Θα κλείσουν τα τυπικά μέρη της συμφωνίας και θα αποφασιστεί το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών. Καθώς ο Ζόραν Ζάεφ στις 13 και 14 του μήνα θα βρίσκεται στη Γερμανία οι Πρέσπες μπορούν να περιμένουν, μάλλον για το Σαββατοκύριακο όπου θα στηθεί ένα επικοινωνιακό σόου που χρειάζεται και στους δύο πολιτικούς. Εκτός κι αν ακυρωθεί το ταξίδι.

Μόλις ο Αλ. Τσίπρας κλείσει το τηλέφωνο θα σπεύσει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι ενδεχομένως και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Από τότε και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Η συμφωνία θα δοκιμαστεί στα δύο κοινοβούλια ενώ το φθινόπωρο θα οργανωθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια και μέχρι τότε ο Ζάεφ θα πρέπει να πείσει το λαό του ότι είναι ένας έντιμος συμβιβασμός τον οποίον πρέπει να αποδεχθούν και να σφραγίσουν.

Στην εξίσωση αυτή στην ΠΓΔΜ μπαίνει ο παράγοντας των εθνικιστών, του προέδρο Ιβανοφ και του υπουργού Ν. Ντιμιτρόφ.

Οσο για την ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να διασφαλίσει τις κόκκινες γραμμές της, δηλαδή τοergaomnes, αλλά και το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συνταγματικές αλλαγές με άρση του αλυτρωτισμού.

Να σημειωθεί ότι η κύρωση από την ελληνική βουλή θα γίνει μετά το σκοπιανό δημοψήφισμα.

Τι θα κάνει ο Καμμένος;

Η έκτακτη συνέντευξη τύπου του Πάνου Καμμένου σήμερα, έχει τη σημασία του. Αν και οι ΑΝΕΛ βγήκαν και είπαν ότι θα αφορά κομματικά θέματα, όλοι περιμένουν την τοποθέτηση στα εθνικά ζητήματα.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι πρόκειται να κάνει ένα επικοινωνιακό σόου, αρνούμενος το όνομα και παίζοντας το χαρτί του υπερπατριωτισμού. Υπάρχουν και κάποιοι που εκτιμούν ότι έχει περιθώρια για… κωλοτούμπα σε ένα ακόμη μεγάλο θέμα. Προς τούτο έρχονται να συνδεθούν και φήμες ότι 2-3 βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν πειστεί από το Μαξίμου να ψηφίσουν τη συμφωνία, ακόμη κι αν η κομματική γραμμή δεν είναι αυτή.

Και βεβαίως, με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση που θα λάβουν τα υπόλοιπα κόμματα μόλις πάρουν στα χέρια τους το όνομα και τις άλλες λεπτομέρειες.

Η «βάφτιση» γίνεται σήμερα, αλλά αρχίζουν και τα δύσκολα. Κανείς δεν είναι βέβαιος ότι συμφωνία θα αντέξει στο χρόνο ή θα απαξιωθεί όταν η ΠΓΔΜ έχει μπει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Και κανείς δεν είναι σίγουρος για την αντίδραση του ελληνικού λαού σε ένα κείμενο που δεν θα αποδεχτεί η πλειοψηφία.