Τα φρούτα αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά) και χωρίς παρά πολλές θερμίδες, ενώ μας δημιουργούν την αίσθηση της πληρότητας επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες.

Το θέμα είναι πόσα πρέπει να τρώμε από αυτά ημερησίως χωρίς να παχαίνουμε. Εννοείται πως όταν τρώμε τα φρούτα ολόκληρα καταναλώνουμε λιγότερα, από ότι αν τα προσλάβουμε με τη μορφή χυμού ή αποξηραμένα, εκτός αν το ένα φρούτο είναι… ένα καρπούζι, όπως εξομολογήθηκε στη φίλη της η ζουμερή Στέλλα του «Είσαι το ταίρι μου» που υποδυόταν η Βίκυ Σταυροπούλου.

Ετσι ή αλλιώς τα φρούτα δεν πρέπει να καταναλώνονται μόνα τους, αλλά ως τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής, που θα περιλαμβάνει μια ποικιλία από τρόφιμα, που καλύπτουν όλες μας τις διατροφικές ανάγκες. Η διατροφή μας μόνο με φρούτα και λαχανικά μπορεί να αποτελεί μέρος μιας ολιγοήμερης προσπάθειας αποτοξίνωσης του οργανισμού μας.

Οσον αφορά στην ακριβή ποσότητα φρούτων που μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς να παχαίνουμε;Είναι εξατομικευμένες πάντα οι συστάσεις. Ανάλογα με τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του εκάστοτε οργανισμού, αλλά και από την ποιότητα των φρούτων που καταναλώνει κάποιος-α ακόμη και από τον τρόπο που τα τρώει.

Η γενική σύσταση για πρόσληψη φρούτων είναι 3 με 5 μερίδες την ημέρα. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος μείνετε στα 3 φρούτα, αν όμως αθλείστε μπορείτε να φάτε περισσότερα.

Οσο για το πως ξεχωρίζουμε τα φρούτα με τα λιγότερα σάκχαρα. Κάποια γλυκά στη γεύση φρούτα έχουν λιγότερα σάκχαρα και λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα, όπως για παράδειγμα η φράουλα και το καρπούζι. Ενα φλιτζάνι με φράουλες έχει γύρω στις 50 θερμίδες, όσο και η ανάλογη ποσότητα καρπουζιού σε κομματάκια, αλλά και ένα ακτινίδιο, ενώ ένα μέτριο μήλο έχει γύρω στις 90 με 100 θερμίδες, το ρόδι λίγο λιγότερες καιτο αχλάδι λίγες περισσότερες

ένα πορτοκάλι γύρω στις 70 θερμίδες, μια μπανάνα 105 θερμίδες, ένα φλιτζάνι ανανάς 80 θερμίδες, ένα φλιτζάνι σταφύλια 100 και κάτι θερμίδες,

Τέλος να θυμάστε να καταναλώνετε τα φρούτα στην εποχή τους και πάντα στα ενδιάμεσα γεύματα ως σνακ, ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους.