Σε τουλάχιστον 58 ανέρχονται οι νεκροί και σε τουλάχιστον 2.700 οι τραυματίες Παλαιστίνιοι από πραγματικά πυρά, δακρυγόνα και άλλα μέσα που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός εναντίον τους στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, σήμερα Δευτέρα, κατά τις διαμαρτυρίες για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν αξιωματούχοι του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, εκ των οποίων ένα κορίτσι. Οι 1.360 τραυματισμοί προκλήθηκαν από πυρά.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους έπειτα από τον πόλεμο στη Γάζα το 2014.

Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν σε τουλάχιστον 98 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη ενός κινήματος διαμαρτυρίας στις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Καθιστούν επίσης την ημέρα αυτή την πιο φονική στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση από τον πόλεμο του 2014 στον θύλακα.

Οι διαδηλώσεις εντάθηκαν λόγω της 70ής επετείου της ίδρυσης του Ισραήλ με τα μεγάφωνα σε τεμένη της Γάζας να καλούν τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη πορεία της επιστροφής». Μαύρος καπνός από ελαστικά αυτοκινήτων που καίνε οι διαδηλωτές υψώνεται στον ουρανό στα σύνορα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον «πέντε τρομοκρατικών στόχων σε ένα στρατόπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης που ανήκει στη Χαμάς» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις βίαιες ενέργειες της Χαμάς τις τελευταίες ώρες» διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Για «τρομερή σφαγή» κατηγορεί η παλαιστινιακή κυβέρνηση το Ισραήλ

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση από την μεριά της, κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ ότι διέπραξε «μια τρομερή σφαγή» στη λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Γιούσουφ αλ-Μαχμούντ, ζήτησε σε ανακοίνωση «μια άμεση διεθνή επέμβαση προκειμένου να σταματήσει η τρομερή σφαγή που διαπράττουν στη Γάζα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εναντίον του ηρωικού λαού μας».

Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχίες για τις πληροφορίες περί βίας στα σύνορα με τη Γάζα, επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σήμερα, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες περί βίας και απώλειας ζωών στη Γάζα. Προτρέπουμε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν ενέργειες καταστροφικές για τις ειρηνευτικές προσπάθειες» είπε στους δημοσιογράφους.

«Η Βρετανία παραμένει σθεναρά δεσμευμένη στη λύση των δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα».

Ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι η Τερέζα Μέι θα θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συνομιλίες της αύριο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταδίκασε με σθένος τη στοχοθέτηση από το Ισραήλ, όπως καταγγέλλει, Παλαιστίνων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Η Αίγυπτος απορρίπτει τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων όπου διεκδικούνται νόμιμα και δίκαια δικαιώματα και προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών» τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αυτοσυγκράτηση ζήτησε το Ελληνικό ΥΠΕΞ

«Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα» τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι καταγράφει «με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας».

«Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών» υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.