Σε έναν μήνα, στις 12 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη η πολυαναμενόμενη ιστορική συνάντηση μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Θα είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών αυτών των δύο χωρών στην Ιστορία. Ο Τραμπ θα προσπαθήσει, λέει, να πείσει την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

Οι δύο ηγέτες έχουν ανταλλάξει πολύ βαριές κουβέντες και απειλές τους τελευταίους μήνες, τα πράγματα όμως φαίνεται πως έχουν ηρεμήσει μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Κιμ στη Νότια Κορέα, για πρώτη φορά. Ο Τραμπ έκανε την ανακοίνωση για τη συνάντηση μέσω του Twitter, λέγοντας πως «θα προσπαθήσουμε και οι δύο να μετατρέψουμε τη σύνοδο σε μια ξεχωριστή στιγμή για την Παγκόσμια Ειρήνη!».

Η ανακοίνωση έγινε μόλις λίγες ώρες μετά την άφιξη σε στρατιωτική βάση κοντά στην Ουάσιγκτον των τριών Αμερικανών που κρατούνταν σε φυλακές της Βόρειας Κορέας. Ο αμερικανός πρόεδρος, που ήταν παρών στην άφιξή τους μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, σχολίασε ότι πιστεύει πως ο Κιμ θέλει να φέρει τη Βόρεια Κορέα «στον πραγματικό κόσμο» και έχει πολλές ελπίδες. «Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταφέρουμε κάτι ουσιώδες», πρόσθεσε. «Το σημαντικότερο επίτευγμά μου θα είναι όταν αποπυρηνικοποιηθεί ολόκληρη η Κορεατική Χερσόνησος». Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν η πρόσφατη επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Πιονγκγιάνγκ είχε κάποιο αποτέλεσμα και εάν ο Κιμ είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί για τα πυρηνικά όπλα, τα οποία θεωρεί απαραίτητα για την επιβίωσή του.

Την άφιξη των τριών Αμερικανών κάλυψαν όλα τα μεγάλα ΜΜΕ στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ και η Μελάνια μπήκαν στο αεροσκάφος που τους μετέφερε και παρέμειναν εκεί πέντε λεπτά, πριν οι τρεις πρώην κρατούμενοι βγουν έξω και πατήσουν αμερικανικό έδαφος. «Ειλικρινά δεν πιστεύαμε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο», σχολίασε ο Τραμπ αφότου ευχαρίστησε τον Κιμ για την απελευθέρωσή τους. «Ξεκινάμε κάτι καινούργιο», τόνισε.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι αναζητούσαν εδώ και καιρό το πιο ασφαλές μέρος για να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε εκφράσει την προτίμησή του να γίνει η σύνοδος στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα όμως με τους αναλυτές αυτό θα σήμαινε πως ο αμερικανός πρόεδρος θα βρισκόταν πολύ κοντά στο πεδίο του Κιμ. Ενα γρήγορο ταξίδι στην Πιονγκγιάνγκ επίσης δεν θα ενίσχυε το γόητρο του Τραμπ. Εξετάστηκε και το ενδεχόμενο της Μογγολίας, θεωρήθηκε όμως ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Κίνα. Και έτσι ο κύβος ερρίφθη: Σιγκαπούρη.