«O φραξιονισμός δεν είναι απλά νόμος στην Αριστερά, αλλά τρόπος ζωής», σύμφωνα με κομματικό παράγοντα με μακρά διαδρομή στο αριστερό ημισφαίριο του πολιτικού χάρτη. Τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα ενισχύουν την εσωκομματική αναστάτωση και δημιουργούν κλίμα έντασης και αμφισβήτησης κεντρικών επιλογών του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή οπλίζουν με τα επιχειρήματά τους και την κριτική της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης. Απλά, όπως παραδέχονται αρκετά έμπειρα στελέχη, ο κυβερνητισμός ως συγκολλητική ουσία σκεπάζει την ουσία της αντιπαράθεσης που έχει και ιδεολογικό φορτίο.

Είναι όμως η πρώτη φορά από την ημέρα της ανάληψης της Πρωθυπουργίας από τον Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015 που δέχεται τόσο ισχυρή εσωκομματική κριτική και έχει απέναντί του ένα δυνατό μέτωπο εντός του κόμματός του, αν και δεν είναι ομογενοποιημένο. Αυτό όμως δεν αποδυναμώνει την κριτική που ασκείται ενώ αποδυναμώνει ακόμα και το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο.

Αν και δεν γίνεται σαφής λόγος από το Μέγαρο Μαξίμου για «φραξιονιστική» δράση των αντιδρώντων, εντούτοις η ουσία είναι ότι με τη στάση τους πολλοί βουλευτές και στελέχη ενοχλούν το πρωθυπουργικό επιτελείο και δίνουν τη διάσταση του εσωκομματικού εμφυλίου.

ΚΑΜΙΝΙ ΟΙ 53. Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που στην προχθεσινή του συνέντευξη στους «Financial Times» παραδέχθηκε μεταμνημονιακή αξιολόγηση κάθε τρεις μήνες, άρα καθεστώς αυστηρής επιτήρησης, μια θεώρηση που εξουδετερώνει πολιτικά το αφήγημα του Τσίπρα.

Η επίθεση που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών από εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης εξόργισε τόσο τον ίδιο όσο και την τάση των 53 και χρειάστηκε επικοινωνία του Τσακαλώτου με το Μαξίμου για να πέσουν οι τόνοι. Μάλιστα υπήρξε και υποστηρικτική δήλωση χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, που είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν μίλησε ο υπουργός Οικονομικών για μη καθαρή έξοδο.

Μέλη της τάσης των 53 θεωρούν ότι, παρά τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου προς τον υπουργό Οικονομικών, υπάρχει ζήτημα εσωκομματικών σχέσεων, ειδικά στη σκιά των συζητήσεων για τη δημιουργία νέας προεδρικής τάσης με στελέχη της Πλατφόρμας 2010 και της Ενωτικής Κίνησης.

ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΣΟΚΟΓΕΝΩΝ. Η ένταση είναι κυρίαρχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται και τις τελευταίες ημέρες από την αντίδραση ομάδας βουλευτών (αρχικά ήταν 11), κυρίως πασοκογενών, για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Εξ αρχής αντέδρασαν οι Γ. Ουρσουζίδης, Μ. Μπόλαρης, Δ. Βέττας, Ι. Σηφάκης, Γεωργία Γεννιά, Ι. Μιχελογιαννάκης, Γ. Ντζιμάνης, Γ. Καραγιάννης, Ηλ. Κωστοπαναγιώτου, Θ. Παραστατίδης, Π. Κωνσταντινέας. Παράλληλα, έχει σταλεί επιστολή στις αρμόδιες υπουργούς Εφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου και την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Γεωργία Γεννιά, Γιάννης Καραγιάννης και Γιώργος Ντζιμάνης. Είναι σαφές ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κοινή ιδεολογική καταγωγή, ενώ πάρα πολλοί δεν γνωρίζουν τις ταυτοτικές και προγραμματικές θέσεις του χώρου που τους φιλοξενεί πολιτικά τα τελευταία χρόνια ενώ πάρα πολλές δεν τις ενστερνίζονται.

Το κλίμα είναι άκρως πολεμικό, με τη χαρακτηριστική αντίδραση των βουλευτών Χρήστου Καραγιαννίδη και Αννέτας Καββαδία που έχουν την άποψη ότι «δεν μπορούν να επιβάλουν την άποψη του 3% στην κοινωνία». Μάλιστα, ο πρώτος έγραψε στο Facebook «παραιτηθείτε και πηγαίνετε στον πολιτικό χώρο που ανήκετε».

Και δεν είναι μόνο το θέμα με τα ομόφυλα ζευγάρια, ακόμα και το ζήτημα της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, αν και ψηφίστηκε στα μέσα της εβδομάδας από τη Βουλή, δημιουργεί εντάσεις και δεν έχει υποχωρήσει στο παρασκήνιο η κριτική έναντι της κυβέρνησης. Επίσης, καταγράφεται μεγάλη γκρίνια από ομάδα βουλευτών κυρίως για τη μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019, ενώ υπάρχει και αμφισβήτηση για το κατά πόσο «καθαρή» θα είναι τελικά η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

ΝΑΡΚΗ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Προ ημερών στη συνεδρίαση της ΚΟ υπό τον Τσίπρα, τουλάχιστον 10 βουλευτές εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την περικοπή των συντάξεων, ενώ έθεσαν και το θέμα της επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί βουλευτές και στελέχη δημιουργούν κλίμα για εκλογές το φθινόπωρο του 2018, αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Ο Πρωθυπουργός καλείται, στο δρόμο για τη λήξη του τρίτου προγράμματος, να αντιμετωπίσει μια πολύ σύνθετη εσωκομματική κατάσταση καθώς η προσπάθειά του για θετικό κλίμα ακυρώνεται πολλές φορές τελευταία από κεντρικά στελέχη, προεξάρχοντος του Νίκου Φίλη, δημιουργώντας βαριά πολιτικά ατμόσφαιρα.

«Εμείς προχωράμε τον δρόμο μας» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου ενώ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις κατά καιρούς δηλώσεις αμφισβήτησης ή αποδυνάμωσης του κεντρικού πολιτικού μηνύματος που στέλνουν διάφορα στελέχη με τις παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ. Είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός υφίσταται κριτική και εμφανίζονται πολλαπλά κρούσματα εσωκομματικής γκρίνιας παρά το γεγονός ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν το αποδέχεται. Παρά τις διαφωνίες που τις θεωρούν ελεγχόμενες μέχρι σήμερα αν και τις λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη, δεν συζητούν αλλαγή των σχεδίων και εμμένουν στη γραμμή περί εκλογών το 2019 με τη λήξη της τετραετίας.