Ποιαείναι η κατάλληλη εποχή για να υποβληθεί κανείς σε αισθητική επέμβαση; Μήπως οι υψηλές θερμοκρασίες που «πρωταγωνιστούν» στη χώρα μας ακόμη και στις αρχές της άνοιξης αποτελούν εμπόδιο για την εκτέλεση πλαστικών επεμβάσεων; Και τι πρέπει να κάνει κανείς για να προστατέψει τις ουλές από τη UV ακτινοβολία;

Τα παλαιότερα χρόνια η ιατρική κοινότητα τηρούσε πιο επιφυλακτική στάση σε ό,τι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να επιφέρουν η ζέστη και ο ήλιος στο αισθητικό αποτέλεσμα μιας πλαστικής επέμβασης.

Ομως, οι δεύτερες αυτές σκέψεις φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν, με τους πλαστικούς χειρουργούς να διαπιστώνουν ότι ακόμη και ο Αύγουστος είναι μήνας αυξημένης ζήτησης, με τους Ελληνες να εκμεταλλεύονται την καλοκαιρινή τους άδεια για αισθητικές βελτιώσεις.

Αλλωστε, παρά την κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση παγκοσμίως στη διεξαγωγή σχετικών επεμβάσεων, με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία να παραμένουν οι χώρες με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), η επένδυση των πολιτών στην εξωτερική τους εμφάνιση αυξάνεται παγκοσμίως, με τους ειδικούς να επιβεβαιώνουν ότι η τάση αυτή καταγράφεται και στη χώρα μας –ιδίως στις μη επεμβατικές παρεμβάσεις.

«Πρακτικά καμία επέμβαση δεν έχει αντένδειξη όσον αφορά την εποχή που θα διεξαχθεί. Εξαίρεση αποτελούν μόνο το βαθύ πίλινγκ και η εφαρμογή λέιζερ», σημειώνει ο διευθυντής της Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας Αρης Νταμάγκας. «Ακόμη και στην περίπτωση βλεφαροπλαστικής ή λίφτινγκ, αρκεί η επάλειψη του προσώπου με αντηλιακό υψηλής προστασίας και μέικ απ», προσθέτει.

Πιο συγκεκριμένα, «όταν ο οργανισμός κρίνει ότι η ουλή είναι ερεθισμένη και εκτεθειμένη, με αποτέλεσμα να απειλείται, παράγει μελανίνη. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική χρωστική για την υγεία του δέρματος, καθώς το προστατεύει από την επιβλαβή επίδραση της ηλικιακής ακτινοβολίας, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η παραγωγή της χρωστικής δημιουργεί μια υπέρχρωση –δηλαδή ένα μπαλωματάκι. Η κάλυψη της ουλής με αντηλιακό σταματά την αντίδραση αυτή».

Περίοδος υψηλής φροντίδας. Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο ειδικός, οι πέντε πρώτες ημέρες μετά τη διεξαγωγή της επέμβασης αποτελούν την περίοδο υψηλής φροντίδας του δέρματος για καλύτερη επούλωση της τομής –είτε αυτή είναι μικρής έκτασης, δηλαδή μόλις δύο ραμμάτων, είτε μεγαλύτερης, όπως αυτή έπειτα από κοιλιοπλαστική. ς

«Κατά το πρώτο στάδιο της επούλωσης, η τομή πρέπει να καλύπτεται από αποστειρωμένη γάζα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης. Μετά όμως την πέμπτη ημέρα δεν υπάρχει ανάγκη κάλυψής της, ενώ επιτρέπεται το μπάνιο καθαριότητας», προσθέτει ο Αρης Νταμάγκας.

Ωστόσο, παρόλο που η ουλή φαίνεται να επουλώνεται μετά την πρώτη φάση, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσει. «Αυτό σημαίνει ότι κατά τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες απαγορεύεται η έντονη φυσική άσκηση ώστε να εκμηδενιστεί η πιθανότητα να ανοίξει».

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ειδικοί λένε «όχι» στο μπάνιο στη θάλασσα.

Η καλοκαιρινή… άρση απαγόρευσης των αισθητικών παρεμβάσεων οφείλεται και στις εξελίξεις των τελευταίων ετών που έχουν οδηγήσει στη μείωση της χρήσης νυστεριού και συνεπώς έχουν γίνει λιγότερο επεμβατικές. Για παράδειγμα, στη λιποαναρρόφηση οι οπές που γίνονται πλέον στο δέρμα είναι μικροσκοπικές –δεν χρειάζονται καν ράμμα για να επουλωθούν.

Ακόμη και στην περίπτωση της ρινοπλαστικής, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αποτελούν αντένδειξη –ο μόνος περιορισμός είναι οι βουτιές στη θάλασσα και η χρήση γυαλιών ηλίου για περίπου ενάμιση μήνα.