«Πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο φέρει την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να παύει το Εποπτικό Συμβούλιο της ΑΕΠΙ και να την ΔΕΚΟποιεί, ελέγχεται, τουλάχιστον, ως παντελώς ανακριβές» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού τον περασμένο Νοέμβριο για ρεπορτάζ του «Νσυν». Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, η Λυδία Κονιόρδου κάλεσε τους εκπροσώπους τωνδημιουργώναπό όλα τα σωματεία (ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ ΑΣΜΑ 450, Υπέρβαση), το Σωματείο των εργαζομένων της ΑΕΠΙκαι τηνΕνωση Εκδοτών Μουσικής για να τους ανακοινώσει ότι θα ζητήσει την ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ. Για να προχωρήσει σ’ αυτή την κίνηση χρειάζεται βέβαια τροπολογία στη Βουλή (αναμενόταν ώς τις 22/3), καθώς μόνο ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας μπορεί να εισηγηθεί κάτι αντίστοιχο. Από τη συνάντηση αποχώρησαν τα σωματείαΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ επιμένοντας ότι με αυτό τον τρόπο κρατικοποιούνται τα πνευματικά δικαιώματα.

Για την επόμενη μέρα αναζητήσαμε απαντήσεις από την υπουργό, που παραδέχεται εμμέσως ότι επίκειται η τοποθέτηση νέων μελών στο ΔΣ του ΟΠΙ –προφανώς για να προχωρήσουν στην ανάκληση αδείας της ΑΕΠΙ.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί ο νέος οργανισμός αν δεν είναι κρατικός;

«Δεν μιλάμε για νέο οργανισμό αλλά για τη δημιουργία έκτακτης ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του πνευματικού δικαιώματος από τον ΟΠΙ στο ενδεχόμενο της ανάκλησης της άδειας που χορηγείται από το ΥΠΠΟΑ στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης».

Ο ΟΠΙ δεν είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Θα αντικαταστήσετε το ΔΣ του;

Ο ΟΠΙ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ. Το ΔΣ του ΟΠΙ μενομοθετική παρέμβαση θα αποκτήσει νέες αρμοδιότητες, επομένως αντίστοιχη θα πρέπει να είναι η στελέχωσή του, ούτως ώστε να ανταποκριθεί στις νέες του αρμοδιότητες.

Οι προσλήψεις του νέου οργανισμού θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ ή θα στελεχωθεί αλλιώς; Και πώς;

Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μία υπηρεσία του ΟΠΙ, ο οποίος είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ. Πρόκειται για υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης η οποία για την αποτελεσματική λειτουργία της θα χρειαστείνα στελεχωθείαπόεξειδικευμένο προσωπικό που υπάρχειήδηστους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης κι από άλλους ειδικούς.

Γιατί ενώ θα καταθέσετε την τροπολογία δεν την έχετε παρουσιάσει στους δημιουργούς και γιατί δεν έγινε καμία διαβούλευση;

«Εχουν γίνει επανειλημμένες συσκέψεις με τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων, επανειλημμένως έχουν κατατεθεί οιιδιαίτερα αποκλίνουσες απόψεις τους καισυνεπώς το ΥΠΠΟΑ έπρεπε να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία σε ενδεχόμενη ανάκλησηάδειας, όχι μόνο της ΑΕΠΙ αλλά οποιουδήποτε οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κενό το οποίο θα ήταν σε βάρος των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και σε βάρος των χρηστών».

Ειδικά οι εκπρόσωποι του ΜΕΤΡΟΝ θεωρούν ότι η εν λόγω ρύθμιση προκαλεί υποβάθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, αφού ως «μεταβατική» θα φέρει στο σημείο μηδέν τα έσοδά τους σε μια αγορά όπου θα κυριαρχήσουν αυτονομημένοι οι ξένοι οργανισμοί. Βασική θέση τους είναι η προσπάθεια εξυγίανσης της ΑΕΠΙ μέσω business plan, το οποίο όμως δεν έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα επικαλούμενοι την άρνηση της προσωρινής επιτρόπου. «Το αρνήθηκε από τον Οκτώβριο επικαλούμενη νομικά κωλύματα», λένε.