Μέχρι νωρίς το απόγευμα δεν είχε ξεκαθαρίσει εάν θα έπρεπε να μιλήσει στη Βουλή ή όχι. Με την παρουσία του έδειξε ότι δεν είχε ουσιαστικά διάθεση να παραστεί και να τοποθετηθεί επί της προτάσεως της ΝΔ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με φόντο τους υπουργούς Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη. Επέλεξε συνειδητά να μην ανέβει στο βήμα της Βουλής και προτίμησε να τοποθετηθεί για λίγα λεπτά από το έδρανο του Πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εμφανές ότι επεδίωξε να ακυρώσει πολιτικά την κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, ως συνήθως, στόχευσε προσωπικά κατά του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη. Ευθέως είπε, μάλιστα, ότι αναρωτιόταν όλη την ημέρα εάν θα έπρεπε να πάει στη Βουλή για να βρεθεί «σε μια εμφανώς κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης». Η αναφορά του για σπατάλη πολύτιμου χρόνου ώστε να παρακολουθήσει τη συζήτηση επικρίθηκε σφόδρα, αν και στη συνέχεια επιχείρησε ρελάνς με την επισήμανση ότι είναι από τους πρωθυπουργούς με τις πιο συχνές παρουσίες στη Βουλή.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη εξ αρχής επικεντρώθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με φόντο τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών και κυρίως για το εάν ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ή όχι στον τούρκο ομόλογό του την ελληνικότητα των Ιμίων. «Εγώ όμως δεν λέω άλλα μπροστά και άλλα πίσω. Εγώ ό,τι είχα να πω για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τα είπα μπροστά στον Ερντογάν. Τολμήστε και εσείς να κάνετε το ίδιο» είπε και επανέλαβε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι αδιαπραγμάτευτα. Από την τοποθέτηση αυτή φάνηκε ξεκάθαρα η στρατηγική του έναντι της ΝΔ, αφού αφιέρωσε μεγάλο χρόνο υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση διατηρεί αλώβητο το ηθικό πλεονέκτημά της. Η επισήμανση Τσίπρα ότι η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ και το ερώτημά του αν θα επιστρέψει ποτέ η ΝΔ τα 200 εκατ. ευρώ που πήρε δανεικά προανήγγειλαν και το επόμενο πεδίο σύγκρουσης.