Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η αποστρατεία του ταξίαρχου Μισαήλ Παπαδάκη ο οποίος είχε φέρει στο φως την σκανδαλώδη υπόθεση με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, αποκαλύπτοντας παράλληλα και τον ρόλο του φερόμενου ως μεσάζοντα επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλου. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει εκδικητική απομάκρυνση ενός ανώτατου αξιωματικού που υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον και καταλογίζει στην κυβέρνηση απόπειρα ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο ίδιος δεν εμφανίζεται πρόθυμος να παραδώσει αμαχητί τα όπλα και εξετάζει ήδη σύμφωνα με πληροφορίες τις νομικές διαδικασίες για να προσβάλει την απόφαση.

Η αποστρατεία του ταξίαρχου Τεχνικού Μισαήλ Παπαδάκη έγινε κατά τις ετήσιες κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Σημειώνεται όμως ότι ο Παπαδάκης –που αποχωρεί με τον βαθμό του υποστρατήγου όπως αποφάσισε το ΣΑΓΕ –είναι ο μοναδικός από τους ταξίαρχους Τεχνικού που αποπέμπεται, ενώ η αποστρατεία του δεν συνοδεύεται από κάποιον ιδιαίτερο σχολιασμό ή αιτιολογία. Από το περιβάλλον του τονιζόταν ότι η αποστρατεία του υπήρξε «στοχευμένη» και δεν ήταν αποτέλεσμα της προαγωγής κάποιου άλλου ανώτατου αξιωματικού που θα τον υποσκέλιζε στη στρατιωτική επετηρίδα.

ΕΡΙΞΕ ΦΩΣ. Ο ταξίαρχος υπηρετούσε ως διευθυντής στη Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Με έγγραφη αναφορά στις 4 Σεπτεμβρίου είχε ρίξει φως στην εμπλοκή του Βασίλη Παπαδόπουλου στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, γνωστοποιώντας πως οι Σαουδάραβες είχαν δηλώσει πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητά του. Είχε καταγγείλει δε ότι ο φερόμενος ως μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος τον είχε απειλήσει με τηλεφώνημα -από το προηγούμενο βράδυ –για το επεισόδιο που θα ακολουθούσε το επόμενο πρωί στο υπουργείο και την επίθεση που θα δεχόταν από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Η θητεία του στην Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων σταμάτησε στις 30 Αυγούστου. Τότε –σύμφωνα με την έγγραφη καταγγελία του ταξιάρχου –ο Πάνος Καμμένος τον κάλεσε στο γραφείο του και τον έθεσε σε διαθεσιμότητα, κατηγορώντας τον για συμμετοχή «σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία». Ο Μισαήλ Παπαδάκης είχε καταγγείλει ακόμη πως στο ίδιο επεισόδιο ο Πάνος Καμμένος είχε ζητήσει να παραμείνει φρουρούμενος στον προθάλαμο του υπουργικού γραφείου και αργότερα τον μετέθεσε στο ΓΕΣ.

Πηγές του Πενταγώνου, πάντως, απέφευγαν χθες να σχολιάσουν στα «ΝΕΑ» την αποστρατεία του ταξιάρχου Παπαδάκη και να απαντήσουν ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία το Συμβούλιο Αρχηγών αποφάσισε την αποπομπή του. «Πρόκειται για απόφαση του ΣΑΓΕ και τα στοιχεία υπάρχουν στον φάκελό του», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

ΑΛΩΣΗ. Για συστηματική επιχείρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την άλωση του κρατικού μηχανισμού, «να ελέγξει και τις Ενοπλες Δυνάμεις αποπέμποντας αξιωματικούς που προτάσσουν το συμφέρον της χώρας μας, και μάλιστα σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα», κατηγορεί τον κυβερνητικό συνασπισμό ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας. Υπενθυμίζει δε ότι ο ταξίαρχος «ήταν ο αξιωματικός που ενεργώντας με τη θεσμική του ιδιότητα χάλασε την «δουλειά» που πήγε να στήσει ο Πάνος Καμμένος με τον εκλεκτό του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο».

ΠΥΡΑ. Στην ίδια κατεύθυνση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε την αποστρατεία του Μισαήλ Παπαδάκη εκτοξεύοντας πυρά στην κυβέρνηση: «Η ακέραια υπεράσπιση των συμφερόντων της ελληνικής πολιτείας δεν ήταν προσόν για την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Προσόν θα ήταν, ως φαίνεται, η σιωπή μπροστά στη δράση των συγκεκριμένων μεσαζόντων». Και συμπληρώνει ότι στην υπόθεση των βλημάτων της Σαουδικής Αραβίας «ο ταξίαρχος Μισαήλ Παπαδάκης, ένας έντιμος και άξιος αξιωματικός με πολλά προσόντα, έπραξε το αυτονόητο: ενήργησε με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, του συμφέροντος του ελληνικού λαού. Και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διέπραξε το δικό της αυτονόητο: τον αποστράτευσε. Αυτή δυστυχώς είναι η κυβέρνηση».