Εκνευρισμό έχουν προκαλέσει στην ελληνική πλευρά οι συνεχόμενες αναδιπλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ σε ακανθώδη ζητήματα, όπως είναι το Ονοματολογικό και η αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις παρεμβάσεις της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας και, κατά πληροφορίες, γίνονται ήδη δεύτερες σκέψεις για τον χρόνο της επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, η οποία προγραμματιζόταν για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή χρονοδιαγράμματος, η ελληνική πλευρά θα ακολουθήσει το προσχέδιο συμφωνίας που έχει εκπονήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στα Σκόπια, τηρώντας και τη δέσμευση πως θα ήταν από τους πρώτους έλληνες πολίτες που θα προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων για να χαιρετίσει τη μετονομασία του. Οι εργασίες αποκαθήλωσης, άλλωστε, κάθε πινακίδας ή άλλης σήμανσης με το προηγούμενο όνομα του αεροδρομίου (Μέγας Αλέξανδρος) συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από τις σκοπιανές Αρχές. Στις αποσκευές του ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει και 20σέλιδο προσύμφωνο που έχει ήδη εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση. Το μπαράζ συνεντεύξεων του Ζόραν Ζάεφ ωστόσο, μέσω των οποίων αμφισβητούνται βασικά σημεία που μπορούν να οδηγήσουν σε μια συμφωνία, δημιουργεί ένα ομιχλώδες τοπίο.

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Επισημαίνεται ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ, ανέφερε ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή του Συντάγματός τους, αμέσως μετά όμως το διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι η χώρα «είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του ονόματός της, αλλά δεν μπορεί να πάει περαιτέρω, διότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα». Επίσης, ενώ ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για το Ονοματολογικό, στη συνέχεια το επιτελείο του τις διέψευσε, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για προτάσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Ολα αυτά έχουν προκαλέσει την εύλογη ανησυχία της ελληνικής πλευράς που μέχρι τώρα είχε καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες για την επίλυση του ζητήματος, ενώ η άλλη πλευρά φαίνεται να αναδιπλώνεται και να μην έχει καμία διάθεση για συμβιβασμό, επιμένοντας στη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου Μακεδονία μόνο για διεθνή χρήση.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα έχει ήδη φροντίσει να δείξει τη δυσφορία της από το κλίμα που καλλιέργησε τις προηγούμενες ημέρες ο Ζάεφ, ενδεχομένως και υπό την πίεση ακραίων στοιχείων που άνοιξαν ήδη έναν κύκλο διαδηλώσεων στα Σκόπια. «Οποιος κάνει μια συμφωνία δεν την αμφισβητεί, αλλά φροντίζει για την υλοποίησή της» ήταν η απάντηση του Νίκου Κοτζιά με αποδέκτη τη σκοπιανή ηγεσία.

ΒΟΛΕΣ. Ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς, πάντως, εντείνεται και από την επιχείρηση «γοητείας» των ξένων ηγετών που επιχειρείται στη φάση αυτή από τον σκοπιανό πρωθυπουργό και η οποία φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ηδη ο αμερικανός διπλωμάτης Τζέιμς Παρντιού, έπειτα από συνάντησή του με τον Ζάεφ, έσπευσε να δηλώσει πως η Αθήνα θα απομονωθεί αν αυξήσει την ένταση στα Βαλκάνια, πετώντας έτσι την «καυτή πατάτα» στην Ελλάδα κι απαλλάσσοντας τα Σκόπια από τις τυχόν ευθύνες για ένα πιθανό νέο ναυάγιο στο ζήτημα. «Ο πρωθυπουργός Ζάεφ προσφέρθηκε και έκανε κάποιες παραχωρήσεις, αλλά η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί τι θα συμβεί αν δεν βρεθεί λύση με τα Σκόπια» πρόσθεσε ο Παρντιού. Στον απόηχο αυτών των κινήσεων, τα επόμενα ελληνικά βήματα στο Σκοπιανό αναμένεται να παρουσιάσει ο Νίκος Κοτζιά την προσεχή Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής. Στην κλειστή συνεδρίαση θα εξεταστούν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με τη συμμετοχή του νέου υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα ενημερώσει την Επιτροπή για όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ.