Ως την ακύρωση στην πράξη της ρητορικής –στην οποία είχε επενδύσει ο Αλέξης Τσίπρας –περί «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς» προβάλλει η ΝΔ την υπόθεση με την πρώην, πλέον, αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και το επίδομα ενοικίου των 1.000 ευρώ. Παράλληλα, βάζει στο στόχαστρο και τον σύζυγό της, υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, δίνοντας έμφαση τόσο στη μεγάλη οικονομική ευχέρεια που έχει το ζεύγος των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών όσο και στην ψήφιση του επίμαχου προνομίου την ώρα που η Βουλή ψήφιζε το τρίτο πακέτο μνημονιακών περικοπών, τον Αύγουστο του 2015.

Στο όλο θέμα παρενέβη χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατήγγειλε ότι ο νόμος που επέτρεψε στη Ράνια Αντωνοπούλου να λαμβάνει το συγκεκριμένο επίδομα ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με το τρίτο Μνημόνιο. «Η χώρα χανόταν κι εσείς περνάγατε ρουσφέτια. Οι πολίτες πλέον το γνωρίζουν πολύ καλά: δεν υπήρξε ποτέ κανένα ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ σε παρέμβασή του στη Βουλή κι ενώ είχε γνωστοποιηθεί η απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Η τοποθέτηση αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απολύτως ενδεικτική της πολιτικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η ΝΔ, καθώς –και με αφορμή την υπόθεση Αντωνοπούλου –θα απαντήσει στη ρητορική της κυβέρνησης περί «νέου» και «παλιού», περί «ηθικών» και «διεφθαρμένων» πολιτικών.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη είχε ζητήσει την επιστροφή εντόκως του συνόλου των χρημάτων που είχε λάβει ως επίδομα ενοικίου η Ράνια Αντωνοπούλου, ενώ παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες.

Πρόσθεσε δε ότι η ΝΔ «θα μπορούσε να ζητήσει την παραίτηση, αλλά κάτι τέτοιο σε αυτή την κυβέρνηση δεν συνηθίζεται, ακόμη κι αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι». Η εκτίμηση αυτή άλλωστε επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα, καθώς η Ράνια Αντωνοπούλου δεν παραιτήθηκε του αξιώματός της, γεγονός που ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να την αποπέμψει, όπως αναφέρουν από την Πειραιώς.

ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του, αφού χαρακτήρισε την όλη υπόθεση ως «απαράδεκτη πρόκληση», σημείωσε: «Τα καλά και συμφέροντα με κάλυψη του ίδιου του Πρωθυπουργού».

Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του επεσήμανε πως «χρειάστηκε η γενική κατακραυγή προκειμένου ο κ. Τσίπρας να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και να διώξει την πλούσια – επιδοματούχο υπουργό του. Αυτό που μένει είναι η υποκρισία και η κοινωνική αναλγησία».

Την παραίτηση και των δύο μελών της κυβέρνησης ζήτησε και η Ενωση Κεντρώων. Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, αφού τόνισε ότι η περίπτωση Αντωνοπούλου «προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και σίγουρα προκαλεί οργή και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε: «Το πρόβλημα δεν θεραπεύεται με το να επιστρέψει τα κακώς ληφθέντα χρήματα. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απομακρύνει τόσο την ίδια όσο και τον σύζυγό της από την κυβέρνηση».

Αντίστοιχη θέση είχε ήδη εκφράσει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος: «Δεν αρκεί η παραίτηση της Αντωνοπούλου. Μένουν μαζί, δεν είναι χωρισμένοι, και οι δύο γνώριζαν το θέμα του επιδόματος, και οι δύο έχουν σπίτι στο Μανχάταν, και να το χαίρονται» ήταν το καυστικό σχόλιό του.