Λίγο πριν μπει στην τελική ευθεία η αλλαγή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, «απρόβλεπτοι» παράγοντες προβάλλουν στον ορίζοντα. Σε αρκετές περιπτώσεις διαμορφώνουν συνθήκες που ακόμα και οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων δεν είχαν υπολογίσει. Οι εκτιμητές που συμμετέχουν στη διαδικασία διαμόρφωσης των νέων τιμών ζώνης για όλες τις περιοχές της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στα στοιχεία που προσδιορίζουν τις τιμές ζώνης σε κάθε περιοχή θα πρέπει εκτός από τις τυχόν αγοραπωλησίες σε αυτές ή σε όμορες περιοχές, την κατάσταση των ακινήτων, το σημερινό κόστος κατασκευής πλέον της αξίας του οικοπέδου και το μεικτό επιχειρηματικό κέρδος, να ληφθεί υπόψη και αν υπάρχει ζήτηση μέσω Airbnb.

Οπως μάλιστα δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, πρώην ορκωτός εκτιμητής και πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, οι εκτιμητές ακινήτων που θα εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες έχουν ένα βασικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν: στην ίδια τιμή ζώνης, για παράδειγμα στο Κουκάκι, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις τιμές που πωλούνται σήμερα ακίνητα (μικρά και παλιά διαμερίσματα τα οποία έχουν ανακαινισθεί) για τα οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον λόγω Airbnb και ταυτόχρονα την απουσία αγοραπωλησιών σε νεόδμητες κατοικίες.

Στις περιοχές όπου καταγράφεται ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω της οικονομίας του διαμοιρασμού η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ετσι, περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Παγκράτι, Ιλίσια κ.τλ.), αλλά και τουριστικές ζώνες της χώρας όπου έχουν συσσωρευτεί ακίνητα προς διάθεση μέσω της πλατφόρμας θα δουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να ανεβαίνουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχουν ανακοινωθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα. Βέβαια ακόμη και ανώτερα στελέχη του υπουργείου δεν κρύβουν ότι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι πολύ δύσκολο στοίχημα.