Ολο και πιο περίπλοκος γίνεται ο ιστός των συμμαχιών και των αντιπαλοτήτων στη Βόρεια Συρία ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις, τη συριακή κυβέρνηση, τις διάφορες ομάδες ανταρτών, την Τουρκία, το Ιράν, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Επειτα από χρόνια ιδιαίτερα τεταμένων σχέσεων, οι Κούρδοι και οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας εμφανίζονται έτοιμοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον ενός κοινού εχθρού: της Τουρκίας.

Σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Αφρίν, τον κουρδικό θύλακο της Βόρειας Συρίας που έφερε στην κόψη του ξυραφιού τις σχέσεις της Αγκυρας με τις ΗΠΑ, συροκούρδος αξιωματούχος δήλωσε την Κυριακή πως οι κουρδικές δυνάμεις και η Δαμασκός συμφώνησαν να αναπτυχθούν «εντός δύο ημερών» μονάδες του συριακού στρατού στην Αφρίν ώστε να βοηθήσουν στην αναχαίτιση των τούρκων στρατιωτών και των σύρων ανταρτών που τους συνεπικουρούν.

Νωρίς χθες, η κρατική συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε την πληροφορία: «Οι λαϊκές δυνάμεις θα φτάσουν στην Αφρίν εντός των επόμενων ωρών» ανακοίνωσε. Δεν έδωσε ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύνθεση αυτών των «λαϊκών δυνάμεων», αν πρόκειται πράγματι για τον τακτικό συριακό στρατό ή για φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές. Και λίγο αργότερα, άλλος συροκούρδος αξιωματούχος δήλωσε πως «έξωθεν πιέσεις» ενδεχομένως να εμποδίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας: η αντίδραση της Τουρκίας ήταν έντονη.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. Αν η Δαμασκός συμμαχήσει με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG),την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας που ελέγχει την Αφρίν, τότε «θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες», φέρεται να δήλωσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν –στη συνέχεια, ο τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε και με τον ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί. Για «σοβαρές συνέπειες», «καταστροφή» στην περιοχή, και «πράσινο φως για τη διχοτόμηση της Συρίας» σε περίπτωση ανάπτυξης φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στην Αφρίν προειδοποίησε με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ΜπεκίρΜποζντάγ. «Δεν υπάρχει συμφωνία. Υπάρχει μόνο μια έκκληση δική μας προς τον συριακό στρατό να έρθει και να προστατεύσει τα σύνορα», δήλωσε κατόπιν αυτών στο Reuters, αργά χθες, εκπρόσωπος των YPG.

«ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ». Τόσο ο Ερντογάν και ο Μποζντάγ όσο και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκαν σε κάθε περίπτωση κατηγορηματικοί: η τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν θα συνεχιστεί. Ο Τσαβούσογλου είχε διαψεύσει προχθές κατηγορηματικά καταγγελία των YPG πως η Τουρκία πραγματοποίησε την Παρασκευή στην Αφρίν επίθεση με χημικά. Χωρίς διάψευση από τη Δαμασκό έμεινε, αντιθέτως, χθεσινή ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με ένα άλλο μέτωπο της Συρίας: η οργάνωση έκανε λόγο για εντατικούς βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος, «ενόψει χερσαίας επιχείρησης», στην Ανατολική Γούτα, έναν ανταρτοκρατούμενο θύλακο κοντά στη Δαμασκό, με 71 νεκρούς μέσα σε μόλις ένα 24ωρο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Τον Απρίλιο θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του Ιράν Χασάν Ροχανί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία. Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών θα συναντηθούν σε δύο εβδομάδες στο Καζαχστάν προκειμένου να προετοιμάσουν αυτή την σύνοδο κορυφής.

ΝΤΕΝΙΖ ΓΙΟΥΤΖΕΛ

Προσπαθεί να κερδίσει τον χαμένο χρόνο

«Σας ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια και ζητώ την κατανόησή σας γιατί δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή. Κατ’ εξαίρεση, περνάμε καλά εδώ». Με αυτό το tweet, το οποίο συνοδευόταν από μία φωτογραφία του αγκαλιά με τη σύζυγό του και τη γάτα τους, ευχαρίστησε ο Ντενίζ Γιουτζέλ το Σάββατο τους χιλιάδες διαδικτυακούς ακολούθους του για τις ευχές τους, μία μόλις ημέρα έπειτα από την απελευθέρωσή του από τις τουρκικές Αρχές.

Ο Γιουτζέλ προσπαθεί να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, κάνοντας όλα όσα στερήθηκε. «Δεν είμαι στη Γερμανία. Είμαι όμως μαζί με φίλους», γράφει σε άλλη του ανάρτηση. Αυτή τη φορά πλαισιωμένος από οκτώ άνδρες και γυναίκες και κρατώντας πάντα τρυφερά στην αγκαλιά του την Ντιλέκ Μαγιατούρκ-Γιουτζέλ, που επί έναν ολόκληρο χρόνο περίμενε στωικά την απελευθέρωσή του από τις φυλακές της Σηλυβρίας όπου ήταν κρατούμενος χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΕΞΙ. Την ημέρα όμως που – στο πλαίσιο της προσπάθειας αναθέρμανσης των γερμανοτουρκικών σχέσεων – αποφυλακίστηκε ο ανταποκριτής της «die Welt», καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη έξι τούρκοι δημοσιογράφοι με την κατηγορία της «υπονόμευσης της συνταγματικής τάξης», καθώς θεωρείται ότι συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν.

Πρόκειται για τον Αχμέτ Αλτάν, πρώην αρχισυντάκτη της αντικυβερνητικής εφημερίδας «Taraf», η λειτουργία της οποίας διακόπηκε λίγες ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, τον αδελφό του, Μεχμέτ Αλτάν, καθηγητή Οικονομικών και συγγραφέα που αρθρογραφούσε σε αντικυβερνητικά μέσα, τη δημοσιογράφο Ναζλί Ιλιτζάκ, γνωστή για την κριτική της στην κυβέρνηση Ερντογάν, και άλλους τρεις πρώην εργαζόμενους στην εφημερίδα.

Οι αδελφοί Αλτάν κατηγορούνταν ότι έστελναν «συγκεκαλυμμένα μηνύματα» για ανατροπή της κυβέρνησης μέσω τηλεοπτικών τους εμφανίσεων και της αρθρογραφίας τους λίγες ημέρες πριν από την απόπειρα του πραξικοπήματος. Ο Ερόλ Εντέρογκλου, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) στην Τουρκία, μιλώντας στη Deutsche Welle, έκανε λόγο για πλήρη απουσία νομικής τεκμηρίωσης της καταδίκης. Είπε χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι λίγο πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος κάποιος επισημαίνει στην τηλεόραση ότι η δημοκρατία κινδυνεύει δεν αποδεικνύει ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος».