Εσωτερικός συναγερμός έχει σημάνει στη φαρμακευτική αγορά καθώς η καυτή ανάσα του σκανδάλου Novartis ανεβάζει τη θερμοκρασία στον κλάδο. Το θερμόμετρο εντούτοις πήρε φωτιά τα τελευταία 24ωρα όταν διέρρευσε ότι οι μάρτυρες στις καταθέσεις τους καίνε ακόμη δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου.
Μοιραία το ντόμινο των εξελίξεων στη χώρα μας έχει θορυβήσει τις μητρικές εταιρείες, οι οποίες αναζητούν τρόπους να στήσουν ανάχωμα στην περίπτωση που φουντώσουν οι υπόνοιες για σκάνδαλα που τις αφορούν.
Εν τω μεταξύ το γεγονός ότι οι περισσότερες είναι εισηγμένες σε μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού τις κάνει ακόμη πιο ευαίσθητες αλλά και ευάλωτες για την πορεία των μετοχών τους εάν εμπλακούν σε ένα οποιοδήποτε σκάνδαλο.
Μόλις στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, φαρμακευτική εταιρεία με έδρα στην Ευρώπη απέστειλε αυστηρή προειδοποίηση στα γραφεία της Αθήνας να καθαρίσει πιθανά στοιχεία που συνδέουν το προφίλ της με το σκάνδαλο Novartis.
Στο πλαίσιο αυτό η μητρική έδωσε εντολή σε υψηλόβαθμα στελέχη να διεξαγάγουν ελέγχους για πιθανή συνεργασία τους με εταιρείες –ερευνών, συμβούλων, επικοινωνίας, δημοσίων σχέσεων κ.ά. –που αποτελούν ή αποτελούσαν πελάτες της Novartis (ιδίως εάν η επαγγελματική σχέση διαρκεί ή διαρκούσε επί μακρόν).
Στόχος είναι να αποφευχθεί πιθανή ταύτιση και ενοχοποίηση της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρείας, έστω και με πλάγιο τρόπο.
Δεν πρόκειται ωστόσο για τη μοναδική φαρμακευτική που ακολουθεί παρόμοιες τακτικές. Ηδη από το 2016 όταν αιφνιδιαστικά βγήκε στη δημοσιότητα ότι η Novartis βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών, ο φαρμακευτικός κλάδος είναι σε κατάσταση αναταραχής.

Από τότε στα καθημερινά καθήκοντα στελεχών που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους ομολόγους τους στις μητρικές προστέθηκαν υποχρεώσεις όπως είναι η καθημερινή αποδελτίωση Τύπου για τυχόν σχετικά δημοσιεύματα, ακόμη και η άτυπη ενημέρωση με βάση τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ανθρωποι του χώρου αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι ιδίως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με έδρα την Αμερική τελούν τα τελευταία χρόνια ούτως ή άλλως υπό σφιχτό εσωτερικό έλεγχο ακολουθώντας έναν αυστηρό κώδικα συμμόρφωσης. Το τελευταίο διάστημα, όμως, λειτουργούν στο υψηλότερο επίπεδο εγρήγορσης.
Για την ιστορία, ένας από τους βασικότερους κανόνες του εσωτερικού εταιρικού κώδικα προβλέπει την απαγόρευση συνεργασιών με εταιρείες που τους παρέχουν υπηρεσίες και έχουν βεβαρημένο νομικό ιστορικό, με δύο παράλληλες στοχεύσεις: να μη στιγματιστεί το προφίλ της εταιρείας και συνεπακόλουθα να μην προκληθούν απώλειες στις μετοχές της.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι την τελευταία δεκαετία οι αμερικανικές Αρχές έχουν αποδυθεί σε ένα άνευ προηγουμένου κυνηγητό εξιχνιάζοντας υποθέσεις που αφορούν στην προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων με αθέμιτους τρόπους και επιδικάζοντας υψηλές αποζημιώσεις σε τουλάχιστον πέντε κολοσσούς στον φαρμακευτικό κλάδο –μεταξύ των οποίων και η Novartis.

«Καθαρά χέρια»

Επιπλέον, στην επιχείρηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον φαρμακευτική αγορά στη χώρα μας και θα μπορούσε να φέρει την κωδική ονομασία «καθαρά χέρια» συμπεριλαμβάνεται και η εντατικοποίηση σχετικών εντολών προς το προσωπικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόσφατα τόσο οι ιατρικοί επισκέπτες όσο και το λοιπό προσωπικό μεγάλης επιχείρησης του χώρου κλήθηκαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε να ακολουθούν αυστηρά τον κώδικα δεοντολογίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), δείχνοντας να κυνηγούν ακόμη και τη σκιά τους.
Ειδικότερα, ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ για την προώθηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τη δημοσιοποίηση παροχών από φαρμακευτικές εταιρείες προς επαγγελματίες υγείας και επιστημονικούς υγειονομικούς φορείς ισχύει από τον Μάρτιο του 2002, αυστηροποιήθηκε όμως πέρσι από τον Σύνδεσμο.
Αποτελεί εντούτοις τραγική ειρωνεία ότι στα τέλη του 2012, ο τότε πρόεδρος του ΣΦΕΕ και αντιπρόεδρος της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής είχε σηκώσει ψηλά το θέμα της επιτακτικής ανάγκης αυτορρύθμισης του κλάδου.

Μάλιστα, φέρεται ο ίδιος να είναι ο εμπνευστής του σλόγκαν «Διαφάνεια στην πράξη».

Από την άλλη, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία τηρεί στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Στελέχη του χώρου ρίχνουν τους τόνους και αποφεύγουν σχόλια για την υπόθεση Novartis, προσπαθώντας να τραβήξουν κόκκινες γραμμές και αποφεύγοντας παράλληλα να λερώσουν τα χέρια τους.