«Εχουμε εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο δράσης – αντίδρασης ανάμεσα στο Ιράν, το Ισραήλ και τη Συρία», επισημαίνει στη «Monde» ο Οφερ Ζάλτσμπεργκ, επικεφαλής αναλυτής στο International Crisis Group. «Και βλέπουμε πλέον πως τα τρία αυτά μέρη αναλαμβάνουν μεγαλύτερα ρίσκα από ό,τι έκαναν μέχρι πρόσφατα: το Ιράν, ώστε να ενισχύσει τις δυνατότητές του όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών στο Ισραήλ· το Ισραήλ ώστε να χαράξει τις κόκκινες γραμμές που προστατεύουν τον εναέριο χώρο του και το Ιράν ώστε να προστατεύσει τον δικό του εναέριο χώρο από ισραηλινές επιθέσεις», προσθέτει.

Γιατί όμως αυξάνεται η ένταση από τις αρχές του χρόνου; «Εχοντας ανακτήσει πολλά εδάφη, ο Μπασάρ αλ Ασαντ και οι σύμμαχοί του νιώθουν σήμερα ενισχυμένοι. Μπορούν λοιπόν πλέον να αφιερώσουν πόρους και να πάρουν ρίσκα να υπονομεύσουν τις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία. Η νέα αυτή στάση μπορεί να επηρεάσει τις δυνατότητες του Ισραήλ να πλήξει τα κομβόι με τα όπλα της Χεζμπολάχ που κινούνται από τη Συρία προς τον Λίβανο, μεταφέροντας ιδίως πυραύλους υψηλής ακρίβειας που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές στο Ισραήλ σε έναν μελλοντικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ».

Η Ρωσία, σημαντικός σύμμαχος της Δαμασκού, είναι σύμφωνα με τον Ζάλτσμπεργκ η μόνη δύναμη στη Συρία που μπορεί να διαμεσολαβήσει ώστε να επιτευχθούν προσωρινές συμφωνίες που θα απέτρεπαν μία κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Συντονισμός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Ρωσία υπάρχει ήδη: στην πράξη το Ισραήλ έχει την άδεια να πλήττει στόχους του Χεζμπολάχ και του Ιράν στη Συρία. Οι Σύροι γνωρίζουν καλά πως η Ρωσία θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει τις αντιπυραυλικές της τεχνολογίες για να εμποδίσει τις ισραηλινές επιδρομές. Ταυτόχρονα όμως, οι Ισραηλινοί γνωρίζουν (πια) πως η Ρωσία επέτρεψε στο drone να διασχίσει τη Συρία και να εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο. «Βλέπουμε πως η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να μη βρεθεί στη μέση μιας διαμάχης ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ. Καταλαβαίνουμε όμως πως αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο».