Το σοκ από τις αναταράξεις στη Γουόλ Στριτ έπληξε χθες την Ευρώπη όπου οι δείκτες των χρηματιστηρίων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Υστερα από πολλές διακυμάνσεις και τη χθεσινή μεγάλη πτώση η Wall street αντέδρασε κλείνοντας ανοδικά με +2,33%.

Είναι ενδεικτικό ότι οι συνολικές απώλειες στην κεφαλαιοποίηση των διεθνών χρηματιστηρίων έφτασαν το ιλιγγιώδες ποσό των 4 τρισ. δολαρίων μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες.

Τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη δέχτηκαν καίριο πλήγμα από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης με απώλειες που ξεπέρασαν το 2,5%. Οι διακυμάνσεις ήταν συνεχείς και τελικά οι πωλητές επικράτησαν, με την πτώση να συνεχίζεται μέχρι το τέλος. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 2,64%, στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με υποχώρηση 2,32% και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 2,35%.

Στον δείκτη Ντάου Τζόουνς καταγράφηκαν συνεχείς διακυμάνσεις από την αρχή της συνεδρίασης με τη νευρικότητα να είναι παραπάνω από έκδηλη σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Είχε προηγηθεί νωρίτερα το κλείσιμο των χρηματιστηρίων στην Ασία όπου καταγράφηκαν πολύ μεγάλες πτώσεις αντίστοιχες με την προχθεσινή της Γουόλ Στριτ κατά 4,6%.

Καθοριστικός παράγοντας για την έντονη διόρθωση που έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα σε μετοχές και ομόλογα είναι η ρευστοποίηση κερδών μετά την μεγάλη άνοδο των τιμών των μετοχών των προηγούμενων μηνών. Μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ κινούνταν σε ιστορικά υψηλά, κάνοντας μάλιστα πολλούς παράγοντες της αγοράς να προειδοποιούν ότι πλησιάζει η πτώση.

Η διόρθωση αυτή πυροδοτήθηκε τελικά από τις προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού λόγω της θετικής πορεία της οικονομίας κυρίως σε ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Η έντασή της όμως ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, όπως συχνά γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ειδικά όταν οι τιμές των μετοχών έχουν φτάσει προηγουμένως στα ιστορικά υψηλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνοντας πολλούς επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών.

«Τελείωσαν και επίσημα τα παιχνίδια, παιδάκια», έγραφε χθες σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank. Η αύξηση των διακυμάνσεων θυμίζει σε ορισμένους επενδυτές με άσχημο τρόπο ότι οι αγορές δεν κινούνται μόνο προς τα πάνω, ανέφεραν ακόμη οι αναλυτές της ίδιας τράπεζας.

Το ξεπούλημα στις αγορές θεωρούνταν από πολλούς έμπειρους παράγοντες των διεθνών χρηματιστηρίων ως αναμενόμενη και υγιής διόρθωση, ιδιαίτερα μετά την πολύ μεγάλη άνοδο των προηγούμενων μηνών. Καθώς όμως επεκτάθηκε τελικά με μεγάλη ένταση από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία, η ανησυχία άρχισε να μεγαλώνει για το πού θα σταματήσει και τι θα επακολουθήσει. Κι αυτό γιατί πολλά θα εξαρτηθούν πλέον όχι τόσο από τα θεμελιώδη αλλά από την ψυχολογία της αγοράς.