Η έξοδος από τα μνημόνια δίνει στη χώρα μας μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα.

Η προσπάθεια όμως αυτή, συνέχισε ο ίδιος, δεν είναι καθόλου εύκολη, ούτε το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο και προσέθεσε: «Θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε τις προσπάθειες που ήδη έχουμε ξεκινήσει για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, για ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, για σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές τομές στη δημόσια διοίκηση, στο κράτος και στην αυτοδιοίκηση, ή θα επιτρέψουμε την παλινόρθωση των πολιτικών εκείνων που οδήγησαν στην πρωτοφανή κρίση και πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία; Αυτό είναι το σκληρό δίλημμα, το κεντρικό διακύβευμα της επόμενης περιόδου».

Η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζει το δικό της πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή είπε ο Κ. Χαρίτσης, με επίκεντρο την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Σχετικά με την έξοδο από τα μνημόνια, τη χαρακτήρισε ως ένα ξεχωριστό ορόσημο στην πορεία ανάκτησης του κύρους και της συλλογικής μας αυτοπεποίθησης ως κοινωνία και ως χώρα, και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία. «Είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών και των μεταρρυθμίσεων αυτής της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ακόμη αποτέλεσμα της βούλησης μας να συγκρουστούμε με πανίσχυρα συμφέροντα, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, και πασχίζουν να κρατήσουν εσαεί την κοινωνία σε καθεστώς επιτροπείας» συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί από τον Σεπτέμβριο του 2015, ένα πρόγραμμα και μέτρα που δεν ήταν «ιδιοκτησία» του, προσπάθησε να λειάνει τις πιο δύσκολες πτυχές και να υλοποιήσει αντισταθμιστικές πολιτικές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και παράλληλα, εφαρμόζει και το δικό του πρόγραμμα.

«Εγκαθιδρύουμε νέους θεσμούς. Αλλάζουμε πολλά από τα αρνητικά που χαρακτήριζαν την άσκηση πολιτικής στην Ελλάδα, ιστορικά και μέχρι πρόσφατα. Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για δεκαετίες στον τόπο μας. Μεταρρυθμίσεις με ξεκάθαρο αριστερό πρόσημο σε πολλές περιπτώσεις» όπως είπε και αναφέρθηκε σε έξι άξονες: