Τις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ, που ούτως ή άλλως υπάρχουν για το Σκοπιανό, δοκιμάζουν αυτή την ώρα η ένταση της σχετικής συζήτησης και οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται είτε εντός είτε εκτός της χώρας, σχετικά με το όνομα της γειτονικής χώρας και τους όρους που αυτή πρέπει να τηρήσει προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραμένει πιστός στη «γραμμή» του Βουκουρεστίου που χαράχθηκε από τον Κώστα Καραμανλή το 2008, ζήτησε από όλους να πράξουν κατά συνείδηση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους ή μη στο συλλαλητήριο της προσεχούς Κυριακής, αλλά επέμεινε ότι η ΝΔ δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταθέσει επίσημα την άποψή της, πριν η κυβέρνηση παρουσιάσει μια ενιαία καθαρή πρόταση προς τη Βουλή.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που παρεμβαίνουν καθημερινά στο ζήτημα αυτό, εκφράζοντας τις δικές τους απόψεις και για το συλλαλητήριο και για την ουσία του εθνικού θέματος. Aίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μίλησε χθες με αυστηρό τόνο για εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων.

Η πρώην υπουργός, αφού επανέλαβε τη θέση της υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας υπό την πρόθεση ότι θα λυθούν και τα υπόλοιπα (αλλαγές στο Σύνταγμα, αλυτρωτισμός, κατάργηση συμβόλων), πρόσθεσε (Αntenna): «Εγώ δεν είμαι γραφική. Είμαι ένας άνθρωπος που έχω διαπραγματευτεί αυτή την υπόθεση. Το μεγάλο πρόβλημα με τα Σκόπια είναι ο αλυτρωτισμός, ο οποίος εκφράζεται και μέσα από το όνομα, μέσα από το Σύνταγμα, μέσα από τα σύμβολα, μέσα από την αντίληψη ότι έχουμε μειονότητες εκτός συνόρων. Αυτό είναι ένα πακέτο». Σε άλλες δηλώσεις της ήταν ακόμη πιο δηκτική, όταν ρωτήθηκε για την επιδίωξη πολλών (και μέσα από τη ΝΔ) που δεν θέλουν τη λέξη «Μακεδονία» για τα Σκόπια. «Κι εγώ θα ήθελα να ήμουν η Σίντι Κρόφορντ, ειλικρινά…» τόνισε. «Φοβάμαι ότι θα υποχρεωθούμε να αποδεχθούμε τον όρο «Μακεδονία»…» σχολίασε από την πλευρά του (Σκάι) και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς το υπόβαθρο της διαχρονικής αρνητικής θέσης για το όνομα.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι πολλά στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης κ.ά. έχουν υπογραμμίσει σε δηλώσεις τους ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό όνομα που να περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία» και παραπέμπουν στην απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 1992. Παράλληλα, τα στελέχη αυτά, σε αντίθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Νίκο Δένδια, τον Κωστή Χατζηδάκη ή τη Νίκη Κεραμέως, έχουν επιλέξει να δηλώσουν «παρών» στο συλλαλητήριο της Κυριακής στην Πλατεία Συντάγματος.

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ερωτώνται σχετικά με τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της ΝΔ, παραπέμπουν στην ομιλία που έκανε στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, όπου ξεκαθάρισε ότι εάν ο ίδιος είχε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης δεν θα συζητούσε τίποτε εάν τα Σκόπια δεν δεσμεύονταν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους και ότι δεν θα δεχόταν καμία αναφορά σε «μακεδονικό έθνος».

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Κατά την άποψη του προέδρου της ΝΔ, το πρόβλημα το έχουν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα που δεν συμφωνούν όχι μόνον στην ουσία, αλλά ούτε καν για τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης. Οπως έλεγε στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος της ΝΔ, ο Νίκος Κοτζιάς δηλώνει ότι όσο ταχύτερα λυθεί το θέμα τόσο το καλύτερο, ενώ ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ προέβλεψε ότι «η διαπραγμάτευση θα κρατήσει μήνες».