Ακόμη και ανάπτυξη 2% να επιτευχθεί φέτος, η επίδοση αυτή δεν αρκεί για να βελτιωθεί η κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να αμβλυνθούν οι κίνδυνοι για τους επενδυτές, επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

Στην καθιερωμένη τριμηνιαία του έκθεση, μιλά για τις αρκετές σκιές που συνοδεύουν τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην οικονομία, σημειώνοντας με νόημα ότι «σαν να μην έχει μεσολαβήσει κανένα μάθημα, κάποιοι επιμένουν να καλλιεργούν την ιδέα ότι με το τέλος του προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από τους περιορισμούς που της επέβαλε το πρόγραμμα και θα συνεχίσει τη φυσική της πορεία από όπου σταμάτησε πριν από δέκα χρόνια».

Αν και το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά, το ΙΟΒΕ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η φετινή, όπως και η περυσινή, αναιμική ανάκαμψη στηρίζονται πολύ στις ευνοϊκές συνθήκες διεθνώς, δηλαδή στην αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές, στο χαμηλότερο κόστος χρήματος, στον εισαγόμενο τουρισμό.

Αν υπάρξει κάποια αρνητική στροφή στο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη αποκτήσει εκείνα τα φόντα (επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα) για να σταθεί μόνη στα πόδια της.

Εξάλλου η έκθεση υπενθυμίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2017 ήταν μόνο στο μισό από τον στόχο που είχε τεθεί μέσω του προϋπολογισμού και του Μνημονίου, «εξέλιξη που συνιστά αποτυχία της πολιτικής αλλά και προκαλεί δευτερογενείς επιπλοκές».

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στον κίνδυνο οι όποιες θετικές εξελίξεις να παρερμηνευθούν και να οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Νίκος Βέττας επισήμανε ότι ακόμη και με ανάπτυξη 2% η απόκλιση από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο θα συνεχίσει να αυξάνεται παρά να μειώνεται.