«Πρέπει να φτιάξουμε ξανά στην Ελλάδα βαριά βιομηχανία και μάλιστα στον τεχνολογικό τομέα, όπου είμαστε ήδη έτοιμοι. Γιατί να μη δημιουργήσουμε σήμερα μια ελληνική Silicon Valley;» λέει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ιδρυτής δύο εταιριών υψηλής τεχνολογίας για ιατρική χρήση Κώστας Μπάλας. Ο καθηγητής Μπάλας αναμένεται ότι θα είναι από τους πρώτους «πελάτες» ενός μεγάλου οικονομικού fund το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία επτά πανεπιστημίων της χώρας με στόχο αυτό ακριβώς που χρειάζεται σήμερα η χώρα: αξιοποίηση της έρευνας που γίνεται στα ελληνικά ΑΕΙ και διοχέτευση των αποτελεσμάτων της στην αγορά.

Τα πανεπιστήμια αποφάσισαν να αναλάβουν δράση παρά τα ασφυκτικά γραφειοκρατικά και συχνά ιδεοληπτικά εμπόδια που τους βάζει διαρκώς η Πολιτεία.

Ετσι, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του υπερταμείου για την έρευνα που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, προχωρούν ακόμη ένα βήμα: στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ιδιωτικού fund με στόχο την παραγωγή δημόσιου πλούτου από τα επιστημονικά τους αποτελέσματα και τη χρησιμοποίησή τους εμπορικά και επιχειρηματικά ώστε να επανεπενδυθούν στη συνέχεια στην έρευνα και στην επόμενη γενιά επιστημόνων.

Θα συμμετέχουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων που είναι ο επενδυτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το ελληνικό Δημόσιο μέσω των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ), η Εθνική Τράπεζα, το Ιδρυμα Ωνάση και άλλες εταιρείες που αναμένεται ότι σύντομα θα καταλήξουν σε συμφωνία.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ. Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε στη διάρκεια της 86ης Συνόδου Πρυτάνεων που έγινε το Σαββατοκύριακο. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) και μία εκ των ιδρυτών του νέου Uni.Fund, Κατερίνα Πραματάρη δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι «ξεκινήσαμε ως πρωτοβουλία επτά πανεπιστημίων, αλλά στη συνέχεια με την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων η ιδέα μας ωρίμασε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου fund που θα λειτουργεί ως επενδυτική επιτροπή για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στη χώρα».

Στη χρηματοδότηση αυτή θα περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες spin off εταιρείες, με βάση τις οποίες έλληνες ερευνητές κάνουν πρώτης γραμμής έρευνα σε μεγάλα πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο και η οποία νομοθετικά μπορεί να αξιοποιηθεί και στην Ελλάδα. Με ορίζοντα 5ετίας η ομάδα αυτή των πανεπιστημιακών θα διαχειριστεί περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ. «Υπάρχει σήμερα αρκετός φόβος και έλλειψη πληροφόρησης στα ΑΕΙ για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας που γίνεται και συχνά είναι υψηλού επιπέδου» λέει η Κατερίνα Πραματάρη.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, δηλώνει ότι«ξεκινάει μια νέα εποχή για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει προοπτική ώστε η χώρα μας να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το ερευνητικό της προσωπικό».

Το επιχειρηματικό άνοιγμα θα γίνει σε όλα τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας, όπου θα υπάρξει άμεση συνεργασία με τις δομές των πανεπιστημίων και υποστήριξη ομάδων εξ αποστάσεως όπου απαιτείται.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ SILICON VALLEY. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ) αλλά και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο καθηγητής Κώστας Μπάλας έχει ιδρύσει, με τεχνολογίες που ανέπτυξε με την ομάδα του στην Κρήτη, δύο εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, η μία εκ των οποίων διαθέτει χιλιάδες συστήματα με βάση την τεχνογνωσία της σε 45 χώρες του κόσμου. Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει αναπτύξει ένα σύστημα διάγνωσης του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες με ακρίβεια, όπως αναφέρει ο ίδιος, 80%. Η δεύτερη εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο εμπορεύεται ένα σύστημα μέσω κινητών τηλεφώνων που επιτρέπει στου χρήστες της να κάνουν αυτο-έλεγχο για δερματολογικές αλλοιώσεις και κακοήθειες. Και από τις δύο εταιρείες, μέρος των κερδών επιστρέφουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΙΤΕ.

«Το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι έχουμε προσλάβει ήδη με σχέσεις αορίστου χρόνου πολλούς από τους αποφοίτους μας» λέει ο Κώστας Μπάλας, μιλώντας στα «ΝΕΑ».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια εγχώρια τεχνολογία που μπορεί να εκκινήσει τη μηχανή της βαριάς βιομηχανίας στη χώρα. Εχουμε τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε το τεχνολογικό προφίλ της Ελλάδας. Η Κρήτη, ειδικά, έχει ανεπτυγμένο ερευνητικό ιστό και με το υπέροχο κλίμα θα μπορούσε να προσελκύσει ερευνητές από παντού» δηλώνει.