Την κήρυξη πτώχευσης ανακοίνωσε πως δρομολογεί η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ των 170 εργαζομένων που συγκαλεί εκτάκτως γι’ αυτόν το λόγο, αύριο, το Διοικητικό της Συμβούλιο.

Η κίνηση εκλαμβάνεται και ως μοχλός πίεσης της εταιρείας συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τη Δικαιοσύνη, καθώς την Παρασκευή εκδικάζεται στο Εφετείο Κομοτηνής η αίτηση αναστολής της ΣΕΚΑΠ κατά της πρόσφατης απόφασής του να επικυρώσει το πρόστιμο ύψους 38,2 εκατ. ευρώ που της είχε επιβάλει παλαιότερα το οικείο τελωνείο.

Ως αποτέλεσμα της δικαστικής εξέλιξης, το τελωνείο Ξάνθης έχει μπλοκάρει εδώ και μια εβδομάδα τη διανομή προϊόντων της καπνοβιομηχανίας, ζητώντας την άμεση καταβολή του προστίμου.

Σε αυτό το ντόμινο εξελίξεων, η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι συγκαλεί αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση το Διοικητικό της Συμβούλιο, όπου με συμμετοχή και στελεχών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων, θα συζητηθεί η διαμορφωθείσα κατάσταση, και θα αρχίσει η προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης. Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει το αίτημα αναστολής, η εταιρεία έχει προσφύγει για το πρόστιμο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΖΥΜΩΣΕΙΣ. Ενόψει της δικαστικής απόφασης της Παρασκευής, ένα έντονο παρασκήνιο, με ζυμώσεις και σε πολιτικό επίπεδο για το μέλλον της εταιρείας βρίσκεται σε εξέλιξη. Πηγές με γνώση των διεργασιών, δεν αποκλείουν να επιχειρηθεί κάποια στιγμή να έρθει στη Βουλή και δεύτερη τροπολογία σαν εκείνη του περασμένου Απριλίου, με την οποία είχε καταβληθεί προσπάθεια να «σβηστεί» το πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ, δίχως όμως επιτυχία. Η επίμαχη τροπολογία, παρά τον πολιτικό σάλο που είχε προκαλέσει η απόπειρα της κυβέρνησης να διαγράψει με φωτογραφικό τρόπο το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ, δεν είχε αναδρομική ισχύ. Ενώ δηλαδή η δικαστική απόφαση κατά της ΣΕΚΑΠ εκδόθηκε το 2015, η τροπολογία, ενδεχομένως από αστοχία, προέβλεπε την έναρξη ισχύος της από την ψήφιση του νόμου στον οποίο και ενσωματώθηκε, δηλαδή από τον Απρίλιο του 2017.

Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, αυτός είναι και ο λόγος που πριν από περίπου δέκα ημέρες το Εφετείο Κομοτηνής δεν έκανε δεκτή την τροπολογία, παρά επικύρωσε το πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της ΣΕΚΑΠ.

Θυμίζουμε ότι η επίμαχη τροπολογία προέβλεπε την απαλλαγή από πρόστιμα αποκρατικοποιημένων εταιρειών, ακόμη και αν αυτά είχαν επιβληθεί για υποθέσεις λαθρεμπορίας, «εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν».

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 2009. Στην ουσία της υπόθεσης, και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η τροπολογία δεν ισχύει αναδρομικά, βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν χαρακτηρίσει εξαιρετικά περίεργο το ενδεχόμενο να μη γνώριζε το 2013 η εταιρεία Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη όταν εξαγόραζε την ΣΕΚΑΠ έναντι του ποσού των 5 εκατ. ευρώ, ότι η καπνοβιομηχανία εμπλέκεται σε εκτεταμένη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων από το 2009.

Και αυτό καθώς πριν από την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης των μετοχών –όπως συμβαίνει σε κάθε διαγωνισμό –έτσι και στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ, η Donskoy Tabak είχε προχωρήσει σε Due Diligence, δηλαδή σε αναλυτικό οικονομικό έλεγχο των πεπραγμένων της. Ηταν αδύνατο επομένως να μην ήξερε, όπως επιμένουν πηγές με γνώση των διεργασιών, ότι η εταιρεία που εξαγόραζε από την Αγροτική Τράπεζα ήταν μπλεγμένη από το 2009 σε μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων από την οποία το Δημόσιο έχασε εκατομμύρια σε φόρους και δασμούς.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι θέτουν το ερώτημα κατά πόσο το τίμημα ύψους 5 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ –που από κάποιους είχε κριθεί χαμηλό –δεν εμπεριείχε και την προοπτική να καταβληθεί κάποια στιγμή από την εταιρεία το πρόστιμο για την υπόθεση λαθρεμπορίας της επίμαχης περιόδου. Σημειωτέον ότι το πρόστιμο, που μετά τις προσαυξήσεις ανέρχεται σε 38,2 εκατ. ευρώ, ισούται με περίπου οκτώ φορές το τίμημα για την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας.