Επειτα από μήνες εμπλοκών και αφού αρκετές φορές η επένδυση του Ελληνικού κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα, έκλεισε χθες, όπως όλα δείχνουν, δίχως σκιές «υψοφοβίας», το Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα πολεοδομηθεί η έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Το καυτό θέμα του ύψους των έξι ουρανοξυστών του Ελληνικού, μάξιμουμ 200 μέτρων έκαστος, για τα οποία τόσος θόρυβος είχε προκληθεί όταν η υπουργός Πολιτισμού είχε εισηγηθεί να επανεξεταστούν, δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο, όπως λένε στα «ΝΕΑ» κυβερνητικές πηγές.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη χθεσινή, πέμπτη κατά σειρά, συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ) για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, δηλαδή του κυβερνητικού οργάνου που ελέγχει τα πολεοδομικά και χωροταξικά κάθε μεγάλης επένδυσης και στο οποίο συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Βλαζάκη από το Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο στη χθεσινή συνεδρίαση όσο και στις προηγούμενες, κανένα από τα έντεκα μέλη του Συμβουλίου δεν απαίτησε να χαμηλώσουν τα ύψη, κατά την προ μηνών προτροπή του ΚΑΣ, ούτε και έθεσε νέα προσκόμματα ως προς τη δόμηση.

Δείγμα ότι η κυβέρνηση έπαψε να είναι όμηρος των εμμονών κάποιων αρχαιολόγων είναι ότι το πολυσέλιδο Προεδρικό Διάταγμα που περιγράφει τις χρήσεις γης, το τι θα γίνει και πού, καθώς και τους όρους δόμησης, θα προβλέπει κανονικά την ανέγερση των επίμαχων ουρανοξυστών, καθώς και των άλλων ψηλών κτιρίων, με βάση το αρχικό master plan του επενδυτή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απομένει αύριο μια τελευταία συνεδρίαση του συγκεκριμένου οργάνου, προκειμένου να εγκριθεί και τυπικά το Προεδρικό Διάταγμα (στον φάκελο πρέπει να ενσωματωθεί ένας τεράστιος όγκος από πρακτικά συνεδριάσεων, τοπογραφικά, χάρτες κ.λπ.), με στόχο αυτό να υπογραφεί άμεσα από τους υπουργούς και την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί προς έγκριση στο ΣτΕ.

Ουδείς φυσικά μπορεί να προδικάσει το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ και τον χρόνο στον οποίο αυτή θα εκδοθεί, και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που άνθρωποι γύρω από την επένδυση κρατούν ακόμη χαμηλά τον πήχη.

Αλλωστε, δεν είναι το τέλος του δρόμου. Εκκρεμούν ακόμη ζητήματα όπως η απομάκρυνση από την έκταση φορέων, π.χ. το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, και η προκήρυξη του διαγωνισμού για το καζίνο, τα οποία και αποτελούν μνημονιακά προαπαιτούμενα, με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης κάθε εκκρεμότητας στα μέσα του 2018.

Το Πρωθυπουργικό Γραφείο διαμηνύει εδώ και καιρό ότι θέλει η περίπτωση του Ελληνικού να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό. Ισως οι θετικές, όπως φαίνεται, εξελίξεις να αποτελέσουν και την ευκαιρία για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, που εδώ και καιρό ακούγεται ότι δρομολογείται, ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον επιχειρηματία Σπύρο Λάτση, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου. Εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί, η ατζέντα θα αφορά, εκτός του Ελληνικού, την επικείμενη αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, αλλά και επιμέρους επενδυτικά θέματα, όπως η εκκρεμότητα με το Mall Athens.