Εστω ότι οι πολιτικοί ηγέτες του πλανήτη στέκονταν στην εκκίνηση ενός πενταριού. Ποιοι άραγε θα έκαναν τους καλύτερους χρόνους; Το περιοδικό «Canadian Magazine» έφτιαξε μια – υποθετική –λίστα με εκείνους που θα τερμάτιζαν στην πρώτη δεκάδα. Δεν πρόκειται απαραίτητα για ηγέτες των πιο ισχυρών χωρών, αλλά για όσους υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν την καλή φυσική τους κατάσταση –ανάμεσά τους και δύο ηχηρές αποτυχίες.

1. Τζάστιν Τριντό

Χώρα: Καναδάς Ηλικία: 45

Χρόνος: 20:59 (pace 4.11)

Ολος ο κόσμος είναι ερωτευμένος με τον καναδό πρόεδρο. Οι δρομείς έχουν έναν λόγο παραπάνω: όπου σταθεί και όπου βρεθεί δείχνει πόσο λατρεύει το τρέξιμο. Ο Τριντό έχει τρέξει σε επίσημο αγώνα 5.000 μ. φέτος 22:37. Θα μπορούσε ωστόσο να κατεβάσει τον χρόνο του τουλάχιστον ένα λεπτό αν έλειπαν οι στάσεις για σέλφι με άλλους δρομείς ή οι φάλαγγες των σωματοφυλάκων.

2. Ενρίκε Πένα Νιέτο

Χώρα: Μεξικό Ηλικία: 51

Χρόνος: 22:20 (pace 4.28)

Ο μεξικανός πρόεδρος έχει τρέξει επανειλημμένα πολλά δεκάρια σε χρόνο κάτω από 55 λεπτά. Ο πιο καλός επίσημος χρόνος του στα 10.000 μ. είναι 50.48 αυτός ο χρόνος αντιστοιχεί σε πεντάρι 22.20. Καθόλου άσχημα!

3. Λίο Βαραντάκ

Χώρα: Ιρλανδία Ηλικία: 38

Χρόνος: 22:58 (pace 4.35)

Αν ο επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης είναι αρκετά φιτ για να μπορέσει να τρέχει παρέα με τον Καναδό στο νυχτερινό Δουβλίνο, τότε είναι σίγουρα ικανός να παίζει στη λίστα του υποθετικού μας τοπ-10.

4. Λι Σιέν Λουνγκ

Χώρα: Σιγκαπούρη Ηλικία: 65

Χρόνος: 23:45 (pace 4.45)

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης φορά πάντα fitness tracker, ένα από αυτά τα αξεσουάρ που καταγράφουν τη δραστηριότητά μας. Εκτιμάται ότι κάθε μέρα γράφει 8.000 βήματα (περίπου 6,5 χλμ.) και παρότι πρόκειται για περπάτημα, μετράει.

5. Ταγίπ Ερντογάν

Χώρα: Τουρκία Ηλικία: 63

Χρόνος: 24:40 (pace 4.56)

Ο Ερντογάν έπαιζε ποδόσφαιρο ημιεπαγγελματικά για την Κασίμπασα. Σε κάθε ματς οι ποδοσφαιριστές μπορεί να τρέχουν πάνω-κάτω για 90 λεπτά σε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί… προπόνηση φάρτλεκ (τρέξιμο με εναλλαγές στην ταχύτητα). Μπορούν, έτσι, να γράψουν και 15 χλμ. σε ένα ματς. Εύκολο πράγμα ένα πενταράκι.

6. Κολίντα Γκράµπαρ-Κιτάροβιτς

Χώρα: Κροατία Ηλικία: 49

Χρόνος 25:33 (pace 5.06)

Η πρόεδρος της Κροατίας πήγε σχολείο στο Λος Αλαμος των ΗΠΑ, που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, περιβάλλον που προτιμούν πολλοί επαγγελματίες δρομείς αντοχής. Από το Λύκειο του Λος Αλαμος αποφοίτησαν πολλοί αμερικανοί πρωταθλητές ανωμάλου δρόμου. Τυχαίο; Νομίζω.

7. Μπενιαµίν Νετανιάχου

Χώρα: Ισραήλ Ηλικία: 68

Χρόνος: 25:55 (pace 5.11)

Σύμφωνα με ιατρικά ανακοινωθέντα των τελευταίων ετών για την υγεία του, «ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προπονείται αρκετές φορές την εβδομάδα σε γυμναστήριο (διάδρομος και βάρη)» και είναι σε «εξαιρετική» κατάσταση.

8. Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε

Χώρα: Λιθουανία Ηλικία: 61

Χρόνος: 27:55 (pace 5.35)

Δεν την αποκαλούν τυχαία Σιδηρά Κυρία. Η πρόεδρος της χώρας έχει μαύρη ζώνη στο καράτε και ήταν για πάνω από δέκα χρόνια κολυμβήτρια όταν ήταν νέα. Μπορεί να μην έχει την απαιτούμενη αερόβια ικανότητα να τρέξει ένα πεντάρι απροπόνητη, έχει όμως το πείσμα.

9-10. Βλαντίμιρ Πούτιν

Νμίτρι Μεντβέντεφ,

Χώρα: Ρωσία Ηλικίες: 52, 65

Χρόνος: 30:01 (pace 6.00)

Η ισοπαλία των κολλητών. Πρόεδρος και πρωθυπουργός. Και οι δυο τους φροντίζουν να είναι φιτ και μάλιστα ασκούνται μαζί. Και όπως συχνά συμβαίνει με τους συντρέχτες, όποιοι προπονούνται παρέα τερματίζουν και παρέα.

Ντόναλντ Τραµπ

Χώρα: ΗΠΑ

Ηλικία: 71

Χρόνος: ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

Ξεκινώντας με φόρα για να βγει πρώτος, ο αμερικανός πρόεδρος ξεμένει από ενέργεια περίπου στη μέση του αγώνα και δεν περνά ποτέ τη γραμμή τερματισμού. Και χωρίς τερματισμό δεν παίζει και μετάλλιο. Οπως έχει γράψει το «New Yorker», κάποιες από τις συνήθειες του Τραμπ δεν είναι καθόλου… δρομικές· κοιμάται 3-4 ώρες την ημέρα, τσακίζει τις μπριζόλες και τα χάμπουργκερ, ενώ εκτός από το γκολφ, θεωρεί ότι η άσκηση είναι μία… πλάνη και πως ο άνθρωπος είναι σαν μπαταρία: γεννιέται με προκαθορισμένη ενέργεια.

Κιμ Γιονγκ Ουν

Χώρα: Βόρεια Κορέα

Ηλικία: 33

Χρόνος: 11:11

(pace 2.14!) ΑΚΥΡΩΣΗ

Επιτέλους, το παγκόσμιο ρεκόρ του Κενενίσα Μπεκέλε στα 5.000 μ. ανδρών (12.37.35) σπάει. Δυστυχώς, η επίδοση του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι τόσο εξωπραγματική που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στις –δημοκρατικές –δρομικές κοινότητες. Λίγο αργότερα αποκαλύπτεται ότι το τσιπάκι του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, η μοναδική απόδειξη για τον χρόνο και τα περάσματά του, εντελώς τυχαία «δεν λειτούργησε σωστά» και ο Κιμ αποκλείεται. Στη Βόρεια Κορέα, πάντως, αυτή τη μικρούλα λεπτομέρεια δεν τη μαθαίνουν ποτέ…