Εάν φτάσει ώς το τέλος θα είναι μια κίνηση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου που ανοίγει τον δρόμο για μια ιδιότυπη κρατικοποίηση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ). Και θα αποδεικνύει τη γενικότερη αμηχανία που επικρατεί στο υπουργείο όσον αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία (βλέπε υπόθεση Ελληνικού). Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός ζήτησε πρόσφατα τις παραιτήσεις των μελών του Εποπτικού συμβουλίου, του οργάνου που από τον περασμένο Αύγουστο επιφόρτισε η ίδια με τη διοίκηση της ΑΕΠΙ. Μόνο που η σύνθεση του οργάνου, το οποίο αποτελούνταν από δημιουργούς, συνθέτες και στιχουργούς, αποτελούσε ομόφωνη πρόταση από τα σωματεία των δημιουργών ΑΣΜΑ 450+, Μέτρον και ΣΩΜΣΕ. Τι έχει αλλάξει ώστε η υπουργός να αναζητά η ίδια τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο σώμα και θα ασκούν διοίκηση; Από ποιους επαγγελματικούς χώρους και με ποιο πολιτικό πρόσημο θα επιλεγούν;

Διαφορετικές πηγές αναφέρουν ότι τυπικά τη διαδικασία πυροδότησε η αυτόβουλη παραίτηση 2 από τα 9 μέλη τον περασμένο Οκτώβριο: του Νίκου Μωραΐτη και του Φοίβου Δεληβοριά, που ανήκουν στο σωματείο ΑΣΜΑ 450+. Κι αυτό μόλις είχε ξεκινήσει η απόπειρα εξυγίανσης της ΑΕΠΙ με πρωτοβουλία του Εποπτικού, πρώτο δείγμα της οποίας ήταν η πλήρης αποχώρηση της οικογένειας Ξανθόπουλου από την Εταιρεία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως αρκετά από τα μέλη του νεοσύστατου σωματείου έχουν ήδη αποχωρήσει από την ΑΕΠΙ ανήκοντας πλέον στην Αυτοδιαχείριση.

Με την κίνηση αυτή, η υπουργός παραδίδει ουσιαστικά την ΑΕΠΙ στα χέρια της προσωρινής επιτρόπου Μαρίας Βλάχου, την οποία διόρισε η ίδια προ 6μήνου. Παγώνει, εξάλλου, οποιαδήποτε πρωτοβουλία εξυγίανσης που θα βασιζόταν στη βούληση των ίδιων των δημιουργών. Εάν η νέα σύνθεση αποτελεί την προσωπική επιλογή της υπουργού δεν θα έχει άλλωστε καμία διαφορά από τις αντίστοιχες κινήσεις (ράβε – ξήλωνε) στα διοικητικά συμβούλια εποπτευόμενων από το υπουργείο φορέων. Μοιάζει παράδοξο, αλλά στην κατάληξη των κινήσεων φαίνεται η «ΔΕΚΟποίηση» της Εταιρείας, αυτή την φορά με τα χρήματα των δημιουργών!

Η συγκατοίκηση της επιτρόπου με την ιδιοκτησία της ΑΕΠΙ έχει υπάρξει τουλάχιστον συγκρουσιακή. Μετά την κακοδιαχείριση χρόνων που έφερε την Εταιρεία σε δύσκολη θέση με συσσωρευμένες ζημιές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, η ΑΕΠΙ έμεινε ακυβέρνητη την πιο κρίσιμη στιγμή, με δύο κέντρα εξουσίας: την επίτροπο και την οικογένεια Ξανθόπουλου, που αλληλοκατηγορούνται για την πορεία της Εταιρείας ενώ απειλούνται με μηνύσεις. Το δε Εποπτικό Συμβούλιο βρέθηκε στη μέση παρακολουθώντας να χάνονται δικαιώματα για τους δημιουργούς, καθώς τα έσοδα της Εταιρείας έχουν πέσει κατά ένα τρίτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος που ήταν ήδη χαμηλότερο από το 2015. Σ’ αυτή την εικόνα το χειρότερο που μπορεί να αναμένει κανείς είναι η τοποθέτηση μιας ελεγχόμενης διοίκησης.