Εκτός από το τηλεγράφημα του έλληνα προξένου Κλουβάτου, το οποίο αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» και αρκούσε τον περασμένο Ιούνιο να σφραγίσει τις πύλες του «Πενταγώνου» για τον επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο, η επιθυμία της σαουδαραβικής πλευράς για «government to government» συζητήσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τη αγορά του πολεμικού υλικού, συνέχισε να μεταφέρεται στην Αθήνα ακόμη και την περίοδο που το ΥΕΘΑ ενημέρωνε την ελληνική πρεσβεία ότι η συμφωνία υπεγράφη και δεν χρειάζεται να ασχοληθεί περαιτέρω με την υπόθεση η διπλωματική αντιπροσωπεία μας στο Ριάντ!

Δύο μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2017, υπήρξε –σύμφωνα με πληροφορίες –αίτημα ενημέρωσης από την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι πέντε αξιωματούχοι του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας επιθυμούν να επισκεφθούν την Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και ο τεχνικός έλεγχος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που κινδυνεύει. Τόνιζαν, μάλιστα, ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη, η συμφωνία καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής αν όχι αδύνατη. Κατά τις ίδιες πηγές, πουθενά δεν αναφέρεται το όνομα του πολυπράγμονα Παπαδόπουλου, για τον οποίο ο Πάνος Καμμένος επιμένει ότι ήταν «εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».

Με βάση και τα νεότερα στοιχεία για την… πολυδιάστατη «εκπροσώπηση», όπως επισημαίνουν πολιτικοί παράγοντες που παρακολουθούν στενά την υπόθεση, προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα:

1. Πώς γίνεται ο Παπαδόπουλος να εκπροσωπεί ταυτόχρονα τα συμφέροντα του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, από τη στιγμή που οι δύο χώρες βρίσκονται σε σύγκρουση;

2. Πώς γίνεται ο Παπαδόπουλος να «υπερβαίνει» το Σύνταγμα της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο απαγορεύει την εκπροσώπηση της χώρας από ξένο υπήκοο;