Λένε πως στις Απόκριες μεταμφιεζόμαστε αυτό που πραγματικά θέλουμε να είμαστε. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν χρειάζεται να περιμένει να ανοίξει το τριώδιο για να ντυθεί τη φορεσιά του πολιτικού.

Επανειλημμένα ο Καταλανός έχει περάσει την κόκκινη γραμμή που χωρίζει το ποδόσφαιρο από την πολιτική για να διαδηλώσει τις απόψεις του υπέρ της απόσχισης της Καταλωνίας.

Το δρομολόγιο επανέλαβε ο Γκουαρντιόλα και μετά το νικηφόρο παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι επί της Νάπολι (2-1) για το Τσάμπιονς Λιγκ. Οταν ρωτήθηκε για τη σύλληψη των δύο στελεχών αποσχιστικών κινημάτων της Καταλωνίας, του Τζόρντι Σάντσεθ και του Τζόρντι Κούσαρτ, με την κατηγορία της στάσης απέναντι στο ισπανικό κράτος, ο Γκουαρντιόλα είπε δίχως δεύτερη σκέψη: «Είναι καλή στιγμή για να αφιερώσουμε τη νίκη στους Τζόρντις. Εχουμε δείξει στην Καταλωνία πως η ιθαγένεια είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε ιδέα. Ελπίζουμε πως θα τους απελευθερώσουν σύντομα γιατί τώρα νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε όλοι εκεί».

Η αντίδραση ήταν άμεση από τον εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης Ινίγκο Μέντεθ ντε Βίγκο: «Η άποψη του Γκουαρντιόλα για την πολιτική είναι σαν τη δική μου για την πυρηνική φυσική».

Στην ερώτηση πώς φαντάζεται το ισπανικό πρωτάθλημα χωρίς την Μπαρτσελόνα, ο Μέντεθ ντε Βίγκο έδωσε τον καλύτερο μέχρι τώρα χαρακτηρισμό απ’ όσους έχουν αναφερθεί στο θέμα: «ντεκαφεϊνέ».

Ο επικεφαλής της ισπανικής λίγκας Χαβιέρ Τέμπας επανέλαβε σε συνέντευξή του στην «Ελ Παΐς» ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στην Μπαρτσελόνα και στις υπόλοιπες καταλανικές ομάδες να συνεχίσουν να αγωνίζονται στην Ισπανία αν ανακηρυχθεί η Καταλωνία ανεξάρτητο κράτος. Αποκάλυψε δε πως η Λα Λίγκα θα χάσει το 20% με 25% της εμπορικής της αξίας με τη φυγή της Μπάρτσα.