Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ μοιάζει να έκοψε και τις εναπομείνασες πολιτικές γέφυρες του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα της μη κυβερνώσας Αριστεράς. ΚΚΕ, ΛΑΕ αλλά και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στο σύνολό της μοιάζουν πια να έχουν καταχωρίσει την κυβέρνηση στον ατλαντισμό. Ετσι ολοκληρώνεται για εκείνους η πρόσληψη του νέου ΣΥΡΙΖΑ και ο τρόπος που τον βλέπουν πια πολιτικά ως εντελώς αντίπαλη και αστική δύναμη. Και λέμε «ολοκληρώνεται», αφού, ήδη από το καλοκαίρι του 2015, για την Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου είχε περάσει την όχθη του αστικού μπλοκ. Καθώς δε η διακυβέρνησή του βάθαινε, όλα τα κόμματα του μη μνημονιακού τόξου (με μαρξιστική αναφορά) ενάλλασσαν την κριτική τους στα μέτρα που έρχονταν με δράσεις κινηματικές. Ηταν και είναι ένας τρόπος που απλώς επιβεβαίωνε πως η Αριστερά δεν χαρίζεται στους παλιούς συντρόφους.

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ». Τώρα όμως με το ταξίδι στην Αμερική ολοκληρώθηκε κάτι ποιοτικά καινούργιο: για εκείνους ο ΣΥΡΙΖΑ πια κατατάσσεται και στις δυνάμεις του ατλαντισμού. Ακόμη και ο «Ριζοσπάστης», που δεν συνηθίζει σε τολμηρά και επιθετικά εξώφυλλα, για παράδειγμα, αποτίμησε τη φωτογραφία Τσίπρα και Τραμπ και την ομιλία του έλληνα Πρωθυπουργού ως «πολιτικό στριπτίζ ξεφτίλας» και «ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού».

Εξάλλου, για την Αριστερά οι αντιαμερικάνικες και αντιιμπεριαλιστικές παραδόσεις καλά κρατούν και πάνω σε αυτήν την πολεμική δομήθηκε μια στέρεη ρητορεία από τον Εμφύλιο και μετά που γαλούχησε γενιές και γενιές. Και δεν είναι μόνον πως το ΚΚΕ αλλά και άλλες δυνάμεις είδαν την επίσκεψη Τσίπρα ως χειρονομίας βοηθείας στους επιθετικούς σχεδιασμούς της Αμερικής και ως αναβάθμιση της χώρας σε πολεμικές επικείμενες επιχειρήσεις της Ουάσιγκτον με άξονα τη βάση της Σούδας. Είναι πέραν αυτού και ο συμβολισμός, η εικόνα, όπως λένε στελέχη της Αριστεράς, του «πρώην αντιαμερικάνου διαδηλωτή Τσίπρα πλάι στον Τραμπ».

ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. «Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να αντιδράσει μαζικά απέναντι στις νέες συμφωνίες της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, που τον εμπλέκουν πιο βαθιά στους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς, φέρνουν νέους μεγάλους κινδύνους. Να γυρίσει την πλάτη στην προσπάθεια εξωραϊσμού του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διστάζει να προσβάλει ακόμη και την ιστορική μνήμη και τους αγώνες του λαού, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να σπείρει το δηλητήριο της υποταγής ως δήθεν μονόδρομο», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Περισσού εστιάζοντας πέραν του «βαθέματος της εξάρτησης της χώρας από τον αμερικάνικο παράγοντα» και στην οριστική μεταστροφή της κυβέρνησης στον ατλαντισμό.

«Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, όλες οι αναλύσεις για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πρόκειται για μια ιστορική τομή. Με την έννοια ότι ουδέποτε άλλοτε έλληνας πρωθυπουργός έδωσε τόσα πολλά, δηλαδή πλήρη, άνευ όρων και εξευτελιστική υποταγή, στην υπερατλαντική υπερδύναμη με τόσο πενιχρά, και μάλιστα με μηδενικά στην ουσία εθνικά ανταλλάγματα», ανέφερε επίσης η Iskra, που είναι το όργανο της Λαϊκής Ενότητας.

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΗ ΝΔ. Μάλιστα, οι πρώην σύντροφοι του Τσίπρα δεν δίστασαν να γράψουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του «έχουν πλέον υπερφαλαγγίσει την παραδοσιακή αμερικανόφιλη και υποτελή στον ιμπεριαλισμό πολιτική της ΝΔ».

Απέναντι στον «ρεαλισμό» της εξωτερικής πολιτικής και στο επιχείρημα των συριζαίων πως «ο Τσίπρας πήγε στις ΗΠΑ ως Πρωθυπουργός και όχι ως διαδηλωτής», οι δυνάμεις της Αριστεράς υπενθύμιζαν τις παραδόσεις του λαού, την εμπλοκή των ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα της πολιτικής σκηνής, στις ευθύνες για πολέμους, τη χούντα και το Κυπριακό. Κι αυτός ήταν ένα ακόμη λόγος για να επικυρώσουν την οριστική μετάλλαξη του κυβερνώντος κόμματος της Κουμουνδούρου. Αν οι πρώτοι επιμένουν αντιαμερικάνικα, ο ΣΥΡΙΖΑ πια για εκείνους είναι «η Αριστερά του κυνισμού».

Βεβαίως, για το ΚΚΕ ο Τσίπρας εξ αρχής δεν είχε αμφισβητήσει την εξάρτηση της χώρας από τον αμερικάνικο παράγοντα και τις δεσμεύσεις με το ΝΑΤΟ. Απλώς τώρα αυτό έγινε –σύμφωνα με τους ίδιους –πιο καθαρό και στον πιο ευρύ κόσμο. Το ταξίδι Τσίπρα αποτέλεσε τομή –σύμφωνα με μια ανάγνωση –στο πώς πλέον θα τον αντιμετωπίζουν και στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής οι πρώην σύντροφοί του.