Πιέσεις για πιο συντηρητική ατζέντα δέχεται η Πειραιώς, στον απόηχο και των εκλογών τόσο στην Αυστρία όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προηγηθεί. Η εικόνα μιας Ευρώπης που κινείται σε συντηρητική τροχιά είναι προφανές ότι ενισχύει και τις σκληροπυρηνικές φωνές του κόμματος που επιδιώκουν προς την ίδια κατεύθυνση να κινηθεί και η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ.

Τα θέματα της ασφάλειας, η απειλή της τρομοκρατίας και το Προσφυγικό απασχολούν σχεδόν όλη την Ευρώπη και έχουν επιβάλει δεξιά στροφή, όπως αναγνωρίζουν από το γαλάζιο επιτελείο, επικαλούμενοι την ισχυροποίηση των κομμάτων που επενδύουν σε μια αντίστοιχη ρητορική. Οι κάλπες στην Αυστρία και, νωρίτερα, στη Γερμανία έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Πειραιώς. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θέλει να διαχωρίσει πλήρως τις φωνές του λαϊκισμού και της Ακροδεξιάς, από μια παραδοσιακή συντηρητική ατζέντα.

Αυτό δείχνει άλλωστε και η χθεσινή αναφορά του προέδρου της ΝΔ στην παρουσίαση του βιβλίου «Το ευρωπαϊκό φαινόμενο» (των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου): μολονότι οι ευρωσκεπτικιστές ηττήθηκαν σε πολλές και σημαντικές χώρες της Ευρώπης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι εκλογές στην Αυστρία «μας υπενθύμισαν με την άνοδο της Ακροδεξιάς, ότι οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του στείρου εθνικιστικού ευρωσκεπτικισμού παραμένουν ισχυρές». Η αντοχή, δηλαδή, που δείχνουν τα κόμματα της Ακρας Δεξιάς και τα καμπανάκια που έχουν χτυπήσει οι πολίτες στη Γερμανία και την Αυστρία προβληματίζουν και την Πειραιώς.

Αναδεικνύοντας την αντίθεσή του στη σκληρή συντηρητικοποίηση της Ευρώπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέδειξε τον δρόμο ενός ευρωπαϊκού διαλόγου τόσο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος όσο και για κάθε ζήτημα που επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις μέσα στην ΕΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει κομβικό ρόλο και λόγο, «κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα να σηκώνουμε μεγαλύτερο βάρος από όσο μας αναλογεί». Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει ενεργά το «παρών» στον διάλογο για την επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Είμαστε από τα παλαιότερα μέλη της Ενωσης. Το ειδικό μας βάρος είναι μεγάλο, καθώς η δική μας ιστορική και πνευματική παρακαταθήκη αποτελεί θεμέλιο της ίδιας της Ενωσης», ήταν το δικό του μήνυμα.

ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Πάντως, μια στροφή της ΝΔ σε πιο συντηρητική ρητορική καταγράφεται την τελευταία περίοδο, έστω κι αν –κατά τις ίδιες κομματικές πηγές –ήταν σε έναν βαθμό επιβεβλημένη, λόγω των εξελίξεων. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό ΑμεΑ μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά και τα συνεχή επεισόδια στα Εξάρχεια, έπρεπε να αντιδράσουν και ταυτόχρονα να απευθυνθούν στο παραδοσιακό τους ακροατήριο. Για το θέμα του ξυλοδαρμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, μάλιστα, η ΝΔ καταφεύγει στο «όπλο» του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέτοντας δύο ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, ενώ δίνοντας έμφαση στο έλλειμμα ασφάλειας χθες διοργάνωσε εκδήλωση για θέματα παραβατικότητας και ανομίας στο Μενίδι, μία περιοχή με αυξημένα προβλήματα εγκληματικότητας.

Η επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κρατήσει τα παραπάνω θέματα για αρκετές ημέρες ψηλά στην ατζέντα της φανερώνει ότι προς το παρόν έχει κερδίσει έδαφος η υιοθέτηση πιο συντηρητικής τακτικής και για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών, όπως αναγνωρίζουν κομματικοί παράγοντες. Είναι κοινός τόπος στη ΝΔ ότι η πίεση για μια συντηρητική επιχειρηματολογία που θα καθορίζει και τις αντιπολιτευτικές παρεμβάσεις του κόμματος, συνδέεται και με την εκλογική ατζέντα των στελεχών –πρωτίστως τον δρόμο που προκρίνει η λεγόμενη δεξιά πτέρυγα και η ομάδα των μετριοπαθών βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση, υπέρμαχοι του δόγματος «νόμος και τάξη» είναι κυρίως βουλευτές από το «σαμαρικό» στρατόπεδο. Οι δηλώσεις τους για θέματα βίας και παραβατικότητας είναι συχνά ένα και δύο «κλικ» πιο δεξιά από την κεντρική γραμμή. Το γεγονός αυτό δεν περνά βέβαια απαρατήρητο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνήθως προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στη συντηρητική και πιο κεντρώα πτέρυγα της ΝΔ. Το σήμα της Πειραιώς αυτή την περίοδο είναι ότι οι ασκήσεις ισορροπίας θα συνεχιστούν.