Τα οφέλη από την κατάργηση της περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία έζησαν από πρώτο χέρι οι ευρωπαίοι τουρίστες, που μετά τις 15 Ιουνίου ταξίδεψαν σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Σύμφωνα με έκτακτη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το φετινό καλοκαίρι ήταν το πρώτο διάστημα πλήρους εφαρμογής των νέων κανόνων για την περιαγωγή, που άλλαξε τις συνήθειες των ευρωπαίων πολιτών στα ταξίδια τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε ότι 71 % των Ευρωπαίων γνωρίζουν ότι έχουν καταργηθεί τα τέλη περιαγωγής, ενώ 72 % των κατόχων κινητού δήλωσαν ότι αυτοί ή κάποιος γνωστός τους θα επωφεληθούν στο μέλλον από την εξέλιξη αυτή. Γνώστες των νέων κανόνων ήταν το 86% από το σύνολο των πολιτών που ταξίδεψαν στην ΕΕ από τις 15 Ιουνίου και μετά.

Η έρευνα του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την περιαγωγή πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου έπειτα από τη λήξη της βασικής περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ τα κύρια ευρήματα ήταν:

– Το ποσοστό των ταξιδιωτών που στη διάρκεια του ταξιδιού του χρησιμοποίησε κινητά δεδομένα με περιαγωγή τόσο συχνά όσο και στη χώρα του διπλασιάστηκε μεταξύ εκείνων που ταξίδεψαν από τις 15 Ιουνίου και μετά (31%) σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ταξιδέψει τους προηγούμενους μήνες (15%).

– Το ποσοστό των ταξιδιωτών που δεν χρησιμοποιούσε ποτέ κινητά δεδομένα στο εξωτερικό μειώθηκε στο μισό μετά τις 15 Ιουνίου (21%) σε σύγκριση με τους μήνες που προηγήθηκαν της ημερομηνίας αυτής (42%).

Σε γενικές γραμμές, ο περιορισμός της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο εξωτερικό μειώθηκε σημαντικά, καθώς πλέον όλο και λιγότεροι ταξιδιώτες απενεργοποιούν το τηλέφωνό τους όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Ωστόσο, σε σύγκριση με τη χρήση στη χώρα τους το 60% των ταξιδιωτών εξακολούθησε να περιορίζει τη χρήση του κινητού όταν βρέθηκε σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διαπίστωσαν αλλαγές στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών που χρησιμοποίησαν τα δίκτυά τους. Πολλές εταιρείες ανέφεραν σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων από τους ταξιδιώτες, η οποία πολλαπλασιάστηκε (από 3 έως και 6 φορές, ενίοτε και περισσότερο) φέτος το καλοκαίρι σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2016. Αν και ένα μέρος της αύξησης αυτής αντικατοπτρίζει γενικά την αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων χρόνο με τον χρόνο στις εγχώριες αγορές, ένα σημαντικό μέρος μπορεί να αποδοθεί στους νέους κανόνες για την περιαγωγή. Η αύξηση των κλήσεων με περιαγωγή, αν και λιγότερο έντονη, επίσης ήταν σημαντική.

Αντίστοιχα, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανέφεραν ότι στις τουριστικές περιοχές (π.χ. σε διάφορους top προορισμούς στην Ελλάδα) προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυά τους, με σκοπό να αξιοποιήσουν την ευκαιρία λόγω της αυξημένης ζήτησης από τους ταξιδιώτες.

Εχουν γνώση. Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, η πλειονότητα των ερωτηθέντων στα κράτη-μέλη γνώριζε ότι τα τέλη περιαγωγής στην ΕΕ καταργήθηκαν στις 15 Ιουνίου 2017, με αναλογίες που κυμαίνονταν από 87% στο Λουξεμβούργο, 86% στη Σλοβενία και 85% στην Αυστρία και τις Κάτω Χώρες, 53% στην Ελλάδα, 59% στη Γαλλία και 63% στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρουμανία. Σε γενικές γραμμές, οι ερωτηθέντες σε χώρες με υψηλότερα ποσοστά ταξιδιωτών γνώριζαν ότι τα τέλη περιαγωγής εντός της ΕΕ έχουν λήξει.

Επίσης, οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα (33%), στη Ρουμανία (28%) και την Ιταλία (27%) δήλωσαν ότι πριν την κατάργηση των τελών περιαγωγής ενεργοποιούσαν τα ειδικά προγράμματα περιαγωγής δεδομένων που τους προσέφερε το δίκτυό τους για το εξωτερικό. Σε μικρότερο βαθμό, αντίστοιχα πακέτα ενεργοποιούσαν οι Κροάτες (7%) και οι Σλοβένοι – Φινλανδοί (9%).

Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι οι Πολωνοί (18%), οι Βούλγαροι (15%), οι Ρουμάνοι (14%) και οι Ελληνες (13%), όταν ταξίδευαν σε άλλες χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούσαν κάρτα SIM της χώρας που επισκέπτονταν.