Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι η στρατηγική του καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, είναι «μη αποδεκτή», όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της.

«Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από σαφή αναβολή (…) δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν είχε προτείνει, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου της επαρχίας, να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος, χωρίς ωστόσο να καθορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

«Η καταλανική κυβέρνηση και εγώ προτείνουμε να αναστείλει το κοινοβούλιο τις συνέπειες μιας ανακήρυξης της ανεξαρτησίας ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις επόμενες ημέρες έναν διάλογο», είπε, χωρίς επί της ουσίας να κηρύξει ανεξαρτησία.

Αν και η κήρυξη της ανεξαρτησίας θα ήταν μια ενέργεια που θα έκλεινε την πόρτα σε οποιαδήποτε λύση μέσω διαπραγμάτευσης, οι προτάσεις του Πουτζντεμόν φαίνεται ότι οδηγούν την Ισπανία σε άγνωστα νερά. Η ισπανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε ανακήρυξη ανεξαρτησίας θα ήταν παράνομη και έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει μέτρα «για να αποκαταστήσει τον νόμο και τη δημοκρατία» αν το κοινοβούλιο της αυτόνομης περιφέρειας προχωρήσει μονομερώς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι θα μπορούσε να επιλέξει την αποκαλούμενη «πυρηνική επιλογή», δηλαδή να διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο –μια ενέργεια άνευ προηγουμένου– και να προκηρύξει νέες εκλογές στην περιφέρεια. Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να ζητήσει από τη δικαιοσύνη να κρίνει αντισυνταγματική την ανεξαρτησία.

«Δεν είναι εσωτερική αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση»

Παρά τις εκκλήσεις για διάλογο με τη Μαδρίτη, οι δηλώσεις του Πουτζντεμόν φαίνεται ότι καθιστούν ακόμη δυσκολότερη μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, καθώς ο Ραχόι έχει δηλώσει ότι δεν θα συνομιλήσει με τους Καταλανούς ηγέτες αν δεν εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για ανεξαρτησία.

Ο Πουτζντεμόν στην ομιλία του τόνισε ότι είναι αναγκαίο να αποκλιμακωθεί η ένταση και υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας δεν είναι εσωτερική «αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση». Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί διεθνής μεσολάβηση μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης, κάτι που είχε απορρίψει κατηγορηματικά λίγο νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

Στην ομιλία του έκανε μια ιστορική αναδρομή στις πρόσφατες προσπάθειες της Καταλονίας να αποκτήσει την ανεξαρτησία της ενώ αναφέρθηκε και στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την 1η Οκτωβρίου όταν, όπως είπε, «η αστυνομία επιτέθηκε σε πολίτες που επιθυμούσαν να ψηφίσουν και έγιναν άνευ προηγουμένου περιστατικά και επιθέσεις».

Χαρακτήρισε ωστόσο επιτυχημένο το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια πολίτες πήγαν να ψηφίσουν, χωρίς να φοβηθούν. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι πολλοί άλλοι δεν κατάφεραν να ψηφίσουν είτε επειδή είχαν κλείσει ορισμένα τμήματα είτε «για πρακτικούς λόγους» επειδή είχε καταστραφεί το εκλογικό υλικό.

«Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η δημοκρατία και η ειρήνη», τόνισε, καλώντας τους Καταλανούς να υπερασπιστούν το διάλογο γιατί, όπως τόνισε, «είμαστε πάντα πρόθυμοι να μιλήσουμε».