Ο Ελβετός Ζακ Ντιποσέ, ο Γερμανός Γιόαχιμ Φρανκ και ο Βρετανός Ρίτσαρντ Χέντερσον τιμήθηκαν με το Νομπέλ Χημείας για το 2017. Η βράβευσή τους οφείλεται στις παρατηρήσεις τους, με τη βοήθεια υψηλής ανάλυσης μικροσκοπίων, των βιολογικών μορίων (π.χ. πρωτεΐνες).

«Αυτή τη χρονιά το βραβείο απονέμεται σε μια μέθοδο απεικόνισης των μορίων της ζωής που μεταφέρει τη βιοχημεία σε νέα εποχή» εξήγησε ο Γκέραν Χάνσον, γενικός γραμματέας της Ακαδημίας. «Χάρη στη μέθοδο αυτή, οι ερευνητές έχουν πλέον τη δυνατότητα να παραγάγουν τρισδιάστατες απεικονίσεις των βιομορίων και να οπτικοποιήσουν διαδικασίες που δεν έχουν ποτέ πριν δει, γεγονός που είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βασική κατανόηση της χημείας της ζωής και την ανάπτυξη της φαρμακευτικής».

H κρυο-ηλεκτρονική μικροσκοπία εξετάζει ταυτόχρονα χιλιάδες αντίγραφα της υπό εξέτασης πρωτεΐνης που έχουν καταψυχθεί απότομα σε υγρό άζωτο σε θερμοκρασία -190 βαθμών. Οι εικόνες που προκύπτουν συνδυάζονται και αναλύονται από ειδικό λογισμικό για να δώσουν τελικά την τρισδιάστατη δομή ενός μεμονωμένου μορίου της πρωτεΐνης. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι τρεις επιστήμονες «κατάφεραν να δουν τη ζωή σε επίπεδο ατόμων» όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ακαδημίας.

Ζακ Ντιμποσέ

Γεννημένος το 1941, ελβετός βιοφυσικός, επίτιμος καθηγητής Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης.

Γιόαχιµ Φρανκ

Γεννημένος το 1940, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Θεωρείται ο ιδρυτής της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας μονού σωματιδίου (cryo-EM).

Ρίτσαρντ Χέντερσον

Γεννημένος το 1945 στη Σκωτία, θεωρείται επίσης πρωτοπόρος στον τομέα της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας των βιολογικών μορίων.