Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις σχέσεις αρκετών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, παρά το κλίμα ενότητας που επιχειρεί να περάσει προς τα έξω το Μέγαρο Μαξίμου. Σε μια περίοδο που εξελίσσεται η επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση του πρωθυπουργικού επιτελείου, στο εσωτερικό της κυβέρνησης κυριαρχούν εντάσεις και αψιμαχίες που θολώνουν την έννοια της «συντροφικότητας».

Εσχάτως τα μαχαιρώματα είναι αρκετά, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να συμβιβάσει καταστάσεις και να καλείται πολλές φορές να κάνει τον γεφυροποιό μεταξύ κεντρικών στελεχών, όπως π.χ. των υπουργών Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Οι εντάσεις, οι παρασκηνιακές αψιμαχίες και οι διαγκωνισμοί –προϊόν και διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων σε κρίσιμα ζητήματα –επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Η τρίτη αξιολόγηση και η προεργασία που άρχισε για την κατάρτιση του προϋπολογισμού επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό σχέσεις και οξύνουν τα πνεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», προ ημερών και πριν από την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρκετοί υπουργοί. Εκεί έγινε μακρά συζήτηση για την εξεύρεση πόρων από τα υπουργεία ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, καθώς ήδη καταγράφεται τρύπα λόγω και της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.

ΒΕΤΟ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ. Σε αυτή τη σύσκεψη υπήρξαν αρκετές αντιρρήσεις και κεντρικό πρόσωπο ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης που έθεσε βέτο στη μείωση πόρων για το υπουργείο του. Ο Πάνος Σκουρλέτης, που είναι σε κόντρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι σε περίπτωση που κοπούν πόροι από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο χρεοκοπίας για 20-30 δήμους! Πριν από λίγο καιρό είχε σημειωθεί και άλλο επεισόδιο μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Πάνου Σκουρλέτη για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Σε αυτή τη σύναξη με το οικονομικό επιτελείο ετέθη το θέμα για τη μείωση των κονδυλίων από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, ενώ υπάρχει και ερωτηματικό τι θα γίνει με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τη στάση του Πάνου Καμμένου (σ.σ.: κυκλοφορεί έντονα ότι επιθυμεί αλλαγή χαρτοφυλακίου με προτίμηση τα ενεργειακά) που κατά καιρούς έχει βάλει βέτο για τη μείωση κονδυλίων.

Η μείζων εσωτερική κρίση όμως στην κυβέρνηση επικεντρώνεται στους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Παππά, με τον πρώτο συχνά – πυκνά να θέτει και ιδεολογικά ζητήματα στο τραπέζι. Πολλές φορές επιλέγει να δείχνει με σαφή τρόπο και με όπλο του την ιδεολογική και θεωρητική συγκρότηση ότι και αρχηγική στόφα έχει, αλλά και πως δεν είναι εύκολος παίκτης, ενώ στα θετικά του είναι πως συνομιλεί άνετα με τους πιστωτές, οι οποίοι τον αποδέχονται.

Το ρήγμα μεταξύ Τσακαλώτου – Παππά βαθαίνει και οι πιο μυημένοι σημειώνουν ότι ενδεχόμενη μετακίνηση του δεύτερου σε οικονομικό πόστο (σ.σ. λέγεται ότι επιθυμεί το Ανάπτυξης) θα έκανε τη συγκατοίκηση εξαιρετικά δύσκολη. Ο υπουργός Οικονομικών δεν μετακινείται –αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν προχώρησε το σενάριο του ανασχηματισμού –και ενόψει της τρίτης και κρίσιμης αξιολόγησης θέλει να έχει σαφή εικόνα για κάθε υπουργείο.

Η σχέση Τσακαλώτου – Παππά έχει περάσει από πολλές φάσεις, ενώ οι παρατηρητές των εσωκομματικών υπενθυμίζουν το δημόσιο «κάρφωμα» του πρώτου στον δεύτερο στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ για το ζήτημα των καναλιών. Πρόσφατα υπήρξε και διαπληκτισμός τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη συγκρότηση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Αυτή ήταν η αφορμή, καθώς οι κατά καιρούς διαρροές περί αποχώρησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το υπουργείο και η μετακίνησή του στο υπουργείο Εξωτερικών ή στην αντιπροεδρία σε συνδυασμό με το σενάριο περί ψυχρότητας με τον Πρωθυπουργό αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Την ίδια στιγμή δεν περνά απαρατήρητη η απόσταση που υπάρχει μεταξύ του συστήματος εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου και κυρίως της νεώτερης γενιάς στελεχών υπό τον Πρωθυπουργό με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Στο γραφείο του πολύπειρου και μετριοπαθούς αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, όπου υπάρχει μια ομάδα τεχνοκρατών νεαρής ηλικίας, γίνεται διαφορετική προσέγγιση σε πολλά ζητήματα και ειδικά ως προς τις οικονομικές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά καιρούς έχει ασκηθεί υπόγεια κριτική, μέσω ΜΜΕ, για τη δράση της αντιπροεδρίας, χωρίς όμως επαρκή αιτιολόγηση.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΕΝΕΩΝ. Η περίπτωση Δραγασάκη και άλλων παλαιών ιστορικών στελεχών εντάσσεται στο ευρύτερο θέμα της παρασκηνιακής σύγκρουσης «γενεών» που εξελίσσεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τη νεώτερη ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου (Δημήτρη Τζανακόπουλο, Δημήτρη Λιάκο, Μιχάλη Καλογήρου, κ.ά.) να έχει τα ηνία και να την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του ο Πρωθυπουργός.

Σε αυτό το ευμετάβλητο σκηνικό, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνυπολογιστεί και η μόνιμη δυσαρέσκεια της ομάδας των 53+ για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για τη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, αλλά και τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Νίκο Τόσκα και Σταύρο Κοντονή. Επίσης, κατά καιρούς έχουν σημειωθεί παρασκηνιακές προστριβές στο ζήτημα των επενδύσεων και έχουν ριφθεί βολές κατά του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου που εσχάτως επιδεικνύει υπερδραστηριότητα με πολλές επαφές και συναντήσεις με επενδυτές. Δεν είναι τυχαία η προώθηση των σεναρίων περί αναβάθμισης του υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα και οι θετικές αναφορές στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση που τρέχει ικανοποιητικά το ΕΣΠΑ.