Αλλεπάλληλα είναι τα πλήγματα που δέχεται τα τελευταία 24ωρα η εικόνα της κυβέρνησης, διαλύοντας το πανηγυρικό κλίμα που διαμόρφωνε το Μαξίμου από την επίσκεψη Μακρόν και την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Μετά το φιάσκο με τις επενδύσεις και τη διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών για νέα μέτρα που έρχονται το 2018, στην πρώτη γραμμή προβάλλει η πρωτοφανής οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, η οποία «μαύρισε» το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο και οι αρμόδιοι υπουργοί, ωστόσο, κινούνται σε ρυθμούς περιορισμένης ευθύνης, επιδεικνύοντας μειωμένα πολιτικά αντανακλαστικά και αποφεύγοντας να αναγνωρίσουν λάθη και αστοχίες –με προφανή στόχο να αμυνθούν και στη δριμεία επίθεση που εξαπολύει σχεδόν σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται για εικόνα που επιδεικνύει σταθερά πλέον σε κάθε κρίση η κυβέρνηση, καλύπτοντας προβληματικές καταστάσεις και επιχειρώντας να μετακυλίσει αλλού τις ευθύνες υπουργών και στελεχών.

Ετσι, μετά την ομπρέλα που άνοιξε για τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Νίκο Καρανίκα και τα αμετροεπή σχόλιά του για την επένδυση στη Χαλκιδική, προσέτρεξε χθες να καλύψει και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής θύελλας για την οικολογική καταστροφή. Μάλιστα, το αλαλούμ που καταγράφηκε με δηλώσεις και προθέσεις παραίτησης από την πλευρά του υπουργού Ναυτιλίας επέτεινε την πολιτική ένταση, μεταφέροντας και μια εικόνα κυβερνητικής αναισθησίας. Υστερα από 24ωρα αδράνειας και αδιαφορίας και αφού προηγήθηκαν οι φωνές της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος υπουργός εμφανίστηκε και δήλωσε διατεθειμένος να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό. Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής φαίνεται ότι το… ξανασκέφτηκε και επιτείνοντας το αλαλούμ στο κυβερνητικό στρατόπεδο, διευκρίνισε με νέες δηλώσεις του πως έκανε απλώς ένα λογοπαίγνιο και θα παραμείνει στο υπουργείο.

Το Μαξίμου είδε «άμεση κινητοποίηση»

Ποια ήταν η απάντηση του Μαξίμου; Η πλήρης κάλυψη του υπουργού Ναυτιλίας διά του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε μάλιστα πως «η κινητοποίηση και του υπουργείου αλλά και του Λιμενικού ήταν άμεση». Ωστόσο, πρόσθεσε πως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα κριθεί από τον Πρωθυπουργό στο τέλος της ημέρας με βάση τον απολογισμό της υπόθεσης. Επί της ουσίας, παρέπεμψε σε διορθωτικές κινήσεις την ώρα του ανασχηματισμού –μια τακτική που αποτελεί πλέον τον κανόνα για το Μαξίμου, το οποίο αποφεύγει άμεσες αποφάσεις. Για πολλούς, πρόκειται για αντίδραση που αποδίδεται και σε μια «ομηρεία» του Πρωθυπουργού από την εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που το Μαξίμου επιλέγει τη σιωπή ή έναν αντιπερισπασμό για να καλύπει δι’ αυτών τους αρμόδιους υπουργούς αντί ο Πρωθυπουργός να ζητήσει τις παραιτήσεις τους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα υπήρξε η μεγάλη πυρκαγιά της Βορειοανατολικής Αττικής, όπου ακόμη και ο Πρωθυπουργός έσπευσε να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές με μεγάλη καθυστέρηση, διακόπτοντας τις διακοπές του, αλλά ταυτόχρονα κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα. Την ίδια στάση κράτησε το Μαξίμου και σε άλλες κρίσεις, όπως με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη στην πρόσφατη απεργία των συμβασιούχων των δήμων στην καθαριότητα εν μέσω καύσωνα.

Για την καταστροφή στον Σαρωνικό, πάντως, την ίδια εικόνα –ότι, δηλαδή, υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων Αρχών για την αντιμετώπιση του ναυτικού ατυχήματος- δίνουν όλοι οι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, με το Μαξίμου να παραπέμπει σε αυτούς δίχως περισσότερα σχόλια. Και πίσω από αυτήν οχυρώθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος εκλήθη εκτάκτως χθες να δώσει εξηγήσεις επιχειρώντας και μια νέα αναδίπλωση για το ζήτημα της παραίτησης: «Το εννοώ και το πιστεύω για όλους τους υπουργούς, ότι οι παραιτήσεις μας είναι πάντα στη διάθεση του Πρωθυπουργού…».

Για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο Κουρουμπλής επιχείρησε να αμυνθεί με… επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είπε ότι υπήρξε καθυστέρηση. Τι εννοούσε; Στη δική τους εκδοχή, σε πόση ώρα από τότε που θα γίνει ένα ναυάγιο παρεμβαίνουν τα σωστικά μέσα, πόση ώρα μετά γίνεται η ανάθεση της άντλησης των υδάτων σε ιδιώτη; Μπορεί να μας πει ο κ. Μητσοτάκης; Οταν η βύθιση γίνεται ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή. Στις 06.14 υπάρχει το email που ανατίθεται η ευθύνη στην εταιρεία. Στις 09.30 μπαίνουν τα φράγματα και στις 10.00 ξεκινά η άντληση. Βιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης…». Παράλληλα, απέδωσε την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας στην παραλιακή ζώνη σε υπόγεια κρύα ρεύματα.

Να αποκρούσει κάθε μομφή κατά της κυβέρνησης επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στις από κοινού δηλώσεις με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, αλλά πρόσθεσε ωστόσο ότι την ευθύνη για τη αντιμετώπιση του ατυχήματος και την επιχείρηση απορρύπανσης την έχει το υπουργείο Ναυτιλίας. Διακριτικές αποστάσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας κράτησε και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ζητώντας παράλληλα την «παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».

«Φταίει η κοινωνία για την πετρελαιοκηλίδα»

Αίσθηση προκάλεσε χθες και η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδρυτικού μέλους των Οικολόγων Πράσινων Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος τροφοδότησε μια εικόνα κυβερνητικής ελαφρότητας, αποδίδοντας την ευθύνη για τη πετρελαιοκηλίδα σε «μια κοινωνία ολόκληρη και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο και ένα σκληρό διεθνές λόμπι που δεν επιτρέπει να έχουμε επενδύσεις τέτοιες που να προστατεύουμε τις ακτές μας!».